Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

H μπάλα στο γήπεδο της κ. Μέρκελ!

Η καγκελάριος Α. Μέρκελ θα πρέπει να αποφασίσει για το μέλλον της Ελλάδας αν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της κυβέρνησης και της ΕΕ δεν καταλήξουν σε ολοκλήρωση της αξιολόγησης του προγράμματος, όπερ το πιθανότερο.

Το κλισέ είναι γνωστό και το ακούμε εδώ και κάμποσες μέρες από την πλευρά των δανειστών.

Η ατμόσφαιρα είναι καλύτερη, υπάρχει σύγκλιση σε κάποια σημεία, αλλά και μεγάλες αποστάσεις σε άλλα, π.χ. συνταξιοδοτικό, εργασιακά.

Κάποιοι, όπως το ΔΝΤ, μίλησαν για πρόοδο επί της διαδικασίας όμως όχι τόσο επί της ουσίας.

Για να αποδικωποιήσουμε τη φράση, αυτό που οι ξένοι εννοούν είναι ότι μπορούν να κάνουν στις Βρυξέλλες αυτό που έκαναν παλαιότερα στην Αθήνα.

Κοινώς, τα τεχνικά κλιμάκια κάθε πλευράς να συζητάνε μεταξύ τους με συμμετοχή των επικεφαλής.

Φυσικά, δεν έχουν την ίδια πρόσβαση σε στοιχεία που θα είχαν αν οι συνομιλίες γίνονταν σε υπουργεία κ.α. στην Αθήνα. Γι' αυτόν τον λόγο παραπονιούνται ότι δεν έχουν πρόσβαση σε αυτά.

Όμως, η κυβέρνηση, η οποία δίνει έμφαση στην επικοινωνία, δεν θέλει επανάληψη σκηνών ανάλογων με εκείνες που συνέλαβαν τηλεοπτικές κάμερες παλαιότερα.

Μπορεί λοιπόν το κόστος από τη μετακίνηση και τη διαμονή δεκάδων ανθρώπων, έλεγαν 70 συνολικά, στις Βρυξέλλες να είναι μεγαλύτερο, αλλά κανένας δεν νοιάζεται.

Οι συνομιλίες ξεκινάνε ξανά σε επίπεδο Brussels Group με στόχο τη συμφωνία επί ορισμένων σημείων, π.χ. το δημοσιονομικό έλλειμμα, οι ιδιωτικοποιήσεις και τα κόκκινα δάνεια.

Ο ρεαλιστικός στόχος είναι να επιτευχθεί μία μίνιμουμ συμφωνία που θα είναι άμεσα υλοποιήσιμη.

Αν επιτευχθεί, ο πρωθυπουργός θα μπορούσε να την επικαλεσθεί ώστε να πεισθεί η Α. Μέρκελ στη Σύνοδο Κορυφής να κάνει ό,τι μπορεί για να συγκληθεί το Εurogroup που θα εγκρίνει την εκταμίευση μιας υποδόσης από τα 7,1 δισ. ευρώ.

Πρόκειται για ενέργεια που έρχεται σε αντίθεση με τη στάση του Β. Σόιμπλε και γενικότερα του Εurogroup που ζητά ολοκλήρωση της αξιολόγησης του β΄ προγράμματος.

Δημιουργούνται λοιπόν ερωτήματα.

Αυτά θα ενταθούν αν η ΕΚΤ προχωρήσει προσεχώς σε ήπιο «κούρεμα» των εχέγγυων με βάση τα οποία αντλούν ρευστότητα οι ελληνικές τράπεζες από τον μηχανισμό έκτακτης ρευστότητας (ELA) της ΤτΕ.

Αν η εικόνα που έχουμε είναι σωστή, η Α. Μέρκελ είναι ίσως το τελευταίο ανάχωμα πριν ληφθούν οδυνηρές αποφάσεις για την Ελλάδα με αφορμή τη διαφαινόμενη απροθυμία της κυβέρνησης να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις σε συνταξιοδοτικό κ.ά.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζ.Κλ. Γιούνκερ είναι επίσης στο ίδιο μήκος κύματος, αλλά δεν έχει τέτοια δύναμη.

Ανθρωποι που έχουν επαφές με το Βερολίνο και τη γερμανική πλευρά ανέφεραν ότι η καγκελάριος σταθμίζει όλα τα δεδομένα.

Η ίδια φέρεται να θέλει να προστατεύσει την υστεροφημία της από ένα Grexit.

Επίσης, υπάρχει ο άγνωστος Χ των επιπτώσεων πιθανού Grexit και χρεοκοπίας εντός του ευρώ που δεν μπορούν να εκτιμηθούν και ανησυχούν.

Όμως, θέμα ηθικού κινδύνου δεν υφίσταται πλέον λόγω της κρισιμότητας του ζητήματος.

Ισως γιατί θεωρούν ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν τα πάει καλά μέχρι στιγμής με αποτέλεσμα φίλια κόμματα, όπως των Podemos στην Ισπανία, να παίρνουν αποστάσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Τι θα αποφασίσει στο τέλος η Α. Μέρκελ;

Ουδείς γνωρίζει, αν και θεωρητικά θα ήθελε να βοηθήσει αν η κυβέρνηση έκλεινε μερικά θέματα στο μέτωπο των διαπραγματεύσεων.

Αν όμως η κυβέρνηση δεν θέλει ή δεν μπορεί να υλοποιήσει κάποιες μεταρρυθμίσεις που θέλουν οι δανειστές, η Γερμανίδα καγκελάριος δεν θα μπορέσει να βοηθήσει.

Dr. Money

 


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v