Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δυο πόρτες έχει η ...Σύνοδος Κορυφής!

Μετά το χθεσινό άκαρπο Eurogroup, η Σύνοδος Κορυφής της Δευτέρας δεν μπορεί παρά να έχει δυο αποτελέσματα. Ένα πολύ κακό και ένα άσχημο μεν, ανεκτό δε.

Τέσσερεις μήνες πριν, στις 20 Φεβρουαρίου, η κυβέρνηση υπέγραφε την συμφωνία για επέκταση της δανειακής σύμβασης υπό την απειλή της επιβολής κεφαλαιακών ελέγχων στις τράπεζες.

Την Δευτέρα, 22 Ιουνίου, μετά από μήνες άκαρπων διαπραγματεύσεων και συζητήσεων με τους πιστωτές, η κυβέρνηση προσέρχεται σε έκτακτη Σύνοδο Κορυφής με θέμα την Ελλάδα.

Eπιπλέον, προηγουμένως, η Τράπεζα της Ελλάδος αιτείται εκτάκτως από την ΕΚΤ νέα χρηματοδότηση των τραπεζών από τον ELA καθώς οι εκροές καταθέσεων επιταχύνονται.

Είναι η απόδειξη ότι τέσσερεις και πλέον μήνες επαφών πήγαν χαμένοι με την οικονομία να πληρώνει το μάρμαρο της παρατεταμένης αβεβαιότητας με στασιμότητα και πιθανόν ύφεση.

Ολο το προηγούμενο διάστημα, όπως είχαμε επισημάνει επανειλημμένα, οι περισσότεροι είχαν επικεντρωθεί στο πως διεξάγονταν οι διαπραγματεύσεις, δίνοντας έμφαση στην αξιοπρέπεια.

Αντίθετα, είχαν αφήσει στην άκρη το πιο σημαντικό που ήταν το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων.

Ξεκινήσαμε λοιπόν τις διαπραγματεύσεις, ισχυριζόμενοι, δια στόματος του υπουργού οικονομικών κ. Βαρουφάκη, ότι δεν ζητάμε δάνειο.

Όμως, καταλήξαμε να ζητάμε λίγα δισ. ευρώ για να πληρώσουμε την δόση του 1,5 δισ. ευρώ προς το ΔΝΤ και τις δυο δόσεις του καλοκαιριού προς την ΕΚΤ για να μην κηρύξουμε στάση πληρωμών.

Μέχρι πριν λίγες μέρες, ο υπουργός οικονομικών έλεγε ότι η Ελλάδα δεν θα υποβάλλει προτάσεις προς το Eurogroup, επικαλούμενος την διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί, π.χ. EuroWorking Group, αλλά χθες υπέβαλλε.

Το Φθινόπωρο του 2009, λίγοι θα μπορούσαν να φαντασθούν ότι η χώρα θα πήγαινε στο ΔΝΤ τον Μάιο του 2010 μετά από μήνες άκαρπων επαφών της τότε, δημοφιλούς κυβέρνησης υπό τον ΓΑΠ.

Το περασμένο Φθινόπωρο, λίγοι θα μπορούσαν να φαντασθούν ότι η χώρα θα ήταν ουσιαστικά αντιμέτωπη τον Ιούνιο του 2015 με τελεσίγραφα και χρεοκοπία εντός του ευρώ με αυξημένες πιθανότητες Grexit.

Κι όμως, την Δευτέρα, ο κ. Τσίπρας θα βρεθεί ουσιαστικά αντιμέτωπος με δύο εναλλακτικές επιλογές όπως όλα δείχνουν.

Πρώτον, να μην αποδεχθεί την πρόταση των δανειστών και να κηρύξει η χώρα στάση πληρωμών λίγο αργότερα όπως συστήνουν στελέχη του κυβερνώντος συνασπισμού Σύριζα-ΑΝΕΛ.

Μια πρόταση που πιθανόν θα είναι περίπου ίδια με την τελευταία που υπέβαλαν μέσω του κ. Γιούνκερ εκτός από λίγες αλλαγές, π.χ. αντικατάσταση των περικοπών στο ΕΚΑΣ από μείωση των στρατιωτικών δαπανών.

Θα περιλαμβάνει επίσης κάποιο τυράκι, όπως η επανάληψη της προσφοράς του Eurogroup του Νοεμβρίου του 2012 για ελάφρυνση του χρέους που ήδη έχει ενσωματωθεί στις προτάσεις μέσω των χαμηλότερων πρωτογενών πλεονασμάτων.

Ισως, μάλιστα περιλαμβάνει επίσης κάποια υπόσχεση για επιτάχυνση και ενεργοποίηση κάποιων επενδύσεων στα πλαίσια του πακέτου Γιούνκερ.

Δεύτερον, να αποδεχθεί την πρόταση των δανειστών και να δεσμευθεί για τάχιστη υλοποίησή της ώστε να αποδεσμευθούν κάποια κονδύλια και να αποφύγει η χώρα την στάση πληρωμών προς το ΔΝΤ.

Σ' αυτή την περίπτωση και επειδή χρόνος δεν υπάρχει, η πραγματική επιλογή είναι η παράταση του υφιστάμενου προγράμματος για μερικούς μήνες.

Η χρηματοδότηση θα προέλθει από τις γνωστές πηγές, π.χ. επιστροφή των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα που κατέχει το ευρωσύστημα και τα 10,9 δισ. ευρώ που προορίζονταν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με αντάλλαγμα τα δημοσιονομικά και κάποιες επιλεκτικές μεταρρυθμίσεις.

Δεν είναι ότι το καλύτερο αφού η ελληνική οικονομία θα συνεχίσει να υποχρηματοδοτείται και η ύφεση θα επέλθει αλλά τουλάχιστον αποφεύγονται τα χειρότερα της χρεοκοπίας και πιθανόν ενός Grexit.

Ουσιαστικά, οι δύο επιλογές είναι η χρεοκοπία και η παράταση του υφιστάμενου προγράμματος κατά την άποψή μας.

Και οι δύο δεν είναι καλές επιλογές.

Όμως, τουλάχιστον η δεύτερη κρατάει την ελπίδα ζωντανή.

Dr. Money

 


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v