Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το δίλημμα πρέπει να απαντηθεί σωστά!

Ο πρωθυπουργός Α. Τσίπρας βρίσκεται αντιμέτωπος μ' ένα δίλημμα που κανένας Έλληνας πολιτικός δεν θα ήθελε να αντιμετωπίσει. Η απόφαση που θα πάρει δεν αφορά ένα κόμμα, αλλά ένα λαό.

Η παρουσία του κ. Τσακαλώτου μπορεί να βελτίωσε το κλίμα στo οποίο διεξήχθη το χθεσινό έκτακτο Eurogroup στις Βρυξέλλες.

Όμως, η ατμόσφαιρα παρέμεινε βαριά και οι διαθέσεις πολλών από τους ομολόγους του ήταν φανερά εχθρικές, τονίζουν άτομα που έχουν άμεση γνώση.

Η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να μην καταθέσει πρόταση εγγράφως σε μια συνάντηση που έγινε αποκλειστικά για τη χώρα ήταν λογικό να εκνευρίσει.

Δεν είναι ευχάριστο να σε καλούν να πάρεις το αεροπλάνο για τις Βρυξέλλες και να ανακαλύπτεις εκεί ότι ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας δεν έχει έγγραφη πρόταση, αλλά αρκείται σε μια γενική προφορική τοποθέτηση.

Φυσικά, όλοι αυτοί δεν γνώριζαν ότι ο κ. Τσακαλώτος ακολουθούσε κυβερνητική εντολή.

Κι αυτό γιατί στην κυβέρνηση θεωρούσαν ότι δεν ήταν σωστό να παρουσιαστεί η ελληνική πρόταση στο Eurogroup για να μην απορριφθεί και δεν έχει αντικείμενο η Σύνοδος Κορυφής που θα γινόταν αργότερα, όπως σωστά ανέφερε η Bild.

Φυσικά, όσα ακολούθησαν αργότερα δεν δικαίωσαν τη στρατηγική αφού περιορίσθηκε ακόμη περισσότερο ο χρόνος για πιθανές διαβουλεύσεις.

Ο πρωθυπουργός Α. Τσίπρας βρέθηκε αντιμέτωπος μ' ένα βαρύ κλίμα και για πρώτη φορά με την επιλογή είτε μιας επίπονης συμφωνίας-μνημονίου είτε της εξόδου της χώρας από το ευρώ.

Το δίλημμα είναι πολύ δύσκολο και η απόφαση ιστορικής σημασίας.

Ιδίως για ένα νέο πολιτικό που εκλέχτηκε με σύνθημα το τέλος στη λιτότητα, ο οποίος καλείται ουσιαστικά να επιλέξει μεταξύ του κόμματός του και της χώρας.

Μερικοί υποστηρίζουν ότι υπήρχε εξαρχής σχέδιο για Grexit.

Δεν συμμεριζόμαστε αυτή την άποψη, αν και δεν παραγνωρίζουμε ότι μια μειοψηφία μέσα στο κυβερνών κόμμα επιθυμεί μια τέτοια εξέλιξη.

Το πρόσφατο δημοψήφισμα έδειξε ότι ο κ. Τσίπρας είναι κυρίαρχος στο πολιτικό σκηνικό αυτή την περίοδο.

Είναι λοιπόν ο μοναδικός πολιτικός αυτή τη στιγμή που θα μπορούσε να αναλάβει το πολιτικό κόστος μιας τέτοιας δύσκολης συμφωνίας με τους εταίρους-δανειστές και να την περάσει από τη Βουλή.

Mιας συμφωνίας που λογικά θα πρέπει να περιλαμβάνει παραπάνω πράγματα από τα μέτρα και τις μεταρρυθμίσεις της τελευταίας πρότασης Γιούνκερ.

Ακόμη κι αν τον εγκατέλειπαν 10 ή 20 ή παραπάνω βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ λόγω ευρύτερης εκλογικής συμμαχίας.

Αλλωστε αν δεν υπήρχε ο κ. Τσίπρας, ο ΣΥΡΙΖΑ θα βολόδερνε πιθανόν κοντά στα ιστορικά ποσοστά του και η εσωκομματική αντιπολίτευση θα κινδύνευε με εκλογικό αφανισμό αν κατέβαινε σε εκλογές μόνη της.

Από την άλλη πλευρά, το πολιτικό κόστος θα είναι πολύ πιο μεγάλο και θεωρητικά δυσβάσταχτο αν το Grexit γινόταν πραγματικότητα, παρότι ο ίδιος ίσως έσπευδε να ρίξει το φταίξιμο στους πιστωτές.

Θεωρούμε λοιπόν ότι ο πρωθυπουργός θα πρέπει να δώσει τη σωστή απάντηση στο δίλημμα που έχει μπροστά του.

Ακόμη κι αν πρέπει να αποχαιρετήσει φίλους και συντρόφους του.

Αν δεν το πράξει και η χώρα πάει σε άλλο νόμισμα, ο ίδιος θα επωμισθεί τις τεράστιες ευθύνες για το Grexit και η Ιστορία δεν θα είναι καλή μαζί του.

Πολύ περισσότερο όταν έχουν προηγηθεί πέντε μήνες διαπραγματεύσεων.

Dr. Money

 


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v