Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συμφωνία για εκλογές;

Η συμφωνία με τους δανειστές θα ήταν έτσι κι αλλιώς επώδυνη για όποιον ήταν στην εξουσία και την υπέγραφε. Όμως, θα μπορούσε επίσης να αποτελέσει το διαβατήριο για πολιτική κυριαρχία διαρκείας.

H σημερινή κυβέρνηση έχει δύο επιλογές:

Πρώτον, να μην καταλήξει σε συμφωνία με τους δανειστές και να το κάνει Κούγκι, για να χρησιμοποιήσουμε μια προσφιλή έκφραση του υπουργού Αμυνας Π. Καμμένου.

Σ' αυτή την περίπτωση, η χώρα θα μπει σε περιπέτεια και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν θα μακροημερεύσει.

Δεν είναι το πιο πιθανό σενάριο.

Δεύτερον, η κυβέρνηση να καταλήξει σε συμφωνία με τους πιστωτές.

Όμως, η συμφωνία θα είναι επώδυνη και θα αμφισβητηθεί από αρκετούς σε αντιμνημονιακά κόμματα όπως ο ΣΥΡΙΖΑ.

Υπό αυτές τις συνθήκες τυχόν εφαρμογή της θα έχει σημαντικό πολιτικό και κοινωνικό κόστος για τους κυβερνώντες.

Οι τελευταίοι το γνωρίζουν πολύ καλά.

Παρ' όλα αυτά, το πιο πιθανό σενάριο είναι το δεύτερο.

Αφενός γιατί υπάρχει πιθανότητα να τα καταφέρουν, επανεκλεγόμενοι, αν ξεπεράσουν με μικρές απώλειες το δύσκολο διάστημα και αφετέρου γιατί τους δίνεται η ευκαιρία να γίνουν οι κυρίαρχοι της πολιτικής σκακιέρας για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Όμως, γεννάται ένα ερώτημα.

Αν σκοπός των κυβερνώντων ήταν να επιτύχουν την καλύτερη δυνατή συμφωνία γιατί θα έπρεπε οι διαπραγματεύσεις να κρατήσουν τόσο πολύ με τόσο μεγάλο κόστος για την πραγματική οικονομία;

Η πρώτη απάντηση που δίνουν εκείνοι που ασπάζονται την ανωτέρω άποψη είναι απλή.

Μ' αυτό τον τρόπο οι κυβερνώντες θα μπορούσαν να ισχυρισθούν και να πείσουν τον μέσο πολίτη ότι διαπραγματεύθηκαν σκληρά επί μακρόν, επικρίνοντας ταυτόχρονα τους προκατόχους και πολιτικούς αντιπάλους τους ότι δεν έκαναν το ίδιο.

Επιπλέον, θα δοκίμαζαν τα όρια των πιστωτών με την άκαμπτη στάση τους και ίσως μπορούσαν να επιτύχουν ένα καλύτερο αποτέλεσμα που θα πιστωνόταν η κυβέρνηση.

Το γεγονός ότι η κυβέρνηση έκανε πίσω κάθε φορά που αιωρούνταν το φάντασμα των κεφαλαιακών ελέγχων στις διαπραγματεύσεις όπως τη 10η Φεβρουαρίου δεν είναι τυχαίο.

Οι περιορισμοί στις κινήσεις κεφαλαίων δεν ταιριάζουν σ' ένα τέτοιο πολιτικό και εκλογικό σχεδιασμό.

Τι θα πρέπει λοιπόν να περιμένουμε αν οι επαΐοντες έχουν δίκιο;

Κατ' αρχάς μια επώδυνη συμφωνία που θα έλθει στο κοινοβούλιο προς ψήφιση.

Σ' αυτή την περίπτωση, η ΕΚΤ θα συνεχίσει να τροφοδοτεί τις ελληνικές τράπεζες με ρευστότητα και δεν θα υπάρξουν κεφαλαιακοί έλεγχοι.

Είναι πολύ πιθανό κάποιοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να μην ψηφίσουν τη συμφωνία.

Είτε χαθεί η δεδηλωμένη, είτε όχι, ο πρωθυπουργός θα το χρησιμοποιήσει ως πρόσχημα για να πάει σε νέες εκλογές με λίστα, αναφέρουν οι επαΐοντες.

Πολύ περισσότερο τώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται με μεγάλη διαφορά από τη Ν.Δ. στα γκάλοπ.

Μια διαφορά που δεν θα κλείσει απότομα τις επόμενες εβδομάδες με συμφωνία.

Αντίθετα, είναι πιθανό να κλείσει η διαφορά τους επόμενους μήνες αν υπάρξει ρήξη ή η κυβέρνηση εφαρμόσει τα μέτρα λιτότητας που θα περιλαμβάνονται στη συμφωνία.

Ο κ. Τσίπρας τα γνωρίζει όλα αυτά και γι' αυτό θα επιδιώξει να κάνει μια συμφωνία με τους δανειστές σύντομα την οποία εν συνεχεία θα πάει στη Βουλή για ψήφιση.

Οι όποιες διαφοροποιήσεις βουλευτών θα του δώσουν το πάτημα να πάει σε εκλογές με λίστα.

Θα ξεφορτωθεί λοιπόν ορισμένους από τους αντιδρώντες του ΣΥΡΙΖΑ και θα συνεχίσει να ηγείται ενός πιο ομοιογενούς κόμματος για να γίνει ο νέος αρχηγός της κεντροαριστεράς.

Η όποια πολιτική απόφαση είναι δική του.

Όμως, η λογική υπαγορεύει εκλογές το συντομότερο δυνατό με δεδομένη την υπεροχή του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της Ν.Δ. και τις δυσκολίες του φθινοπώρου.

Dr. Money

 


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v