Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

To πόκερ θέλει... καλή κάβα!

Η Ελλάδα είναι στριμωγμένη καθώς τα αποθέματα ρευστότητας μειώνονται και δεν είναι γνωστό μέχρι πότε το κράτος θα μπορεί να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις του. Κι όμως, συχνά δίνει την εντύπωση ότι παίζει πόκερ.

Η σημερινή κυβέρνηση έχει κοινά σημεία με εκείνη του ΓΑΠ της περιόδου πριν από το μνημόνιο.

Ιδιαίτερα στην κακοφωνία.

Και τότε όπως και σήμερα υπήρχαν επώνυμες ή μη δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων και διαρροές προς τον Τύπο, κυρίως τον ξένο, που προκαλούσαν σύγχυση και αβεβαιότητα.

Να πάμε στο ΔΝΤ να δανειζόμαστε φθηνά για να μην έχουμε ανάγκη τα υψηλά επιτόκια που ζητούσαν τα γεράκια των αγορών, έλεγαν οι μεν.

Να ματώσουμε, αλλά να μην πάμε και να επιδιώξουμε να πάρουμε τα λεφτά από την Ε.Ε., έλεγαν οι δε, θεωρώντας ότι θα τα δουν οι αγορές και θα μας δανείσουν φθηνότερα (το πιστόλι πάνω στο τραπέζι).

Η χώρα ήταν συχνά πρωτοσέλιδο στις μεγάλες ξένες εφημερίδες και στα έντυπα, στον ηλεκτρονικό Τύπο κι αλλού.

Τότε ανέβαιναν τα spreads στα ομόλογα φέρνοντας πιο κοντά τη μέρα της αλήθειας.

Σήμερα παρακολουθούμε τα spreads με σχεδόν καθόλου άγχος αφού δεν μπορούμε να δανεισθούμε από τις αγορές.

Φυσικά, υπάρχουν διαφορές.

Ο ΓΑΠ έκανε συχνά δηλώσεις, ενώ ο σημερινός πρωθυπουργός δεν κάνει.

Η επικοινωνιακή διαχείριση της σημερινής κυβέρνησης είναι ανώτερη από εκείνη της περιόδου ΓΑΠ.

Γιατί τα αναφέραμε όλα αυτά:

Είχαμε χθες διαψεύσεις από το Μαξίμου δηλώσεων που έκαναν δύο υπουργοί της κυβέρνησης.

Ο ένας στη γερμανική, λαϊκίστικη Bild, που μας θυμάται κάθε φορά που υπάρχει αναμπουμπούλα, για το ενδεχόμενο νέας προσφυγής στις κάλπες.

Ο άλλος υπουργός στους έγκυρους F.T. για μη πληρωμή του ΔΝΤ ώστε να υπάρχουν λεφτά για συντάξεις αν δεν υπάρξει συμφωνία με τους εταίρους και εκταμίευση μέρους της δόσης.

Τα μηνύματα είναι εκ διαμέτρου αντίθετα.

Όμως θεωρούμε πιο πιθανό οι κοινοτικοί αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες κι αλλού να πιστέψουν το δημοσίευμα των F.T. παρά την κυβερνητική διάψευση.

Τι συμβαίνει;

Είναι μέρος της επικοινωνιακής στρατηγικής της κυβέρνησης που θέλει να στείλει μήνυμα στους δανειστές να υποχωρήσουν στις απαιτήσεις τους, ποντάροντας ίσως στις διαφορές απόψεων που ίσως υπάρχουν στους κόλπους τους;

Η μήπως ο αχταρμάς των δηλώσεων υποδηλώνει την ανυπαρξία μιας ενιαίας κυβερνητικής γραμμής;

Όποια κι αν είναι η σωστή απάντηση, το σίγουρο είναι ότι όλα αυτά προκαλούν σύγχυση και εκνευρισμό στους αποδέκτες τους στο εξωτερικό.

Επιπλέον, κάνουν ζημιά στο εσωτερικό γιατί επιτείνουν την αβεβαιότητα.

Δεν θεωρούμε ότι είναι η πιο έξυπνη τακτική για μια χώρα όπως η Ελλάδα, που έχει ανάγκη το ρευστό για να λειτουργήσει η οικονομία της.

Κατά την άποψή μας, ενισχύονται εκείνες οι φωνές μεταξύ των δανειστών που θέλουν να δοθεί ένα μάθημα στην Ελλάδα για τη συμπεριφορά της.

Όχι μέσω Grexit αλλά μέσω περιορισμών στις αναλήψεις μετρητών σε πρώτη φάση και στις κινήσεις κεφαλαίων στη συνέχεια με τις τράπεζες κλειστές για λίγες μέρες.

Νομίζουμε ότι δεν θα πρέπει να φθάσουν τα πράγματα σ' αυτό το σημείο.

Άλλωστε, όπως εξηγήσαμε πρόσφατα, είναι ψευτοδίλημμα το μισθοί και συντάξεις ή ΔΝΤ.

Αν η χώρα δεν πληρώσει το ΔΝΤ δεν θα έχει σύντομα αρκετά λεφτά για να πληρώσει μισθούς και συντάξεις καθώς πιθανόν θα προκληθεί πανικός και θα μπουν κατά πάσα πιθανότητα κεφαλαιακοί περιορισμοί.

Αναμφισβήτητα, η ευτυχής κατάληξη των διαπραγματεύσεων θα πρέπει να είναι ο στόχος.

Για να γίνει εφικτός θα πρέπει αφενός να μπει ένα τέρμα στην κυβερνητική κακοφωνία και αφετέρου να εγκαταλειφθεί η λογική του πόκερ από μια χώρα που όλοι αναρωτιούνται πότε θα ξεμείνει από ρευστό.

Dr. Money


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v