Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ό,τι φάμε κι ό,τι πιούμε σήμερα!

Η απόφαση του ΣτΕ να αποκαταστήσει τις απώλειες των μεγαλοσυνταξιούχων στρώνει το έδαφος για περισσότερους φόρους αφού δωρεάν γεύμα δεν υπάρχει. Τα μεγάλα θύματα της λογικής, που βάζει το σήμερα πάνω από το αύριο.

Οι περισσότεροι ίσως το έχουν ξεχάσει.

Όμως, από τα λεφτά που λείπουν για να τα βρούμε με τους δανειστές στο δημοσιονομικό κενό, κάπου 400-500 εκατ. ευρώ αφορούν την ετήσια επιβάρυνση του προϋπολογισμού από δικαστικές αποφάσεις.

Αναφερόμαστε σ' εκείνες με τις οποίες αποκαταστάθηκαν πέρυσι οι μισθοί των ένστολων και των δικαστών στα επίπεδα πριν από τις περικοπές του 2012.

Σ' αυτό το ποσό δεν συνυπολογίζονται τα αναδρομικά που πιθανόν έχουν πληρωθεί εξ ολοκλήρου στους δικαστές και σ' ένα πολύ μικρότερο βαθμό στους ένστολους και στους απόστρατους που έχουν λαμβάνειν.

Η πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας να κρίνει αντισυνταγματικές τις περικοπές που έγιναν το 2012 στις συντάξεις θα επιβαρύνει επιπλέον τον προϋπολογισμό.

Οι εκτιμήσεις για το μέγεθος της επιβάρυνσης που έχουν δει το φως της δημοσιότητας αναφέρονται σε ποσό 1 με 1,5 δισ. ευρώ ετησίως.

Θα περίμενε κανείς όλα αυτά να γίνουν αντικείμενο προβληματισμού και συζητήσεων για διαφόρους λόγους.

Πρώτον, διότι συνεπάγονται μια μεγάλη αναδιανομή εισοδήματος στην ελληνική κοινωνία.

Από τους νυν και μελλοντικούς εργαζόμενους σ' έναν ολοένα κι αυξανόμενο αριθμό συνταξιούχων με ελάχιστο εισόδημα τα 1.000 ευρώ τον μήνα.

Και μάλιστα από εργαζόμενους που έχουν μικρότερο εισόδημα από αρκετούς από τους συνταξιούχους που καλούνται να χρηματοδοτήσουν με βάση την απόφαση του ΣτΕ.

Δεύτερον, γιατί έρχεται σε μια στιγμή όπου η χώρα ζητά νέα δανεικά με αντάλλαγμα υψηλότερους φόρους στο ΦΠΑ κι αλλού γιατί δεν θέλει να μειώσει τις δαπάνες.

Η απόφαση του ΣτΕ σημαίνει ακόμη μεγαλύτερους φόρους για τους χρηματοδότες του συνταξιοδοτικού συστήματος.

Κι όμως, όλη η συζήτηση επικεντρώθηκε αλλού.

Πώς θα πληρωθούν τα επιπλέον ποσά σε μια χώρα που μαζεύει τα αποθεματικά όλων των ΟΤΑ και των ταμείων για να ανταποκριθεί στις βασικές, εσωτερικές υποχρεώσεις της και κινδυνεύει με αθέτηση πληρωμών προς το ΔΝΤ στις 30 Ιουνίου.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά ακούσαμε κυβερνητικούς και άλλους να ισχυρίζονται ότι η απόφαση του ΣτΕ ενισχύει το κυβερνητικό επιχείρημα απέναντι στους δανειστές περί της μη περικοπής των συντάξεων.

Προφανώς, όσοι το λένε αυτό έχουν την εντύπωση ότι η υπόλοιπη Ε.Ε. σκέφτεται με τον δικό τους τρόπο.

Όμως, δεν είναι έτσι.

Εκείνο που ενδιαφέρει τους δανειστές είναι η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων. Είναι μάλιστα ανοιχτοί σε προτάσεις.

Αν η Ελλάδα θέλει να προσθέσει 1 με 1,5 δισ. ευρώ επιπλέον στις δαπάνες του προϋπολογισμού τη στιγμή που αναζητά 1,8 δισ. επιπλέον έσοδα από τον ΦΠΑ για να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα ίσο με 1% του ΑΕΠ δικαίωμά της.

Αρκεί να εξοικονομήσει το ίδιο ποσό από αλλού.

Πρόκειται για άλλη μία παρανόηση.

Όμως, το σημαντικότερο όλων είναι κάτι άλλο.

Οι σημερινοί Έλληνες βάζουν πάνω απ' όλα την τωρινή τους καλοπέραση, αδιαφορώντας για το μέλλον.

Προτιμούν να καταναλώνουν περισσότερα σήμερα παρά να αφήσουν κάτι στην άκρη για τις μελλοντικές γενεές.

Επιβάρυναν τις μελλοντικές γενεές με την εξυπηρέτηση ενός τεράστιου δημοσίου χρέους και δεν έχουν κανένα πρόβλημα να συνεχίσουν στο ίδιο μοτίβο αν έβρισκαν φθηνά δανεικά.

Όμως, με τέτοια μυαλά η χώρα δεν θα ευημερήσει κι εκείνοι που θα την πληρώσουν θα είναι οι αθώοι του αίματος.

Dr. Money

 


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v