Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Να αποφύγουμε το 4ο μνημόνιο!

Η κυβέρνηση και οι δανειστές θα συμφωνήσουν εντός ολίγων ημερών σε περισσότερα θέματα σε σχέση μ' εκείνα που συζητούσαν επί 6 μήνες. Όμως αυτή είναι η νέα αρχή και όχι το τέλος του μαραθώνιου.

Να αποφύγουμε το 4ο μνημόνιο!

Πώς αλλάζουν οι καιροί...

Πέρυσι, τέτοια περίπου εποχή, είχε ξεκινήσει η συζήτηση για το νέο, 7ετές ομόλογο που σχεδίαζε να εκδώσει η ελληνική Δημοκρατία μέσω του ΟΔΔΗΧ.

Είχε προηγηθεί το 5ετές ομόλογο του Απριλίου και το 3ετές ομόλογο του Ιουλίου του 2014.

Τελικά, το σχέδιο για το 7ετές ομόλογο δεν ευοδώθηκε.

Ομως έγινε η ανταλλαγή των εντόκων γραμματίων με τα 3ετή και 5ετή ομόλογα, κάνοντας χώρο για έκδοση περισσότερων έντοκων, ύψους 1,6 δισ. ευρώ.

Οι πωλήσεις 3ετών και 5ετών ομολόγων ξεπέρασαν συνολικά τα 5 δισ. ευρώ, ενώ δόθηκε η δυνατότητα έκδοσης περισσότερων έντοκων γραμματίων.

Πολλοί τα ξεχνάνε.

Όμως, αυτά τα λεφτά εξηγούν εν μέρει γιατί μπόρεσε να αντέξει η Ελλάδα επί τόσους μήνες χωρίς φρέσκα δάνεια από τους θεσμικούς δανειστές.

Διδάσκουν επίσης ότι η χώρα δεν θα μπορέσει να ξεφύγει από τα μνημόνια, αν δεν αποκτήσει σταθερή πρόσβαση στις αγορές, ώστε να χρηματοδοτείται από μόνη της και να μην έχει ανάγκη τους δανειστές.

Αν το τελευταίο δεν συμβεί, το 3ο μνημόνιο δεν θα είναι το τελευταίο.

Όμως, τα πράγματα έχουν δυσκολέψει ακόμη περισσότερο σε σχέση με πέρυσι.

Στους καμένους της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους (PSI) το 2012 προστέθηκαν οι περσινοί αγοραστές ελληνικών κρατικών ομολόγων, που καταγράφουν σήμερα μεγάλες ζημιές από τις τοποθετήσεις τους.

Ολοι αυτοί πόνταραν στο σενάριο που ήθελε την Ελλάδα να αναπτύσσεται με υψηλότερους ρυθμούς τα επόμενα χρόνια και να παράγει υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα.

Γνώριζαν επίσης ότι η χώρα είχε σχετικά μικρές ετήσιες χρηματοδοτικές υποχρεώσεις μέχρι και το 2021, δηλαδή πριν λήξουν τα νεοεκδοθέντα ομόλογα.

Επιπλέον, πόνταραν στην ενεργοποίηση της απόφασης του Eurogroup του Νοεμβρίου του 2012, για περαιτέρω μείωση του ελληνικού χρέους.

Τόσο αυτοί, όσο και άλλοι πλέον γνωρίζουν ότι οι εκτιμήσεις μπορεί να αποδειχθούν λάθος για πολιτικούς λόγους.

Γι' αυτό θα είναι πιο προσεκτικοί στο μέλλον.

Ακόμη λοιπόν κι αν γίνουν εκλογές τον Σεπτέμβριο και σχηματιστεί σταθερή κυβέρνηση, π.χ. από τον ΣΥΡΙΖΑ, αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει εύκολα μετά απ' όσα συνέβησαν.

Στην καλύτερη των περιπτώσεων, θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον για αγορές νέων ελληνικών ομολόγων με τσιμπημένο επιτόκιο, και στη χειρότερη, θα αδιαφορήσουν τελείως.

Αναμφισβήτητα, τυχόν σημαντική αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα έχει σημαντική επίδραση στις προσδοκίες των δυνητικών αγοραστών και κάποιοι θα το δουν ως ευκαιρία.

Η συστηματική πρόσβαση στις αγορές που θα βγάλει την Ελλάδα από τα μνημόνια δεν θα είναι εύκολη υπόθεση.

Ομως, δεν έχουμε άλλη λύση, αν θέλουμε να αποφύγουμε ένα 4ο μνημόνιο.

 

Dr. Money

 


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v