Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Nα μάθουμε από τα λάθη μας!

Αυτά που συμβαίνουν σήμερα ήταν λίγο-πολύ προβλέψιμα, Από την έλλειψη αξιοπιστίας στο εξωτερικό μέχρι το οικονομικό αδιέξοδο στο εσωτερικό. Όμως, αυτό που μετρά τώρα είναι να κάνουμε την αυτοκριτική μας και να προχωρήσουμε.

Eίχαμε γράψει επανειλημμένα ότι το πρόσφατο δημοψήφισμα ήταν αχρείαστο.

Όμως, δεν μπορούσαμε να φαντασθούμε ότι θα το χρησιμοποιούσαν τόσο πολύ υπέρ των σχεδίων τους εκείνοι που θέλουν την Ελλάδα εκτός της ευρωζώνης.

Κι όμως αυτό έκαναν, αμφισβητώντας ακόμη περισσότερο την αξιοπιστία της ελληνικής πλευράς.

«Πώς μπορεί να εγγυηθεί την υλοποίηση ενός μεγαλύτερου προγράμματος μεταρρυθμίσεων κάποιος που πρωτοστάτησε στην καταψήφιση ενός μικρότερου την προηγούμενη εβδομάδα;» ρωτούσε κοινοτικός Βέλγος αξιωματούχος προχθές.

Δεν είναι ασφαλώς η κυρίαρχη άποψη που υπάρχει στην Ελλάδα γι' αυτό το θέμα.

Όμως, είναι η κυρίαρχη άποψη στα ξένα κέντρα αποφάσεων, π.χ. στις Βρυξέλλες κι αλλού. Θα πρέπει λοιπόν να το λάβουμε σοβαρά υπόψη μας.

Υπάρχουν κι άλλα θέματα. Ένα από αυτά είναι η προκατάληψη, αλλά γι' αυτή δεν μπορείς να κάνεις πολλά πράγματα γιατί θα πρέπει να περάσει χρόνος για ν' αλλάξει.

Μόλις χθες πληροφορηθήκαμε ένα περιστατικό με Έλληνα δημοσιογράφο στις Βρυξέλλες. Μετά από δεκαετίες στο Βέλγιο, άκουσε την υπάλληλο του σούπερ μάρκετ να του λέει ότι αυτή πληρώνει τους φόρους της για να περνάει αυτός καλά.

Δεν έριξε λάδι στη φωτιά και καλά έκανε, σκεφθήκαμε.

Φυσικά, υπάρχει και η άλλη πλευρά του λόφου που εκδηλώθηκε πρόσφατα με μηνύματα συμπαράστασης στα κοινωνικά δίκτυα.

Ασφαλώς, η κατάσταση είναι πρωτόγνωρη.

Οι τράπεζες είναι κλειστές, οι ουρές στα ΑΤΜs παραμένουν, η οικονομία βρίσκεται ξανά σε πτωτική τροχιά μετά την περσινή ανάπαυλα και η κυβερνητική πλειοψηφία είναι σε αναβρασμό για το νέο μνημόνιο που καλείται να περάσει από τη Βουλή.

Μετά από μια 5ετία οικονομικής συρρίκνωσης, οι αντοχές πολλών έχουν εξαντληθεί ή εξαντλούνται ενώ πολλοί άλλοι κατανοούν ότι η οικονομική τους θέση θα επιδεινωθεί.

Επιπλέον, οι προοπτικές ανάκαμψης για το επόμενο 12μηνο έχουν απομακρυνθεί καθώς η Βουλή ετοιμάζεται να περάσει ένα νέο πακέτο περιοριστικών, δημοσιονομικών μέτρων.

Ακόμη, συντεχνίες ετοιμάζουν κινητοποιήσεις γιατί τα μέτρα απελευθέρωσης των επαγγελμάτων και των αγορών θίγουν τα συμφέροντά τους.

Όμως, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η Ελλάδα παραμένει ένα από τα 30 πλουσιότερα κράτη στον πλανήτη παρά τις δυσκολίες των τελευταίων ετών.

Αν αφεθεί να υποχωρήσει πολύ χαμηλότερα τότε η συντριπτική πλειοψηφία θα παρακαλάει να βρεθούμε εδώ που είμαστε σήμερα ύστερα από λίγα χρόνια.

Είχαμε αναφέρει αρκετές φορές τους τελευταίους μήνες ότι τα καλύτερα ντιλ τα παίρνει κανείς από διαπραγματεύσεις όταν βρίσκεται σε ισχυρότερη θέση.

Με το χρήμα να στερεύει από μήνα σε μήνα ήταν ξεκάθαρο ότι η διαπραγματευτική θέση της Ελλάδας επιδεινωνόταν όσο περνούσε ο χρόνος.

Όμως, η θεωρία του «παιγνίου του δειλού» που ασπαζόταν ο κ. Βαρουφάκης υπεδείκνυε το τέλος του χρόνου όπως άλλωστε έκαναν μικροκομματικές ισορροπίες και σκοπιμότητες.

Μια σύγκριση του πακέτου που πρόσφερε η Κομισιόν πριν από 15 μέρες και της συμφωνίας που αποδέχτηκε χθες ο πρωθυπουργός στις Βρυξέλλες υπό πίεση δείχνει πόσο λανθασμένη ήταν αυτή η αντίληψη.

Όμως, ο γέγονε, γέγονε. Το ζήτημα είναι τι γίνεται από εδώ και μπρός.

Εχουμε τονίσει επανειλημμένα ότι ο συντομότερος δρόμος εξόδου από το μνημόνιο είναι το ίδιο το μνημόνιο.

Είχαμε την ευκαιρία να το κάνουμε πράξη πέρυσι.

Όμως, η πολιτική το απέτρεψε. Είμαστε βέβαιοι ότι ο κ. Τσίπρας θα έχει μετανιώσει που προκάλεσε πρόωρες εκλογές τον περασμένο Ιανουάριο.

Από την άλλη, αρκετοί διαφωνούν με τον ανωτέρω οδικό χάρτη εξόδου από το μνημόνιο.

Ισως, γιατί θεωρούν ότι η πολιτική της λιτότητας και των μεταρρυθμίσεων που ζητούν οι εταίροι οδηγεί σε χειρότερο αποτέλεσμα.

Όχι μόνο βραχυπρόθεσμα αλλά και μεσοπρόθεσμα.

Όμως, αυτό δεν μπορεί να γίνει εντός ευρώ γιατί κανένας δεν χαρίζει χρήματα, ούτε η Τράπεζα της Ελλάδος μπορεί να κόψει νόμισμα.

Κοντολογίς, οι επιλογές που έχουμε μπροστά μας δεν είναι καλές.

Η λογική υπαγορεύει να επιλέξουμε τη λιγότερο κακή επιλογή και να σταματήσουμε να επαναλαμβάνουμε τα ίδια λάθη εντός κι εκτός Ελλάδος.

Για να συμβεί αυτό θα πρέπει να διδαχθούμε απ' αυτά και να κάνουμε την αυτοκριτική μας, κατανοώντας τον περίγυρο της ΕΕ, έστω κι αν διαφωνούμε μαζί του.

Dr. Money

 


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v