Η αισιόδοξη πρόβλεψη ενός ”γκουρού”

Οι αγορές χαρακτηρίζονται σήμερα από νευρικότητα και μεταβλητότητα, όμως ορισμένοι άνθρωποι δεν κρύβονται πίσω από το δάχτυλό τους. Ανάμεσά τους κι ένας από τους πιο πετυχημένους μάνατζερ στην ιστορία των hedge fund που βλέπει τις μετοχές να κάνουν ράλι μέσα στο φθινόπωρο. Είναι μια άποψη με βάση.

Η αισιόδοξη πρόβλεψη ενός ”γκουρού”
Όλοι οι άνθρωποι δεν είναι ίδιοι. Αυτό ισχύει παντού και φυσικά στον ευρύτερο χρηματοοικονομικό τομέα.

Οι περισσότεροι αποφεύγουν τις προβλέψεις είτε γιατί τους το απαγορεύει η εταιρία τους είτε γιατί δεν θέλουν να βρεθούν στη δύσκολη θέση να δουν την πρόβλεψή τους να διαψεύδεται.

Κάποιοι άλλοι όμως δεν έχουν τέτοιο πρόβλημα. Ιδίως εκείνοι που έχουν αποδείξει στην πράξη ότι μπορούν να βγάλουν μεγάλες αποδόσεις στα κεφάλαια που διαχειρίζονται.

Στη βιομηχανία των hedge funds ένα τέτοιο πρόσωπο είναι ο Jim Cramer.

Aπόφοιτος του Πανεπιστημίου Harvard και πρώην ιδρυτής, εταίρος και διαχειριστής στο hedge fund Cramer Berkowitz, ο Cramer έφτιαξε τον δικό του μύθο.

Κατόρθωσε να πετύχει μέση ετήσια απόδοση της τάξης του 24% μετά την πληρωμή των διαφόρων προμηθειών, οι οποίες ως γνωστόν είναι εξαιρετικά παχυλές στα hedge funds, για μια περίοδο 15 ετών πριν αποσυρθεί από την μπίζνα το 2001.

Είχε προλάβει να βγάλει απόδοση της τάξης του 36% το 2000 όταν έσκασε η ”φούσκα” του Νάσντακ και των μετοχών υψηλής τεχνολογίας.

Έχοντας βγάλει πολλά χρήματα, ο Cramer το έριξε στη δημοσιογραφία και σήμερα είναι παρουσιαστής εκπομπής για επενδύσεις στο CNBC και σχολιαστής και αρθρογράφος σε άλλα έντυπα, όπως και σε οικονομικό δικτυακό τόπο.

Τι προέβλεψε ο Cramer που έκανε πολλούς να μιλάνε γι’ αυτό; Κάτι πολύ απλό.

Η κρίση με τα αμερικανικά στεγαστικά δάνεια που έχουν δοθεί σε νοικοκυριά θα έχει τελειώσει μέσα στο φθινόπωρο και πιο συγκεκριμένα μέχρι τον Νοέμβριο.

Όμως, οι χρηματιστηριακές αγορές, οι οποίες προεξοφλούν τα μελλούμενα, δεν πρόκειται να περιμένουν μέχρι τότε. Θα κάνουν ράλι νωρίτερα.

Εν τω μεταξύ αρκετά hedge funds που πόνταραν στη συγκεκριμένη αγορά θα βαρέσουν κανόνι, με τις απώλειες να ανέρχονται σε πολλά εκατοντάδες δισ. δολάρια.

Τι όμως έχει στον νου του ο Cramer για να κάνει και τέτοια πρόγνωση;

Πολύ απλά, έχοντας ζήσει την εμπειρία του 1998 με την κατάρρευση του hedge fund LTCM και τη ρωσική χρηματοοικονομική κρίση, γνωρίζει ότι αν η κρίση στα στεγαστικά δάνεια υψηλού κινδύνου απειλήσει την αμερικανική οικονομία, ο Μπεν Μπερνάνκε και το Fed δεν θα έχουν άλλη επιλογή από τη μείωση των επιτοκίων κατά τα πρότυπα του προκατόχου του Greenspan.

Αν μάλιστα παραστεί ανάγκη, το Fed θα διοργανώσει σχέδιο σωτηρίας μεγάλης αμερικανικής τράπεζας.

Όμως, ο Cramer γνωρίζει επίσης ορισμένα πράγματα ακόμη. Πρώτον, η αγορά στεγαστικών δανείων υψηλού κινδύνου δεν αντιπροσωπεύει παρά ένα μικρό κομμάτι του συνόλου.

Γνωρίζει επίσης κάτι επιπλέον που πολλοί συνάδελφοί του αγνοούν.

Ορισμένα hedge funds αντιμετωπίζουν την περίπτωση του κλεισίματος και των εξαναγκαστικών πωλήσεων μετοχών και άλλων αξιογράφων. Από την άλλη πλευρά όμως υπάρχουν άλλα hedge funds και τράπεζες που επιθυμούν να αγοράσουν τα στοιχεία ενεργητικού των υπό κλείσιμο hedge funds κοψοχρονιά.

Επιπλέον, γνωρίζει ότι η ροή των άσχημων νέων από τη στεγαστική αγορά υψηλού κινδύνου των ΗΠΑ δεν μπορεί να συνεχιστεί για πάντα και κάποια στιγμή οι επενδυτές θα αισθανθούν ότι έχουν δει τα χειρότερα.

Αν λοιπόν η αμερικανική οικονομία δείξει σημάδια επιτάχυνσης της οικονομικής ανάπτυξης το 2ο εξάμηνο, όπως εικάζεται, και οι επιχειρήσεις συνεχίζουν να ανακοινώνουν καλά κέρδη, οι μετοχές δεν έχουν άλλη επιλογή από το να κάνουν ράλι.

Η συλλογιστική του Cramer είναι απλή και ασφαλώς ευπρόσδεκτη από όλους τους ”ταύρους” ανά τον κόσμο.

Σύμφωνα με το σλόγκαν του Cramer, υπάρχει πάντοτε μια αγορά στον κόσμο που κάνει ράλι. Ο χρόνος θα δείξει αν έχει δίκιο στην τωρινή περίπτωση.

Κι ως γνωστόν, αν η μητέρα όλων των αγορών, η Γουόλ Στριτ, ανακάμψει, τότε όλες οι άλλες θα το αισθανθούν συμπεριλαμβανομένης και της Σοφοκλέους.

Dr. Money

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v