Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Oι συντεχνίες... αντεπιτίθενται!

Για πολλούς, η οικονομία είναι έρμαιο των διαθέσεων και της επιρροής διαφόρων συντεχνιών και λίγων πανίσχυρων οικογενειών. Μετά από μια περίοδο νηνεμίας, μια τουλάχιστον οργανωμένη επαγγελματική ομάδα παίρνει ξανά το όπλο της.

Οι φαρμακοποιοί θεωρείται ότι ανήκαν παραδοσιακά στη κεντροδεξιά παράταξη.

Όμως, η προσπάθεια της προηγούμενης κυβέρνησης να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις που έθιξαν την τσέπη των φαρμακοποιών έκανε το συνδικαλιστικό τους όργανο να υποστηρίξει με θέρμη τον ΣΥΡΙΖΑ στη τελευταία προεκλογική εκστρατεία.

Η στήριξη ίσως δεν κράτησε πολύ.

Κι αυτό γιατί η απόφαση της κυβέρνησης να συμπεριλάβει την πώληση των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ) από άλλα σημεία πώλησης, εκτός από τα φαρμακεία, στη πρόταση προς τους δανειστές προκάλεσε ήδη την οργισμένη αντίδραση των φαρμακοποιών.

Δεν θυμόμαστε κανένα άλλο συνδικαλιστικό όργανο να έχει χρησιμοποιήσει τόσο επιθετική φρασεολογία εναντίον της κυβέρνησης μέχρι στιγμής.

Μάλιστα, προκήρυξαν απεργία για την Τετάρτη προκειμένου να διαμαρτυρηθούν παρά τις καθησυχαστικές δηλώσεις του υπουργού υγείας κ. Κουρουμπλή για τις προθέσεις της κυβέρνησης.

Ολα αυτά δεν εκπλήσσουν.

Η Ελλάδα έχει κάπου 10.000 με 11.000 φαρμακεία, τον μεγαλύτερο κατά κεφαλή αριθμό στην Ευρωζώνη και πιθανόν στην Ε.Ε., ισχυρίζονται οι επαΐοντες.

Σύμφωνα με την τρόικα δεν θα έπρεπε να έχει περισσότερα από 3.000-4.000 με βάση την εμπειρία άλλων χωρών.

Ας μην γελιόμαστε.

Ο αριθμός των φαρμακείων δεν θα ήταν τόσο μεγάλος αν δεν έβγαιναν οικονομικά.

Με ποσοστό μικτού κέρδους έως 35% επι της χονδρικής τιμής για τα ΜΗΣΥΦΑ (μη συνταγογραφούμενα φάρμακα) και τα συνταγογραφούμενα φάρμακα που δεν αποζημιώνονται από τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης δεν είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς.

Κι αυτό παρά τα μειωμένα ποσοστά μικτού κέρδους για τα αποζημιούμενα φάρμακα από τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης μετά την μεταρρύθμιση των τελευταίων χρόνων που είχε στόχο την εξοικονόμηση πόρων για τα Ταμεία.

Είναι προφανές ότι ο κόσμος που αγοράζει ΜΥΣΥΦΑ ή/και συνταγογραφούμενα φάρμακα που δεν αποζημιώνονται πληρώνει άμεσα σε ρευστό.

Αντίθετα, οι φαρμακοποιοί πληρώνονται από τους κρατικούς φορείς με σημαντική καθυστέρηση.

Είναι λοιπόν εύλογο να ανησυχούν και να διαμαρτύρονται όταν κινδυνεύουν να χάσουν το καλύτερο ίσως κομμάτι του τζίρου τους από πλευράς πληρωμών και κέρδους, δηλαδή τα ΜΗΣΥΦΑ, στα σούπερ μάρκετ και άλλα σημεία πώλησης.

Όμως, δεν είναι μόνο οι φαρμακοποιοί.

Είναι επίσης οι καταναλωτές που αγοράζουν τα ΜΗΣΥΦΑ και οι οποίοι είναι πολλαπλάσιοι.

Οι τελευταίοι θέλουν να έχουν την ευκαιρία να αγοράζουν, π.χ. τα Depon και τις ασπιρίνες, από περισσότερα σημεία πώλησης χωρίς να περιορίζονται από τα ωράρια των φαρμακείων.

Θέλουν επίσης να αγοράζουν τα ΜΗΣΥΦΑ σε χαμηλότερες τιμές, κάτι που θα μπορούσε να προκύψει από την συμπίεση του κέρδους των μεσαζόντων μέσω ανταγωνισμού.

Είναι σαφές ότι η μεταρρύθμιση θίγει τα συμφέροντα των φαρμακοποιών αλλά λειτουργεί υπέρ των υπολοίπων.

Αφήνοντας στην άκρη τα επιχειρήματα περί προστασίας της δημόσιας υγείας από την πώληση των ΜΥΣΥΦΑ μέσω άλλων σημείων εκτός των φαρμακείων, που δεν ασπαζόμαστε, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι δεν θα πρέπει οι αντιδράσεις των ολίγων να σταθούν εμπόδιο σε μια μεταρρύθμιση υπέρ των πολλών.

Παρότι οι αντιδράσεις των πρώτων είναι κατανοητές.

Dr. Money


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v