Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το στοίχημα ενός δανείου

Η κυβέρνηση θέλει να αποφύγει ένα νέο δάνειο-γέφυρα και να πάει σε εκταμίευση από το δάνειο του ESM, με τα μάτια στραμμένα στις πρόωρες εκλογές. Όμως, αυτό το στοίχημα δεν είναι απλό και οι έξω το ξέρουν.

Μια σειρά από κυβερνητικά στελέχη διατυμπανίζουν εδώ και καιρό ότι είναι πιθανόν η χώρα να πάει σε πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο.

Μερικοί, υποτίθεται οι πιο μυημένοι, μιλάνε για πρόωρες εκλογές ακόμη και στις 20 Σεπτεμβρίου, ή το αργότερο μέσα στον Οκτώβριο.

Ο στόχος είναι να κεφαλαιοποιήσει η κυβέρνηση τη μεγάλη υπεροχή που έχει στα γκάλοπ και να κερδίσει τις πρόωρες εκλογές.

Έχοντας πλέον μια πιο συμπαγή κοινοβουλευτική ομάδα και κυβερνητική πλειοψηφία, και απομονώνοντας τα πιο ριζοσπαστικά, αριστερά στοιχεία, θα μπορέσει να εφαρμόσει το 3ο μνημόνιο με ορίζοντα 4ετίας.

Αυτά είναι λίγο-πολύ γνωστά.

Όμως, η ομαλή υλοποίηση του σχεδίου προϋποθέτει μια συμφωνία με τους δανειστές εγκαίρως, ώστε να γίνει εκταμίευση της 1ης δόσης από το δάνειο του ESM για να αποπληρωθεί η ΕΚΤ στις 20 Αυγούστου και να τονωθεί κάπως η ρευστότητα στην αγορά.

Σε διαφορετική περίπτωση, αν δηλαδή χρειαστεί νέο δάνειο-γέφυρα, η κυβέρνηση θα πρέπει να ψηφίσει αφενός ένα πακέτο προαπαιτούμενων μέτρων και αφετέρου τη συμφωνία λίγο καιρό αργότερα.

Όλα αυτά έχουν πολιτικό κόστος που πιθανόν θα μεγεθυνθεί, αν η διαδικασία καθυστερήσει.

Κι αυτό γιατί η οικονομική κατάσταση θα επιδεινωθεί κατά πάσα πιθανότητα και τα ραβασάκια από την εφορία κ.τ.λ. θα αρχίσουν να έρχονται στα νοικοκυριά.

Όμως, πόσο πιθανή είναι μια συμφωνία και μια έγκαιρη εκταμίευση της 1ης δόσης, αντί του δανείου-γέφυρα;

Καθόλου πιθανή απαντούν τεχνοκράτες, επικαλούμενοι τον μεγάλο φόρτο τεχνικής εργασίας και τα στενά χρονικά περιθώρια μέχρι τις 20 Αυγούστου.

Όμως, οι ίδιοι αλλά και άλλοι διαπιστώνουν επίσης κάτι ακόμη.

Την πολιτική βούληση να υπάρξει συμφωνία εγκαίρως.

Η πολιτική βούληση χαρακτηρίζει κυρίως την ελληνική πλευρά -πιθανώς για τους λόγους που προαναφέρθηκαν- αλλά και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον ESM.

Με τη διαφορά ότι Κομισιόν και ESM επιθυμούν μεν συμφωνία πριν τις 20 Αυγούστου, αλλά όχι πάση θυσία, όπως επισημαίνει ένας εκ των εμπλεκομένων.

Ίσως γιατί έχουν στο πίσω μέρος του μυαλού τους τις εκλογές στην Ισπανία τον Οκτώβριο, όπου δεν θα ήθελαν επανάληψη του ελληνικού σκηνικού.

Εκεί, οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν το Λαϊκό κόμμα του κ. Ραχόι να προηγείται με 28% και το σοσιαλιστικό κόμμα να ακολουθεί με 24%.

Οι Podemos βρίσκονται στην 3η θέση, με ποσοστό 15%-16%.

Η επιτάχυνση του ρυθμού ανάπτυξης της ισπανικής οικονομίας, τα εσωκομματικά προβλήματα των Podemos και η κατάσταση στην Ελλάδα, φαίνεται να έχουν παίξει ρόλο στην αποδυνάμωση των Podemos, που ήταν πρώτο κόμμα με βάση τα γκάλοπ στις αρχές του 2015.

Επίσης, ίσως δείχνουν ότι είχε δίκιο ο ΣΥΡΙΖΑ να επιλέξει να πάει σε εκλογές αντί να συναινέσει στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας τον περασμένο Δεκέμβριο.

Ιδίως αν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις ότι τα έσοδα από τον τουρισμό θα είναι ίδια με πέρυσι παρά τα capital controls και τη γενικότερη αναμπουμπούλα.

Φανταστείτε πού θα ήταν, αν δεν συνέβαιναν όλα αυτά φέτος, και συνακόλουθα το ΑΕΠ της χώρας.

Επανερχόμενοι στο θέμα της συμφωνίας, η λογική επιτάσσει ότι συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και θεσμών μπορεί να υπάρξει εγκαίρως με πολιτική βούληση.

Σ' αυτή την περίπτωση, κάποια τεχνικά ζητήματα θα καμουφλαριστούν και θα αντιμετωπιστούν ξανά το φθινόπωρο.

Το γεγονός ότι το ΔΝΤ δεν βάζει λεφτά σ' αυτή τη φάση, διευκολύνει ένα τέτοιο ντιλ γιατί έχει μικρότερη επιρροή στις συζητήσεις, αναφέρουν οι επαΐοντες.

Κοινώς, οι Ευρωπαίοι έχουν το πάνω χέρι ,αλλά πρέπει να λάβουν επίσης υπόψη την πολιτική κατάσταση στην Ισπανία κι αλλού.

Δεν αποκλείεται λοιπόν να υπάρξει μεν συμφωνία, αλλά να προκριθεί η λύση του δανείου-γέφυρας γιατί δεν θα υπάρχει αρκετός χρόνος για να γίνει εκταμίευση από τον ESM.

Ποιες είναι λοιπόν οι πιθανότητες για μια συμφωνία και εκταμίευση από τον ESM πριν τις 20 Αυγούστου; 40% με 50%, μας λένε.

Δύσκολη πρόβλεψη.

Dr. Money

 


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v