Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Oι αριθμοί πάνω από τους ανθρώπους

Στις κυβερνήσεις αρέσει να λένε ότι βάζουν τους ανθρώπους πάνω από τους αριθμούς. Όμως, η πραγματικότητα είναι συνήθως διαφορετική παρά τη ρητορική που χρησιμοποιούν. Η περίπτωση της Ελλάδας συνεχίζει να το επιβεβαιώνει.

Στις αρχές Δεκεμβρίου του 2014, η τρόικα εκτιμούσε ότι η Ελλάδα θα έπρεπε να λάβει μέτρα λιτότητας ύψους 1,7 δισ. ευρώ για να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα ίσο με τον στόχο 3% του ΑΕΠ τη φετινή χρονιά.

Τα νούμερα δεν είναι δικά μας, αλλά στελέχους της τριμερούς εκείνη την περίοδο.

Πέντε μήνες αργότερα, τα δεδομένα έχουν αλλάξει άρδην.

Οι δανειστές εμφανίζονται διατεθειμένοι να αποδεχθούν ένα χαμηλότερο στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα, στο 1,5% του ΑΕΠ ή λίγο πιο κάτω, σύμφωνα με την ελληνική πλευρά.

Παρ' όλα αυτά, η σημαντική επιδείνωση των προοπτικών ανάπτυξης το 2015 οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ίσως χρειασθούν ακόμη περισσότερα μέτρα δημοσιονομικής λιτότητας για να πιάσουμε τον νέο, χαμηλότερο στόχο.

Πόσα; Δεν γνωρίζουμε αφού ούτε οι διαπραγματευτές των δύο πλευρών φαίνεται να συμφωνούν στο δημοσιονομικό κενό, προς το παρόν.

Πάντως, όσο περνάει ο καιρός και λίγα ή τίποτα δεν γίνεται, τόσο θα μεγαλώνει το δημοσιονομικό κενό και τόσο περισσότερα μέτρα λιτότητας θα χρειάζονται.

Από τα παραπάνω προκύπτει ότι καλή είναι η ρητορική που θέλει να βάζουμε τους πολίτες πάνω από τους αριθμούς, όμως η πραγματικότητα είναι διαφορετική.

Αν δεν βελτιωθούν οι αριθμοί, οι συνθήκες για βελτίωση του μέσου επιπέδου διαβίωσης των πολιτών θα χειροτερεύουν.

Μια συμφωνία είναι απαραίτητη και οποιαδήποτε καθυστέρηση αποδυναμώνει το κυβερνητικό επιχείρημα ότι η εναλλακτική θα ήταν η εφαρμογή του e-mail Χαρδούβελη που λίγοι φαίνεται να έχουν διαβάσει.

Κι αυτό γιατί τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο e-mail Χαρδούβελη μπορεί να αποδειχθούν πολύ πιο ήπια σε σχέση μ' αυτά που θα αναγκασθεί να λάβει η χώρα τις επόμενες εβδομάδες ή μήνες για να πετύχει ένα χαμηλότερο πρωτογενές στόχο.

Και μάλιστα υπό συνθήκες πιθανής στασιμότητας ή ύφεσης της οικονομίας.

Το λέμε αυτό γιατί η άποψη της πλευράς των δανειστών για την κατάσταση στις διαβουλεύσεις δεν συμπίπτει με εκείνη των Αθηνών.

Οι δανειστές παραδέχονται ότι είναι καλύτερο το κλίμα στις διαπραγματεύσεις, αναφέρονται σε πιο ρεαλιστές διαπραγματευτές από την ελληνική πλευρά και αναγνωρίζουν ότι υπάρχει προσέγγιση σε μερικά ζητήματα.

Όμως, οι ίδιοι τονίζουν σε ιδιωτικές συνομιλίες τους ότι υπάρχει μεγάλο χάσμα στο δημοσιονομικό (κενό), στο συνταξιοδοτικό και στα εργασιακά.

Αυτό σημαίνει ότι είναι σχεδόν απίθανο να επιτευχεί συμφωνία στο Eurogroup της 11ης Μαΐου.

Το πιθανότερο είναι να υπάρξει μια χλιαρή υποστηρικτική δήλωση της προόδου που έχει γίνει στις διαπραγματεύσεις, όπως λένε.

Μια δήλωση που πιθανόν θα αποτρέψει την ΕΚΤ από το ψαλίδισμα της αξίας των ενεχύρων των ελληνικών τραπεζών όταν δανείζονται από το ευρωσύστημα.

Όμως, πιθανόν, δεν θα αποδειχθεί αρκετή για να οδηγήσει σε αύξηση της χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας μέσω εντόκων.

Καλώς ή κακώς, οι αριθμοί θα μπουν μπροστά από τους ανθρώπους.

Ακόμη μία φορά παρά τις περί του αντιθέτου προθέσεις των κυβερνώντων.

Dr. Money

 


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v