Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Kαναδέζικη τορπίλη στα ελληνικά τραπεζικά ενέχυρα!

Η είδηση ότι μια σχετικά άγνωστη εταιρεία πιστοληπτικής αξιολόγησης από τον Καναδά υποβάθμισε την Ελλάδα πέρασε στα ψιλά πριν από λίγες μέρες. Όμως, δεν θα έπρεπε γιατί η επίπτωση μπορεί να είναι σχεδόν ανάλογη μιας κίνησης της ΕΚΤ.

Οι τελευταίες εξελίξεις συνηγορούν υπέρ της άποψης ότι η ΕΚΤ δεν θα μεταβάλει σήμερα επί τα χείρω το «κούρεμα» της ονομαστικής αξίας των ενεχύρων που χρησιμοποιούν οι ελληνικές τράπεζες για να αντλήσουν δάνεια από τον μηχανισμό έκτακτης ρευστότητας (ΕLΑ).

Αν επιβεβαιωθεί αυτό, θα μπορούσε κάποιος να ισχυρισθεί ότι η εξέλιξη δικαιώνει εκείνους που άφησαν να διαρρεύσει το έγγραφο της Κομισιόν στον Τύπο.

Κι αυτό γιατί η διαρροή δεν έδωσε μόνο λίγο τόνο αισιοδοξίας στο εσωτερικό και αποθάρρυνε περαιτέρω εκροές καταθέσεων.

Εστειλε επίσης μήνυμα στην ΕΚΤ και σε άλλους για τις διεργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη, μειώνοντας τις πιθανότητες μεγαλύτερου «κουρέματος» στην αξία των ενεχύρων.

Φυσικά, ο αντίλογος είναι ότι η διαρροή έβαλε σε κίνδυνο την επιτυχία της διαπραγμάτευσης, στερώντας το στοιχείο του αιφνιδιασμού.

Να υπενθυμίσουμε ότι η ΕΚΤ έχει εξετάσει τις επιπτώσεις από αύξηση του «κουρέματος» επί των κρατικών ομολόγων και των ομολόγων του Πυλώνα ΙΙ στην άντληση ρευστότητας από τον ELA.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα στο διεθνή Τύπο, το μέσο «κούρεμα» ανέρχεται σήμερα στο 23% και θα μπορούσε να ανέλθει στο 44%, 65% ή 80%.

Οι αναλυτές της Goldman Sachs εκτιμούσαν πριν από λίγο καιρό ότι μια τέτοια κίνηση θα συρρίκνωνε το μαξιλάρι ρευστότητας από τον ELA στα 25 δισ. και 10 δισ. ευρώ αντίστοιχα από 40 δισ. περίπου.

Μέχρι χθες, το πλαφόν στον ELA ήταν 80 δισ. ευρώ, από τα οποία είχαν αντληθεί κάπου 77 δισ. ή περισσότερα.

Όμως, υπάρχει μια άλλη εξέλιξη στην οποία ελάχιστοι έδωσαν σημασία.

Πριν από λίγες μέρες ανακοινώθηκε ότι η καναδέζικη εταιρεία αξιολόγησης DBRS προχώρησε σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής διαβάθμισης της Ελλάδας στο CCC από Β προηγουμένως.

Όμως, η άγνωστη στο ευρύ κοινό DBRS είναι μαζί με την S&P, τη Moody's και τη Fitch Ratings εταιρεία αξιολόγησης που αποδέχεται και χρησιμοποιεί η ΕΚΤ.

Πιο συγκεκριμένα, η ΕΚΤ ζητά να έχει την πιστοληπτική αξιολόγηση των ομολόγων από δύο τουλάχιστον εταιρείες για να μπορεί να προχωρά στην τιμολόγησή τους.

Είναι κοινό μυστικό ότι η DBRS πρόσφερε συγκριτικά υψηλότερες διαβαθμίσεις στις ελληνικές τράπεζες τα τελευταία χρόνια σε σύγκριση με τις άλλες εταιρείες αξιολόγησης.

Αυτός είναι ο λόγος που πολλά ελληνικά ομόλογα έχουν αξιολογηθεί από την DBRS.

Εξυπακούεται ότι η καναδέζικη εταιρεία εκμεταλλεύθηκε τις συγκριτικά ανώτερες διαβαθμίσεις για να κερδίσει μερίδιο αγοράς στην Ελλάδα.

Όμως, τώρα πλέον τα δεδομένα αλλάζουν.

Η εταιρεία αξιολόγησης υποβάθμισε τη χώρα στις 15 Μαΐου και σύντομα αναμένεται να βγάλει φιρμάνι για διάφορες ομολογίες κ.ά. που έχει βαθμολογήσει.

Οι ειδικοί διαβεβαιώνουν ότι η συγκεκριμένη εξέλιξη θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στην αξία των ελληνικών ενεχύρων που έχουν κατατεθεί στην Τράπεζα της Ελλάδος για την άντληση ρευστότητας.

Με άλλα λόγια.

Δεν χρειάζεται να κάνει κάτι ο κ. Ντράγκι και η ΕΚΤ σήμερα για να αυξηθεί το «κούρεμα» στα ελληνικά ενέχυρα.

Το έχει κάνει ήδη η DBRS με την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας.

Dr. Money

 


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v