Μετοχές: Επιστροφή στο... 1998;

H κρίση στην αμερικανική αγορά στεγαστικών δανείων χαμηλής φερεγγυότητας, το άνοιγμα των spreads στις αγορές πίστης και οι σημαντικές απώλειες ορισμένων hedge funds φέρνουν στον νου το 1998. Αν και υπάρχουν ομοιότητες και διαφορές μεταξύ της τωρινής κατάστασης και του 1998, το συμπέρασμα είναι σχετικά εύκολο.

Μετοχές: Επιστροφή στο... 1998;
Mνήμες του 1998 και της κατάρρευσης του Hedge Fund Long-Term Capital Management (LTCM) έχει φέρει σε αρκετούς η σημερινή κατάσταση των αγορών.

Οι μετοχές έχουν υποχωρήσει αρκετά σε σύντομο χρονικό διάστημα, ενώ η απροθυμία των επενδυτών να αναλάβουν ρίσκο βρίσκεται στα ίδια επίπεδα μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στη Νέα Υόρκη τον Σεπτέμβριο του 2001 σύμφωνα με τη UBS.

Τα spreads με τα οποία δανείζονται οι επιχειρήσεις έχουν διευρυνθεί, καθιστώντας τον δανεισμό τους πιο ακριβό. Ορισμένα Hedge Funds που έχουν τοποθετηθεί σε παράγωγα προϊόντα, τα οποία βασίζονται στα στεγαστικά δάνεια υψηλού κινδύνου, καταγράφουν ζημίες.

Οι ανησυχίες για τις επιπτώσεις που θα έχει αυτό το σκηνικό στη δυνατότητα εκείνων που έχουν την ανάγκη να δανειστούν για να χρηματοδοτήσουν εξαγορές πληθαίνουν.

Για μερικούς η σημερινή κατάσταση έχει αρκετές ομοιότητες με το 1998 που σημαδεύτηκε από τη ρωσική χρηματοοικονομική κρίση και την κατάρρευση του LTCM.

Το LTCM το είχε ιδρύσει μερικά χρόνια νωρίτερα, το 1994, με αρχικό κεφάλαιο 1 δισ. δολάρια περίπου ο κ. John Meriwether, πρώην επικεφαλής του trading ομολόγων στη Solomon Brothers. Μέλη του Δ.Σ. του Hedge Fund ήταν οι κ. Myron Scholes και Robert Merton που είχαν λάβει το βραβείο Νόμπελ στα οικονομικά το 1997.

Το LTCM ειδεικευόταν στο arbitrage (εξισορροπητική κερδοσκοπία) μεταξύ αμερικανικών, ιαπωνικών και ευρωπαϊκών κρατικών ομολόγων, όμως επένδυε επίσης σε παράγωγα (οptions) επί μετοχών. Στις αρχές του 1998 είχε ίδια κεφάλαια 4,7 δισ. δολάρια, αλλά είχε δανειστεί 124,5 δισ. δολάρια για επενδύσεις.

Όλοι γνωρίζουν ότι η πτώση του LTCM είχε ξεκινήσει μήνες νωρίτερα, όμως η αδυναμία της Ρωσίας να πληρώσει τόκους στους κατόχους ομολόγων της τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο του 1998 το γονάτισε.

Το LTCM βρέθηκε να χάνει 4,6 δισ. δολάρια, προκαλώντας πανικό στις αγορές και αναγκάζοντας το Federal Reserve της Νέας Υόρκης να διοργανώσει επιχείρηση σωτηρίας του ύψους 3,6 δισ. δολαρίων περίπου, με τη συμμετοχή πολλών μεγάλων τραπεζών.

Θα μπορούσε να συμβεί κάτι αντίστοιχο σήμερα; Η απάντηση είναι καταφατική. Μόνο που το αποτέλεσμα δεν θα ήταν το ίδιο. Η κατάρρευση του Hedge Fund Amaranth που βρέθηκε να χάνει περισσότερα από 5 δισ. δολάρια από λανθασμένες κινήσεις στην αγορά παραγώγων επί προϊόντων φυσικού αερίου τον Σεπτέμβριο του 2006 το αποδεικνύει.

Θα χρειαστεί να καταρρεύσουν αρκετά μεγάλα Hedge Funds μαζί και να συμβεί επίσης κάτι κακό και απροσδόκητο για να προκληθεί παρόμοια αναταραχή σήμερα.

Οι αγορές γνωρίζουν επίσης πολύ καλά ότι το Fed δεν θα διστάσει να μειώσει το βασικό του επιτόκιο σε αυτή την περίπτωση, γεγονός που αποδείχτηκε καταλυτικό το φθινόπωρο του 1998.

Επίσης, σήμερα τόσο η αμερικανική όσο και άλλες μεγάλες οικονομίες βρίσκονται σε καλύτερη κατάσταση από το 1998, τα κέρδη των επιχειρήσεων αυξάνονται ικανοποιητικά και οι ισολογισμοί τους είναι πιο ισχυροί σε σχέση με τότε. Ακόμη και οι αποτιμήσεις τους είναι σήμερα πιο ελκυστικές σε σχέση με την τότε περίοδο.

Ούτε τα επιτοκιακά spreads με τα οποία δανείζονται οι επιχειρήσεις έχουν ανοίξει πολύ σε σχέση με το 1998.

Αν υπάρξει κάτι κοινό μεταξύ του τωρινού επεισοδίου και του 1998, αυτό είναι η μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση των επενδυτών στο ρίσκο που παίρνουν. Αυτό ίσως βάλει κάποιο φρένο στα επιχειρηματικά ντιλ που χρηματοδοτούνται με δανεισμό, επιφέροντας κάποιου είδους εξορθολογικοποίησης.

Λογικά όμως δεν θα λειτουργήσει ως καταλύτης για την είσοδο της χρηματιστηριακής αγοράς σε πτωτικό κανάλι, αν δεν υπάρξουν πολλά άλλα άσχημα νέα.

Γι’ αυτό, το συμπέρασμα από τη σύγκριση της τωρινής κατάστασης με την κρίση του 1998 είναι εύκολο.

Dr. Money

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v