Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

H καθυστέρηση δεν είναι λύση!

Η υποβάθμιση των προβλέψεων της ΕΕ για τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας υπενθυμίζει ότι δεν χρειάζεται να ληφθούν περιοριστικά μέτρα για να προκύψει στασιμότητα ή ύφεση. Αρκεί η κωλυσιεργία στις διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές.

Όλα δείχνουν ότι οι ελπίδες της κυβέρνησης για κάποια συμφωνία με τους δανειστές στο Eurogroup της 11ης Μαΐου δεν πρόκειται να δικαιωθούν.

Επομένως, χρηματοδοτική ανάσα από την ΕΚΤ ή μερική εκταμίευση της δόσης των 7,2 δισ. ευρώ από την ΕΕ ή το ΔΝΤ δεν πρέπει να αναμένεται.

Παρ' όλα αυτά η χώρα θα πληρώσει σήμερα κάπου 175-200 εκ. ευρώ σε τόκους στο ΔΝΤ.

Όμως, αρκετοί συνεχίζουν να αμφιβάλλουν αν θα είναι σε θέση να κάνει το ίδιο με την δόση των 747 εκ. ευρώ στις 12 Μαΐου.

Ιδίως εκείνοι που γνωρίζουν ότι η καθυστέρηση στη καταβολή των συντάξεων κατά λίγες ώρες στα τέλη Απριλίου δεν οφείλονταν σε τεχνικό πρόβλημα, όπως ήταν η επίσημη δικαιολογία, αλλά στη μη έγκαιρη πίστωση κάποιων ποσών.

Όπως κατανοούμε, υπό τα σημερινά δεδομένα, δεν μπορεί να ξεκινήσει η καταβολή των συντάξεων αν δεν έχει πιστωθεί το συνολικό ποσό που απαιτείται.

Παρ' όλα αυτά θα πιστέψουμε τον κ. Σκουρλέτη και άλλους που έχουν δηλώσει ότι θα πληρωθεί κανονικά η μεγάλη δόση στο ΔΝΤ.

Άλλωστε, μπορεί στις προβλέψεις για σύγκλιση έκτακτου eurogroup ή κατάληξης σε συμφωνία με τους πιστωτές να έχουν ατυχήσει, όμως στις εκτιμήσεις για τις πληρωμές μισθών, συντάξεων και δόσεων έχουν πέσει μέσα.

Όμως, η ζημιά στη πραγματική οικονομία από την καθυστέρηση που παρατηρείται στη σύναψη μιας συμφωνίας με τους δανειστές αυξάνεται παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν έχει λάβει υφεσιακά μέτρα μέχρι στιγμής.

Η μεγάλη καθοδική αναθεώρηση των προβλέψεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας στο 0,5% το 2015 έρχεται να προστεθεί σε άλλες παρόμοιες σχετικά πρόσφατα.

Η αναμενόμενη δημοσιοποίηση της αρχικής εκτίμησης για την μεταβολή του ΑΕΠ το 1ο τρίμηνο θα δώσει το στίγμα εν μέσω διαπιστώσεων ότι το 2ο τρίμηνο θα μπορούσε να είναι χειρότερο.

Η αβεβαιότητα που εκπορεύεται από τις παρατεταμένες διαπραγματεύσεις και την μεγάλη απόσταση που χωρίζει Ελλάδα και δανειστές στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις έχει αρχίσει να επηρεάζει αρνητικά τον τουρισμό.

Αν λοιπόν ο τουρισμός, ο οποίος κινήθηκε πτωτικά το τελευταίο δίμηνο, συνεχίσει καθοδικά τον Μάιο, οι προσδοκίες που υπήρχαν για νέο χρονιά-ρεκόρ μπορεί να μην επιβεβαιωθούν.

Μια σχεδόν στάσιμη τουριστική χρονιά σε συνδυασμό με την αύξηση των φορολογικών εσόδων που θα επιδιώξει η κυβέρνηση θα μπορούσαν να οδηγήσουν την ελληνική οικονομία είτε σε στασιμότητα, είτε σε ύφεση.

Επομένως, η καθυστέρηση στην εξεύρεση κάποιας συμφωνίας στις συζητήσεις με τους δανειστές φέρνει πιο κοντά την ύφεση.

Oσο μάλιστα καθυστερούν περισσότερο, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες η στασιμότητα να δώσει την θέση της στην ύφεση.

Dr. Money


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v