Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μπλέξαμε άγρια σαν το κουβάρι

Η τοποθέτηση του προέδρου της ΕΚΤ κ. Ντράγκι είναι ίσως η μόνη ξεκάθαρη μαζί με του ΔΝΤ σ' αυτό το απίστευτο μπλέξιμο της κυβέρνησης, των κοινοτικών αρχών. Το καλό κυβερνητικό σενάριο.

Η χθεσινή τοποθέτηση του Μάριο Ντράγκι στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο έλυσε αρκετές απορίες για το τι θα πρέπει να περιμένουμε το επόμενο διάστημα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) για το ελληνικό ζήτημα.

Ο κ. Ντράγκι διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει ανώτατο όριο για τον ELA στο μέτρο που οι ελληνικές τράπεζες είναι φερέγγυες και έχουν επαρκή, αποδεκτά ενέχυρα, προσθέτοντας ότι η λειτουργία της ΕΚΤ βασίζεται σε κανόνες.

Όμως, πρόσθεσε ότι η κατάσταση είναι ρευστή και οι συνθήκες αλλάζουν, υπονοώντας ότι μπορεί να δικαιολογηθούν αλλαγές στη τιμολόγηση των ενεχύρων που αποδέχεται η ΕΚΤ.

Το όριο του ELA είναι στα 83 δισ. ευρώ και η συνολική χρηματοδότηση του ευρωσυστήματος προς τις ελληνικές τράπεζες στα 118 δισ.

Ξένοι αναλυτές εκτιμούν τα ελληνικά ενέχυρα στα 33 δισ. ευρώ αλλά θα μπορούσαν να πέσουν στα 9 δισ. αν υπήρχε επιπρόσθεστο «κούρεμα» της αξίας τους κατά 30%.

Επιπλέον, διευκρίνισε ότι τα 2/3 του συμβουλίου της ΕΚΤ θα πρέπει να εναντιωθούν για να μην γίνει αποδεκτό αίτημα της ΤτΕ για αύξηση του ELA.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει να παράσχει ρευστότητα μέσω του ELA στις ελληνικές τράπεζες.

Ξεκάθαρη θα μπορούσαμε να πούμε ότι ξεκάθαρη είναι επίσης η θέση του ΔΝΤ που έχει αποφασίσει εδώ και ένα, κατ' άλλους δυο χρόνια να λειτουργεί με βάση το καταστατικό του.

Μπορεί οι θέσεις του Ταμείου να μην αρέσουν στην ελληνική πλευρά με εξαίρεση εκείνη για την αναδιάρθρωση του χρέους, όμως είναι σαφείς.

Αντίθετα, είναι πιο δύσκολο να καταλάβει κανείς τις θέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, των άλλων εταίρων-δανειστών και της ελληνικής κυβέρνησης με τις συνεχείς και ενίοτε αντικρουόμενες δηλώσεις στελεχών τους.

Ειδικότερα, η δημιουργική ασάφεια στην οποία αναφέρθηκε ο κ. Βαρουφάκης στο παρελθόν κατ' επανάληψη έχει γίνει τροχοπέδη για την εξεύρεση λύσης.

Όμως, κατά την άποψή μας, οι δανειστές παρά τις όποιες διαφορές μεταξύ τους, έχουν συνταχθεί πίσω από το κείμενο που παρέδωσε ο κ. Γιούνκερ στον έλληνα πρωθυπουργό και κρίθηκε απαράδεκτο.

Εμφανίζουν λοιπόν μια ενιαία θέση που θα μπορούσε να γίνει αντικείμενο αλλαγών, π.χ. στο ΕΚΑΣ, όπως λένε.

Επίσης, συμφωνούν επι της διαδικασίας, ζητώντας την έγκριση οποιασδήποτε συμφωνίας από τους ελεγκτές των επωνομαζόμενων θεσμών.

Απέναντι σ' αυτή την γραμμή ή τοίχο αν προτιμάτε η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει να προτάσσει την πολιτική λύση με τους τεχνοκράτες να καλούνται να την δικαιολογήσουν.

Δεν είναι ρεαλιστική θέση από την στιγμή που απορρίπτεται από εκείνους από τους οποίους ζητάμε λεφτά.

Ισως να ήταν πιο εφικτή τον Φεβρουάριο όταν ξεκινούσαν οι διαπραγματεύσεις και υπήρχε περίσσευμα καλής θέλησης. Όμως, αυτό είναι παρελθόν.

Επιπλέον, εδώ που έχουμε φτάσει, αυξάνεται ο αριθμός εκείνων που έχουν αρχίσει να αμφιβάλλουν αν σκοπός της ελληνικής κυβέρνησης ήταν πράγματι η διατήρηση της χώρας στο ευρώ ή όχι.

Δυστυχώς, οι επιλογές έχουν δυσκολέψει γιατί πέρασαν μήνες ανεκμετάλλευτοι.

Ισως, οι εσωκομματικές ισορροπίες στο ΣΥΡΙΖΑ επέβαλλαν μια τέτοια διαπραγματευτική πολιτική.

Οι ίδιες, σύμφωνα με άτομο που βρίσκεται κοντά στη κορυφή, επιτάσσουν ντιλ της τελευταίας στιγμής.

Πρόκειται για το καλό σενάριο.

Σύμφωνα με το τελευταίο, ο κ. Τσίπρας πρέπει να ζυγίζει τι συμβαίνει στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και θα πρέπει να επέμβει, κάνοντας χρήση της εξουσίας του, όταν έχουν σχεδόν εξαντληθεί τα χρονικά περιθώρια, κοντά στις 30 Ιουνίου, προκειμένου να επέλθει συμφωνία με τους δανειστές.

Ομως, οι εξελίξεις μπορεί να μην περιμένουν τα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ.

Πολύ περισσότερο όταν το ίδιο άτομο και άλλα στη κορυφή δείχνουν να ασπάζονται την άποψη ότι η ΕΕ θα κάνει πίσω σε κάποια ζητήματα, διευκολύνοντας μια συμφωνία με την ελληνική πλευρά μέχρι τότε.

Πρόκειται για την συλλογιστική που βασίζεται στη γνωστή υπόθεση ότι η ευρωζώνη δεν θα διακινδυνεύσει να τα τινάξει όλα στον αέρα για μια διαφορά λίγων εκατοντάδων εκ. ευρώ στα δημοσιονομικά.

Από την άλλη πλευρά, οι πιστωτές αναφέρουν ότι οι διαφορές είναι σημαντικές και σε αρκετά ζητήματα.

Η ιστορία διδάσκει ότι πολλές φορές τα πράγματα δεν εξελίσσονται σύμφωνα με τα σχέδια επι χάρτου.

Ας ελπίσουμε ότι δεν θα συμβεί το ίδιο στη περίπτωσή μας.

Dr. Money

 


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v