Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Eτσι θα μπορούσε να κλείσει η συμφωνία!

Η δήλωση προόδου από το Eurogroup ήλθε, η δόση στο ΔΝΤ θα πληρωθεί, αλλά φρέσκο χρήμα δεν θα εισρεύσει χωρίς συμφωνία. Η απόσταση είναι μεγάλη σε πολλά ζητήματα όμως όχι αγεφύρωτη.

Η χθεσινή δήλωση από το Eurogroup με την οποία καλωσόριζε την πρόοδο στις διαπραγματεύσεις ήταν μια θετική εξέλιξη, αλλά δεν θα έχει αντίκρισμα αν δεν οδηγήσει σε συμφωνία με τους πιστωτές.

Για να κατανοήσει κάποιος ποιες πιθανότητες συμφωνίας υπάρχουν θα πρέπει να καταλάβει πού βρισκόμαστε.

Αναμφισβήτητα, τα θέματα είναι πολλά και αφορούν εκείνα της τελευταίας αξιολόγησης του β΄ προγράμματος που εκκρεμεί.

Χωρίς να θέλουμε να υποβαθμίσουμε επιμέρους θέματα όπως η ανεξαρτησία της Γ.Γ. Εσόδων, της ΕΛΣΤΑΤ και των κόκκινων δανείων στα οποία φαίνεται να υπάρχει συμφωνία ή σημαντική προσέγγιση, τα ζητήματα αιχμής που θα κρίνουν το αποτέλεσμα είναι τα ακόλουθα:

Κατ' αρχάς, το δημοσιονομικό.

Οι πιθανότητες σύγκλισης σε αυτό το μέτωπο είναι περισσότερες σε σύγκριση με το συνταξιοδοτικό και τα εργασιακά.

Η κυβέρνηση συζητά, σύμφωνα με τους θεσμούς, την ενοποίηση των δύο υφιστάμενων συντελεστών ΦΠΑ σε έναν και την αύξηση του κατώτερου συντελεστή.

Μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να αποφέρει αρκετά, παραπάνω έσοδα από τον ΦΠΑ στα κρατικά ταμεία. Το ύψος τους θα εξαρτηθεί από τις κατηγορίες αγαθών και υπηρεσιών που δεν θα υπαχθούν στο νέο συντελεστή.

Υπό προϋποθέσεις, τα επιπλέον έσοδα από τον ΦΠΑ θα μπορούσαν να καλύψουν το δημοσιονομικό κενό της φετινής χρονιάς, υποστηρίζουν.

Αν όμως η κυβέρνηση επιμείνει σε κάποιες εξαιρέσεις από τον νέο συντελεστή, π.χ. λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος, θα απαιτηθεί κι άλλο μέτρο/μέτρα για να κλείσει το κενό.

Σε πόσα δισ. ευρώ εκτιμάται το δημοσιονομικό κενό του 2015; Δεν απαντάνε.

Όμως, εκτιμούν ότι η Ελλάδα θα εμφανίσει πρωτογενές έλλειμμα φέτος αν δεν ληφθούν μέτρα.

Οι ίδιοι διευκρινίζουν ότι στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2015 δεν έχει τεθεί στις συζητήσεις των Βρυξελλών.

Διαψεύδουν ταυτόχρονα τις ελληνικές διαρροές ότι έθεσαν τον πήχη στο 2% του ΑΕΠ, διευρύνοντας το δημοσιονομικό κενό και ζητώντας πρόσθετα μέτρα.

Αντίθετα, δείχνουν διατεθειμένοι να μειώσουν την απαίτηση για το φετινό πρωτογενές πλεόνασμα πιο κοντά στο 1% του ΑΕΠ απ' ό,τι στο 2%.

Διαφορές υπάρχουν επίσης στις ιδιωτικοποιήσεις, αλλά μια σύγκλιση είναι πιθανή.

Η ελληνική πλευρά βάζει όρους, ενώ τα έσοδα υπολείπονται των προϋπολογισθέντων, τονίζουν.

Όμως, οι διαφορές είναι μεγάλες στο συνταξιοδοτικό και στα εργασιακά.

Ειδικότερα, στο συνταξιοδοτικό, οι των θεσμών μιλάνε για αντιστροφή των μεταρρυθμίσεων, αναφερόμενοι στη μη εφαρμογή θεσμοθετημένων αλλαγών στον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων κ.τ.λ. του Νόμου 3863/2010.

Η εφαρμογή των θεσμοθετημένων μεταρρυθμίσεων από την 1η Ιανουαρίου 2015 θεωρείται απαραίτητη.

Από εκεί και πέρα θέτουν θέμα περιορισμού των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων το συντομότερο και εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος σε όλα τα επικουρικά ταμεία, αλλά όχι στα κύρια ταμεία, όπως ανέφεραν κυβερνητικοί κύκλοι.

Όμως, δείχνουν να συζητάνε την επιβολή ισοδύναμων μέτρων, π.χ. κάποιο πλαφόν στις επικουρικές, αντί της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος.

Οσον αφορά τη 13η σύνταξη, αυτή μπορεί να γίνει αποδεκτή ως βοήθημα σε άτομα με χαμηλά εισοδήματα.

Οι διαφορές στα εργασιακά είναι ακόμη μεγαλύτερες, ξεκινώντας από την αύξηση του κατώτατου μισθού, το ξεπάγωμα των 3ετιών, τις συλλογικές συμβάσεις, τις ομαδικές απολύσεις κ.λπ.

Ο καθένας μπορεί να κρίνει αν μια μίνιμουμ συμφωνία είναι αποδεκτή.

Η δική μας αίσθηση είναι η ακόλουθη:

Μια συμφωνία ή καλύτερα ένα μεγάλο βήμα προς μια συμφωνία θα έπρεπε να περιλαμβάνει:

Πρώτον, μια συμφωνία για τον ΦΠΑ και τα άλλα μέτρα ώστε να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό του 2015. Είναι εφικτό.

Δεύτερον, σύγκλιση στις ιδιωτικοποιήσεις. Είναι επίσης εφικτό.

Τρίτον, πλήρη επαναφορά των μεταρρυθμίσεων που καταργήθηκαν στο συνταξιοδοτικό και στα εργασιακά.

Τέταρτον, την κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων σύντομα και τα ισοδύναμα μέτρα αντί της ρήτρας του μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές.

Με βάση την εικόνα που έχουμε από την πλευρά των θεσμών, τα ανωτέρω 4 σημεία θα οδηγούσαν σε συμφωνία με τους πιστωτές και την εκταμίευση σημαντικών ποσών για την ελληνική οικονομία.

Είναι όμως εφικτή;

Ο καθένας μπορεί να δώσει την απάντησή του. Όμως, στο τέλος ξυρίζουν τον γαμπρό.

Dr. Money


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v