Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πολιτική παρέμβαση ή άβυσσος!

Επίσημη τοποθέτηση μπορεί να μην υπάρχει, όμως, ανεπισήμως, η νέα ελληνική πρόταση δεν ικανοποίησε τους δανειστές. Οι τελευταίοι σηκώνουν ψηλά τα χέρια εναποθέτοντας τις όποιες ελπίδες για άρση του αδιεξόδου σε πολιτικό επίπεδο.

Την άποψη ότι η συμπληρωματική ελληνική πρόταση δεν προσθέτει κάτι ουσιώδες σ' αυτή που είχε ήδη κατατεθεί στο τραπέζι μας μετέφερε χθες το μεσημέρι άτομο της άλλης πλευράς που εμπλέκεται στη διαδικασία.

Κατά σύμπτωση, η τοποθέτηση ήταν παρόμοια με εκείνη που έκανε άλλος Eυρωπαίος αξιωματούχος στο πρακτορείο Bloomberg κάπου μια ώρα νωρίτερα.

Ερωτηθείς λίγες ώρες αργότερα πώς φαίνονται τα πράγματα στις διαπραγματεύσεις, το ίδιο άτομο απάντησε «όχι καλά».

Όμως, δεν ήταν μόνο αυτό.

Λίγο αργότερα, η ελληνική πλευρά έκανε τη διαρροή ότι οι διαφορές στο ΦΠΑ και στο δημοσιονομικό κενό είχαν περιορισθεί σημαντικά.

Μάλιστα, ορισμένα δημοσιεύματα ήθελαν κάποιος κυβερνητικός αξιωματούχος να μιλά για διαφορά 500 εκατ. ευρώ. Επανήλθαμε λοιπόν ρωτώντας αν αυτή η εκτίμηση ήταν σωστή.

Οι διαφορές είναι μεγάλες (sizeable) σε πολλά ζητήματα, απάντησε. «Αν είμαστε τόσο κοντά γιατί δεν αποδέχονται την πρότασή μας να τελειώνουμε;» ρώτησε.

Όμως, η επικοινωνία συνεχίσθηκε. Ακούγοντας ότι η ελληνική πλευρά ετοιμάζει βελτιωμένη πρόταση με αύξηση του μεσαίου συντελεστή ΦΠΑ στο 13%, επανήλθαμε.

Ρωτήσαμε λοιπόν αν μια τέτοια πρόταση με τους συντελεστές στο 6,5%-7%, 13% και 23% και τις προτεινόμενες μετατάξεις προϊόντων από την κυβέρνηση θα ήταν αρκετή για να επιτευχθεί συμφωνία στο θέμα του ΦΠΑ και του δημοσιονομικού κενού.

Η απάντηση ήταν απογοητευτική.

«Ίσως είναι πολύ λίγο, πολύ αργά. Τα προβλήματα πάνε πέρα από τον ΦΠΑ» τόνισε, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να περιμένουμε γιατί το θέμα έχει πάει σε πολιτικό επίπεδο, εννοώντας την κ. Μέρκελ και τον κ. Ολάντ.

Η συνάντηση έρχεται να προστεθεί στην απόφαση της ΕΚΤ για την αύξηση του ορίου στον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας (ΕLΑ) και το κούρεμα ή μη των ελληνικών ενεχύρων με δυο απόψεις να κυριαρχούν.

Σύμφωνα με την πρώτη άποψη που συμμερίζονταν ξένοι δημοσιογράφοι που καλύπτουν το ρεπορτάζ της ΕΚΤ, η τελευταία δεν θα ρίξει λάδι στη φωτιά.

Θα αυξήσει λοιπόν το όριο του ELA, έστω λιγότερο από την αιτούμενη αύξηση της ΤτΕ, χωρίς να θίξει τα ενέχυρα από τη στιγμή που οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται.

Σύμφωνα με τη δεύτερη άποψη, η ΕΚΤ θα αυξήσει το όριο του ELA όπως στην πρώτη περίπτωση και θα ψαλιδίσει λίγο τα ενέχυρα, π.χ. κατά 10%, για να στείλει μήνυμα χωρίς να μειώνει δραστικά την αξία τους.

Έχουμε λοιπόν ένα συνδυασμό γεγονότων αποφασιστικής σημασίας που θα μπορούσαν να ποδηγετήσουν είτε κάποια άρση του αδιεξόδου είτε το χειρότερο.

Η ελληνική πλευρά αισθάνεται ότι πιέζεται από όλες τις πλευρές και έτσι είναι.

Όμως, αυτό ήταν αναπόφευκτο από τη στιγμή που ζητά λεφτά και θα έπρεπε να το γνωρίζει από πολύ νωρίς ότι κάπως έτσι θα εξελίσσονταν τα πράγματα.

Σε σχέση με την προηγούμενη κυβέρνηση που διαπραγματευόταν επι 9 μήνες αλλά έδινε την εντύπωση στο κόσμο ότι δεν το έκανε, η τωρινή έχει κερδίσει τις εντυπώσεις, παρότι διαπραγματεύεται λιγότερο χρόνο, λόγω της επικοινωνιακής υπεροχής της.

Όμως, αυτό που μετρά στο τέλος είναι η έκβαση μιας διαπραγμάτευσης και όχι πώς έγινε η διαπραγμάτευση.

Αυτή τη στιγμή η κοινή γνώμη επιδοκιμάζει σε σημαντικό βαθμό την τακτική της κυβέρνησης στα γκάλοπ, αλλά την αποδοκιμάζει στα γκισέ και στα ΑΤΜ των τραπεζών.

Η συνάντηση των κ. Τσίπρα, Μέρκελ και Ολάντ θα μπορούσε να δώσει λύση με τη στάμπα των θεσμών για άρση του αδιεξόδου.

Αν όμως κάτι τέτοιο δεν γίνει εφικτό, τότε πάμε σε αχαρτογράφητα νερά. Καλό θα ήταν να αποφευχθεί.

Dr. Money

 


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v