Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Από φάουλ σε φάουλ!

Ήταν που ήταν δύσκολα τα θέματα της διαπραγμάτευσης, oι προσωπικές αντιπάθειες και οι διαφωνίες μεταξύ των πρωταγωνιστών μας έλειπαν. Όμως, η Ελλάδα θα είναι η μεγάλη χαμένη αν οι διαξιφισμοί και οι διαρροές δεν σταματήσουν.

Η Ελλάδα διεξάγει μια κρίσιμη διαπραγμάτευση, που μπορεί να οδηγήσει σε αχαρτογράφητα νερά αν γίνουν σοβαρά λάθη.

Απαιτούνται λοιπόν ρεαλισμός, σοβαρότητα και σωστός σχεδιασμός για να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Η κατάσταση δεν μπορεί να χαρακτηρισθεί καλή.

Υπάρχει ένα επιδεινούμενο πρόβλημα ρευστότητας που ροκανίζει τις προοπτικές ανάπτυξης και απειλεί την οικονομία με ύφεση.

Έχουν ήδη περάσει δύο μήνες και βάλε από τη συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου και ακόμη δεν υπάρχει αποτέλεσμα.

Οι διαφωνίες στο ζήτημα των μεταρρυθμίσεων μεταξύ της κυβέρνησης και των δανειστών είναι ηλίου φαεινότερες.

Το ασφαλιστικό, οι εργασιακές σχέσεις, τα κόκκινα δάνεια, η προστασία πρώτης κατοικίας αλλά και τα δημοσιονομικά είναι τα βασικά σημεία τριβής.

Τα σημεία τριβής θα μπορούσαν να αντιμετωπισθούν ευκολότερα αν οι σχέσεις μεταξύ εκείνων που διαπραγματεύονται ήταν αρκετά καλές.

Όμως, κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει.

Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης βρισκόταν εδώ και καιρό στο μάτι του κυκλώνα για το ύφος, το στυλ, τη συμπεριφορά και την έλλειψη ουσιαστικής προόδου στις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους δανειστές.

Το ποτήρι ξεχείλισε στο άτυπο Eurogroup της Ρίγας στη Λετονία, με τα γνωστά αποτελέσματα.

Ο κ. Βαρουφάκης έχει απομονωθεί τελείως και μαζί του κι η Ελλάδα, την οποία εκπροσωπεί.

Ο ίδιος έκανε το λάθος να νομίζει ότι μπορεί να αλλάξει την ευρωζώνη, δίνοντας διαλέξεις, αντί να εμφανίσει μια πλήρη λίστα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και να προσαρμόσει τη διαπραγμάτευση στις απαιτήσεις της διαδικασίας στο μέγιστο βαθμό.

Όμως, δεν το έκανε και πλέον η παρουσία του δεν ενισχύει τη διαπραγματευτική θέση της χώρας.

Όμως, η αναφορά του πρωθυπουργού στη συνέντευξη Τύπου στο Star στον Γ. Ντάισελμπλουμ και οι κατηγορίες του περί αθέτησης της προφορικής υπόσχεσης για παροχή ρευστότητας από την ΕΚΤ στο πλαίσιο της συμφωνίας της 20ής Φεβρουαρίου άναψε νέες φωτιές.

Ασφαλώς, δεν γνωρίζουμε τι συνέβη τότε.

Όμως, θα θεωρούσαμε εξαιρετικά δύσκολο να μπορεί να πείσει ο πρόεδρος του Eurogroup τον κ. Ντράγκι να δώσει λεφτά στην Ελλάδα.

Επιπλέον, η δανειακή σύμβαση αναφέρεται στο θέμα της χρηματοδότησης μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, ενώ ο πρόεδρος του Eurogroup απάντησε κατά τον ίδιο τρόπο σε ερώτηση στη συνέντευξη Τύπου το βράδυ της 20ής Φεβρουαρίου.

Ακόμη κι αν ο Γ. Ντάισελμπλουμ είχε κάνει προφορική συμφωνία που αθέτησε αργότερα, δεν υπήρχε προφανής σε εμάς λόγος για να βγει στη σέντρα από τον κ. Τσίπρα.

Δεν χρειαζόταν.

Κι αυτό γιατί ο πρόεδρος του Eurogroup ήταν πιθανό να αντιδράσει με βιτριολικά σχόλια, όπερ και εγένετο, π.χ. «η Ελλάδα έπαιξε και έχασε από την ΕΚΤ...».

Όμως, ο Γ. Ντάισελμπλουμ δεν σταμάτησε εκεί.

Ο ίδιος αποκάλυψε ότι ζήτησε αλλαγές από τον κ. Τσίπρα στη διαπραγματευτική ομάδα της Ελλάδας το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, δηλαδή πριν περιορισθεί η δικαιοδοσία Βαρουφάκη.

Αν του κ. Τσίπρα ήταν φάουλ να αναφερθεί στον Γ. Ντάισελμπλουμ, άλλο τόσο ήταν φάουλ του προέδρου του Εurogroup να αναφερθεί στην Ελλάδα.

Απαιτείται λοιπόν αυτοσυγκράτηση, ψυχραιμία και τέλος στις αλληλοκατηγορίες από όλους για να επέλθει ηρεμία και να αυξηθούν οι πιθανότητες επιτυχίας της διαπραγμάτευσης.

Dr. Money


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v