Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

H αυταπάτη με τον ΕΝΦΙΑ και το «μυστικό» με τις αντικειμενικές

Πολλοί είχαν αυταπάτες ότι η μείωση των αντικειμενικών αξιών θα οδηγούσε σε μικρότερη φορολογική επιβάρυνση από τον ΕΝΦΙΑ. Όμως, η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Παρά τις διακηρύξεις περί του αντιθέτου, ούτε το ένα θα συμβεί, ούτε το άλλο.

Πριν από πολύ καιρό και κατ' επανάληψη είχαμε επιχειρηματολογήσει, κόντρα στο ρεύμα, ότι ήταν αυταπάτη να περιμένει κανείς ότι τυχόν μείωση των αντικειμενικών αξιών θα μείωνε τον λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ.

Αντίθετα, υποστηρίζαμε, μια πιθανή μείωση των αντικειμενικών αξιών θα οδηγούσε σε αναδιανομή υπέρ των κατόχων ακινήτων που διέμεναν σε ακριβές περιοχές.

Κι αυτό γιατί οι τιμές ζώνης θα έπρεπε να μειωθούν περισσότερο στις ακριβές περιοχές σε σχέση με τις φθηνές που οι εμπορικές τιμές ήταν πιο πάνω από τις αντικειμενικές.

Δεν ισχυριζόμαστε ότι θα ήταν λάθος οι αντικειμενικές αξίες να είναι πιο κοντά στις εμπορικές. Το αντίθετο.

Απλώς, επισημαίνουμε μια κατάσταση που κάθε πολιτικός θα λάμβανε σοβαρά υπόψη. Ιδίως στην Ελλάδα.

Άλλωστε για να μειωθεί ο λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ για τους κατόχους αστικών ακινήτων θα έπρεπε να συμβούν δύο πράγματα:

Είτε το κράτος να είναι διατεθειμένο να εισπράξει λιγότερα από αυτόν τον φόρο συνολικά, είτε να υπήρχε συγκριτικά μεγαλύτερη επιβάρυνση των ιδιοκτητών με καλλιεργήσιμες εκτάσεις.

Η συνεισφορά των αγροτεμαχίων στον ΕΝΦΙΑ ανήλθε σε κάπου 150-200 εκατ. ευρώ το 2014 σε σύνολο 2,65 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τους γνωρίζοντες.

Όμως, όσοι έτρεφαν ελπίδες για σημαντική μείωση της επιβάρυνσης από τον ΕΝΦΙΑ θα πρέπει να αναθεωρήσουν τις απόψεις τους.

Με την οικονομία σε στασιμότητα και την υποβόσκουσα δημοσιονομική κατάσταση προβληματική, τα έσοδα από τον ΕΝΦΙΑ είναι πολύτιμα.

Αυτός είναι ο λόγος που δεν πρόκειται να αλλάξει η στόχευση για τα ετήσια έσοδα από τον συγκεκριμένο φόρο το 2015.

Είναι πιθανό να μην υπάρξουν αλλαγές ούτε στις τιμές ζώνης που είχε προαναγγείλει η αναπληρώτρια υπουργός οικονομικών Ν. Βαλαβάνη μέσα στον Ιούνιο.

Ο λόγος είναι απλός και εξηγεί γιατί οι δανειστές δεν ήθελαν να ακούσουν κάτι τέτοιο στο παρελθόν.

Αν μειωθούν οι αντικειμενικές αξίες θα μειωθούν τα έσοδα, ακόμη κι αν ο ΕΝΦΙΑ αποδώσει τα ίδια λεφτά.

Όπως εξηγούν, πάνω στις αντικειμενικές αξίες στηρίζεται μια σειρά από άλλους φόρους και τέλη.

Οι τελευταίοι θα επηρεασθούν αρνητικά αν μειωθούν οι αντικειμενικές και θα εισρεύσουν λιγότερα έσοδα.

Ως εκ τούτου βαδίζουμε στην κατεύθυνση της διατήρησης του ΕΝΦΙΑ και των σημερινών αντικειμενικών αξιών με διάφορα προσχήματα, ευελπιστώντας σε αλλαγές από το 2016.

Αυτό υπαγορεύει η λογική.

Dr. Money

 


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v