Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το σχέδιο για 5ετές Grexit έχει ιστορία!

Η αποκάλυψη του σχεδίου για το 5ετές Grexit από τη γερμανική πλευρά μπορεί να σόκαρε πολλούς. Όμως, δεν εξέπληξε άλλους που γνωρίζουν ότι το συγκεκριμένο σχέδιο έχει τη δική του ιστορία.

Το σχέδιο για 5ετές Grexit έχει ιστορία!

Για πρώτη φορά χθες, η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ αναγράφηκε σε επίσημο κοινοτικό έγγραφο.

Εστω υπό τη μορφή προσωρινής εξόδου διάρκειας 5 ετών που δεν θα μνημονευθεί στη συμφωνία της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης.

Είχε προηγηθεί η διαρροή εγγράφου από το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας που καθόριζε δύο τρόπους για μια βιώσιμη λύση στο ελληνικό πρόβλημα.

Ο πρώτος τρόπος περιελάμβανε μεγαλύτερη δημοσιονομική προσαρμογή και μεταρρυθμίσεις και τη μεταφορά περιουσιακών στοιχείων ύψους 50 δισ. ευρώ στο Ινστιτούτο για την Ανάπτυξη ή πιο γνωστό ως Eλληνικό Επενδυτικό Ταμείο (Institute for Growth η ΙfG) με έδρα το Λουξεμβούργο.

Το IfG θα πουλούσε τα περιουσιακά στοιχεία και θα χρησιμοποιούσε τις εισπράξεις για να μειώσει το δημόσιο χρέος.

Φυσικά, εδώ γεννούνται κάποια ερωτήματα.

Το IfG προβλεπόταν να έχει τρία υποταμεία και δεν είναι σαφές αν θα δημιουργείτο ξεχωριστό υποταμείο για τις ιδιωτικοποιήσεις. Επιπλέον, συμμετέχει η KfW ενώ στο Δ.Σ. βρίσκονται Γερμανοί εκπρόσωποί της.

Ενα υποταμείο υποτίθεται λειτουργεί από πέρυσι και χρηματοδοτεί μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Το συγκεκριμένο υποταμείο προικοδοτήθηκε με 100 εκατ. ευρώ από το δημόσιο (ΕΤΕΑΝ) και με 100 εκατ. ευρώ από τη γερμανική επενδυτική τράπεζα KfW.

Η τύχη των άλλων δύο υποταμείων δεν είναι γνωστή. Ισως γιατί δεν έχουν εξασφαλίσει ακόμη χρηματοδότηση. Αλλοι επενδυτές, όπως η ΕΙΒ, είχαν εκφράσει ενδιαφέρον να συμμετάσχουν.

Ο δεύτερος τρόπος για βιώσιμη λύση κατά Σόιμπλε είναι μια προσωρινή έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ για 5 χρόνια που ένας θεός ξέρει με τι νομικά τερτίπια θα το δικαιολογούσαν.

Ο γνωστός Γερμανός οικονομολόγος Χανς Βέρνερ Σιν και επικεφαλής του ινστιτούτου Ifo είχε αναφερθεί στο προσωρινό Grexit για πρώτη φορά το 2012.

Ισως λοιπόν μερικοί τον θεωρήσουν πατέρα του σχεδίου.

Όμως, οι έχοντες πιο ισχυρή μνήμη και καλύτερη πληροφόρηση γνωρίζουν ότι το σχέδιο του προσωρινού Grexit διακινείτο σε τεχνοκρατικούς κύκλους του εξωτερικού από το φθινόπωρο του 2011.

Για την ακρίβεια μετά την πρόταση του κ. Σόιμπλε στο τότε υπουργό Οικονομικών Ε.. Βενιζέλο να εγκαταλείψει η Ελλάδα το ευρώ με αντάλλαγμα ένα ποσό.

Εκείνο το σχέδιο προσωρινού Grexit ήταν διάρκειας 2 ή 3 ετών.

Σύμφωνα με το πλάνο, οι εξωτερικές υποχρεώσεις της Ελλάδας θα παρέμεναν σε ευρώ αλλά οι εσωτερικές, π.χ. καταθέσεις θα μετατρέπονταν στο νέο νόμισμα.

Ένα πρόβλημα που είχε ανακύψει τότε αφορούσε την ισοτιμία του νέου νομίσματος με το ευρώ και ποιος θα την υπερασπιζόταν. Π.χ. αν θα υπήρχε μια κεντρική ισοτιμία και κάποιο περιθώριο μεταβλητότητας γύρω απ' αυτή.

Η ΕΚΤ φέρεται να μην ήθελε να ακούσει γι' αυτό το ενδεχόμενο ενώ η Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία θα συνέχιζε να συμμετέχει στο ευρωσύστημα, δεν μπορούσε να στηρίξει την ισοτιμία χωρίς βοήθεια.

Η υποτίμηση του νέου νομίσματος έναντι του ευρώ θεωρείτο δεδομένη. Το ΔΝΤ είχε υποστηρίξει το 2012 ότι η υποτίμηση θα μπορούσε να φτάσει το 50% με τις απώλειες του ΑΕΠ να ανέρχονται σε 8%.

Όμως, από τότε έχουν αλλάξει πολλά όπως το πλεονασματικό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και η δραστική βελτίωση της δημοσιονομικής κατάστασης της Ελλάδας.

Σε κάθε περίπτωση, το σχέδιο του προσωρινού Grexit που εμφάνισαν οι Γερμανοί στο Eurogroup και στη Σύνοδο Κορυφής δεν είναι κάτι καινούργιο.

Είναι κάτι στο οποίο δούλευαν από το 2011.

Κι αυτό γιατί προφανώς είχαν πειστεί ότι η Ελλάδα και ίσως κάποιες άλλες χώρες του Νότου δεν θα μπορούσαν να αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις ενός σκληρού νομίσματος.

Εν πάση περιπτώσει, το σχέδιο ξαναμπαίνει στο συρτάρι. Τουλάχιστον προς το παρόν.

Dr. Money

 


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v