Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

To δίλημμα των δανειστών!

Ο διχασμός στο ΣΥΡΙΖΑ και η πιθανή αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού κυριαρχούν στο εσωτερικό. Ομως άλλοι στο εξωτερικό έχουν αρχίσει να κοιτάζουν πιο ουσιαστικά πράγματα και να προβληματίζονται.

Η Βουλή ψήφισε νωρίς το πρωί το πρώτο πακέτο των προαπαιτούμενων μέτρων και μέχρι τις 22 Ιουλίου αναμένεται να ψηφίσει και το δεύτερο για να ξεκινήσουν οι συζητήσεις για το νέο πρόγραμμα.

Ενδιάμεσα, λογικά, θα δοθεί ένα δάνειο-γέφυρα για να αποπληρώσει η χώρα τις δανειακές υποχρεώσεις της προς το ΔΝΤ και την ΕΚΤ.

Όμως, η ουσία είναι το σύνολο των μέτρων που θα συνθέσουν το νέο πρόγραμμα.

Ένα από αυτά είναι το δημοσιονομικό κομμάτι του παζλ.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οικονομία εκτιμάται ότι θα συρρικνωθεί 2% με 4% φέτος έναντι εκτίμησης για ανάπτυξη 0,5% την άνοιξη και 2,9% το προηγούμενο φθινόπωρο.

Επίσης, το αναμενόμενο πρωτογενές πλεόνασμα εκτιμάται μεταξύ 0% και 1% του ΑΕΠ φέτος, 0,5% με 1% του ΑΕΠ το 2016 και 2% - 2,25% το 2017.

Είναι σαφές ότι οι εκτιμήσεις είναι κατώτεροι των στόχων που έχουν τεθεί από τους πιστωτές σε 1% το 2015, 2% το 2016 και 3% το 2017.

Εδώ ακριβώς γεννάται το ερώτημα τι θα κάνουν οι πιστωτές.

Κι αυτό γιατί είτε θα πρέπει να ζητήσουν επιπρόσθετα περιοριστικά μέτρα είτε θα πρέπει να αποδεχθούν να χαμηλώσουν κι άλλο οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Οι τελευταίοι είναι ήδη χαμηλότεροι αν συγκριθούν με εκείνους του προηγούμενου προγράμματος.

Αυτό είναι το δίλημμα που αντιμετωπίζουν οι δανειστές όπως παραδέχονται κι οι ίδιοι.

Υποψιάζονται ότι θα πρέπει να ληφθούν κι άλλα μέτρα αλλά θέλουν να έχουν καλύτερη εικόνα για τα ελληνικά δημοσιονομικά κι άλλα στοιχεία όταν αποκτήσουν πλήρη πρόσβαση σ' αυτά.

Οι ίδιοι παραδέχονται ότι η απόφαση θα είναι σε μεγάλο βαθμό πολιτική.

Και μάλλον αρνητική θα λέγαμε αν επρόκειτο να στοιχηματίσουμε γιατί τα χαμηλότερα πλεονάσματα συνεπάγονται μεγαλύτερα δάνεια και επιβάρυνση του χρέους.

Δεν είναι κάτι που θα αποδεχθούν εύκολα οι υπουργοί Οικονομικών των χωρών της ευρωζώνης όπου δεσπόζει ο Β. Σόιμπλε.

Ούτε όμως κι οι επικεφαλής των κυβερνήσεων αναμένεται να δεχθούν εύκολα κάτι τέτοιο.

Ιδίως σε μια περίοδο όπου δεν εμπιστεύονται την ελληνική κυβέρνηση ενώ φαίνεται ότι έχουν ενοχληθεί ιδιαίτερα με τις φωνές περί πραξικοπήματος που προέρχονται από την Αθήνα.

Και σε μια φάση όπου η συζήτηση για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους αναμένεται να μπει στο τραπέζι.

Δεν καταπίνεται εύκολα να καλείσαι να δώσεις περισσότερα δάνεια λόγω χαμηλότερων πρωτογενών πλεονασμάτων σε μια περίοδο όπου σπεύδεις να απομειώσεις παλαιότερα δάνεια.

Πάντως, το δίλημμα των δανειστών θα πρέπει να απαντηθεί αργά ή γρήγορα.

Μακάρι να κάνουμε λάθος.

Όμως, θεωρούμε πιο πιθανό να ζητήσουν επιπρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα παρά να χαμηλώσουν κι άλλο τους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Dr. Money

 


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v