Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

H EKT ετοιμάζεται να πάρει το όπλο της

Η έκβαση των συνομιλιών για την Ελλάδα στη σημερινή έκτακτη Σύνοδο Κορυφής θα κρίνει τον ρόλο που θα παίξει η ΕΚΤ από την Τρίτη και μετά. Τα δυο σενάρια.

Την Παρασκευή το μεσημέρι, το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ αποφάσισε να αυξήσει το όριο του ELA κατά ένα αδιευκρίνιστο ποσό που κατά πολλούς είναι 1,8 δισ. ευρώ.

Λίγες ώρες πριν πελάτες τραπεζών που ήθελαν να στείλουν εμβάσματα στο εξωτερικό πληροφορούνταν ότι κάτι τέτοιο δεν ήταν εφικτό. Επίσης, ιδιώτες που πήγαιναν στα γκισέ για να κάνουν αναλήψεις ενημερώνονταν ότι δεν θα μπορούσαν να «σηκώσουν» πάνω από 3.000 ευρώ έκαστος.

Επιχειρηματίας που ήθελε να σηκώσει 8.000 ευρώ για να πληρώσει υποχρεώσεις της εταιρείας του αναγκάσθηκε να πάει σε τρείς τράπεζες για να συμπληρώσει το ποσό, όπως μάθαμε.

Με τον κόσμο να προβαίνει σε αναλήψεις από ATM καθ' όλη την διάρκεια του Σαββατοκύριακου δεν θα μας εξέπληττε αν οι συνολικές εκροές το ΠαρασκευοΣαββατοΚύριακο πλησίασαν ή ξεπέρασαν τα 2 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με πηγές από τις Βρυξέλλες και την Φρανκφούρτη που επικαλείται το πρακτορείο Reuters, οι εντολές για εκταμίευση καταθέσεων για την Δευτέρα έχουν φτάσει το ένα δισ. ευρώ.

Δεν εκπλήσσει λοιπόν που το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ θα συνέλθει ξανά σήμερα στις 11:30 π.μ., ώρα Ελλάδος, για να επανεξετάσει την ρευστότητα.

Ούτε μας εκπλήσσει το γεγονός ότι το ΔΣ της ΕΚΤ ίσως συνέλθει ξανά μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής για να λάβει αποφάσεις σύμφωνα με στέλεχος της ΕΚΤ.

Όμως, θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα καταγραφεί σημαντική πρόοδος στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής.

Σ' αυτή την περίπτωση, η επόμενη συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΚΤ, είτε την Τρίτη το πρωί, είτε την Δευτέρα αργά το βράδυ, αν χρειασθεί, θα είναι διαδικαστική και θα αφορά την αύξηση του ορίου του μηχανισμού έκτακτης ρευστότητας (ELA).

Αν όμως, δεν υπάρξει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, η επόμενη συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΚΤ θα μπορούσε να είναι δραματική.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ελληνική πλευρά δεν είχε στείλει μέχρι αργά χθες το βράδυ (10:30 μμ) την πρόταση της στους Θεσμούς, σύμφωνα με άτομο των τελευταίων, επιβαρύνοντας το κλίμα. Αυτό τελικά έγινε στις 01:00 όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν στο tweet.

Ο κ. Ντράγκι έχει διαμηνύσει ότι η ΕΚΤ ακολουθεί τους κανόνες της όσον αφορά την παροχή ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες.

Οι βασικές προϋποθέσεις είναι να είναι φερέγγυες και να έχουν διαθέσιμα, αποδεκτά ενέχυρα για να έχουν πρόσβαση στον ELA.

Οι ελληνικές τράπεζες εκτιμάται ότι διαθέτουν αποδεκτά ενέχυρα ύψους 30 δισ. ευρώ και πλέον.

Πρόσφατα, η Barclays υπολόγισε ότι τυχόν αύξηση του μέσου «κουρέματος» στο 63% από 48% που εκτιμάται που είναι σήμερα θα εξαφανίσει το διαθέσιμο στοκ ενεχύρων.

Σ' αυτή την περίπτωση, η μια από τις δυο βασικές προϋποθέσεις για την χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών από τον ELA δεν θα υφίστανται.

Τι θα κάνει λοιπόν η ΕΚΤ αν δεν υπάρχει συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής;

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι η ΕΚΤ δεν θα προβεί σε ενέργεια που θα θέσει σε κίνδυνο την χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών από τον ELA πριν τις 30 Ιουνίου που λήγει το πρόγραμμα.

Όμως, άλλοι θεωρούν πιθανό, αν δεν υπάρξει σημαντική πρόοδος στη Σύνοδο, να στείλει η ΕΚΤ προειδοποιητική βολή.

Πως;

Αυξάνοντας μεν το «κούρεμα» στα ενέχυρα αλλά όχι σε τέτοιο βαθμό που οι ελληνικές τράπεζες δεν θα είχαν πλέον διαθέσιμα για να έχουν πρόσβαση στον ELA.

Tουλάχιστον μέχρι τις 30 Ιουνίου.

Όμως, μια τέτοια κίνηση είναι πιθανόν να επιταχύνει τις εκροές καταθέσεων από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Θα πρέπει λοιπόν να σταθμίσει κατά πόσο δικαιολογείται, χωρίς να υπάρχει συμφωνία για την Ελλάδα ενόψει, να αυξάνει την έκθεση του ευρωσυστήματος στις ελληνικές τράπεζες μέσω του ELA.

Επομένως, ο κίνδυνος επιβολής κεφαλαιακών περιορισμών θα αυξηθεί αν δεν υπάρξει συμφωνία στη Σύνοδο.

Ισως μάλιστα έλθουν πριν τελειώσει ο Ιούνιος.

Η ΕΚΤ θα αποφασίσει.

Dr. Money


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v