Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι κρύβει η σιωπή του ΔΝΤ για το πλεόνασμα!

Τον περασμένο Δεκέμβριο, τα στελέχη του ΔΝΤ πρωτοστατούσαν στη λήψη επιπρόσθετων μέτρων για να ανέβει το πρωτογενές πλεόνασμα στο 3% του ΑΕΠ. Σήμερα που η ευρωζώνη αποδέχεται το αντίθετο, το ΔΝΤ σιωπά. Τι μπορεί να συμβαίνει;

Η κ. Μέρκελ, ο κ. Ολάντ και οι άλλοι εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών θεσμών στη συνάντηση της περασμένης Πέμπτης προς Παρασκευή αποδέχτηκαν ότι μπορεί να μειωθεί ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα φέτος.

Kοινώς, να υποχωρήσει από το 3% του ΑΕΠ τη φετινή χρονιά σε κάποιο άλλο χαμηλότερο επίπεδο, που είναι αδιευκρίνιστο προς το παρόν.

Πρόκειται για μια έκφανση της «δημιουργικής ασάφειας» όπως την αποκάλεσε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης.

Με τη Γαλλία να τυγχάνει ειδικής, επιεικούς μεταχείρισης από την Ε.Ε. στο θέμα της μείωσης του δικού της ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ, θα ήταν οξύμωρο να μην ικανοποιηθεί το ελληνικό αίτημα.

Όμως, η Ελλάδα παραμένει σε πρόγραμμα στήριξης, στο οποίο λόγο δεν έχουν μονάχα η Κομισιόν και η Ε.Ε.

Λόγο έχει επίσης το ΔΝΤ, έστω και μικρότερο, αφού έχει δανείσει μικρότερα ποσά στη χώρα.

Το Ταμείο μπορεί να στέλνει τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα για να ελέγξουν δημοσιονομικά στοιχεία, τράπεζες και διαρθρωτικές αλλαγές.

Όμως, για το θέμα του πρωτογενούς πλεονάσματος δεν έχει πει ούτε λέξη.

Κι όμως, το πρωτογενές πλεόνασμα είναι σημαντικός παράγοντας της ανάλυσης για τη διαχειρισιμότητα του χρέους (DSA) που προσδιορίζει κατά πόσον το χρέος ως προς το ΑΕΠ μπορεί να μειωθεί σε χαμηλότερα επίπεδα στο μέλλον για να δανείζει τη χώρα το Ταμείο.

Υπενθυμίζουμε ότι η επιμονή του ΔΝΤ για μείωση του λόγου χρέους ως προς το ΑΕΠ έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην απόφαση του Eurogroup τον Νοέμβριο του 2012 για επαναγορά των ελληνικών ομολόγων από το κράτος που μείωσε τον λόγο κατά 20 δισ. ευρώ ή 10 ποσοστιαίες μονάδες περίπου.

Μόλις πριν από λίγους μήνες, το ΔΝΤ συνεπικουρούμενο από την ΕΚΤ για άλλους λόγους απαιτούσε να λάβει η τότε κυβέρνηση επιπρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα για να ανέβει το πρωτογενές πλεόνασμα στο 3% του ΑΕΠ το 2015 και στο 4,5% το 2016, σύμφωνα με άτομα που συμμετείχαν στις διαπραγματεύσεις.

Για να είμαστε δίκαιοι, οφείλουμε να παρατηρήσουμε πως ο ΔΝΤ ήταν πάντοτε της άποψης πως οι στόχοι για το πρωτογενές πλεόνασμα ήταν υψηλοί και θα έπρεπε να χαμηλώσουν.

Κάτι που το ΔΝΤ συνδύαζε με την αναδιάρθρωση του χρέους όπως τόσοι άλλοι.

Παρ' όλα αυτά ξενίζει το γεγονός πως το ΔΝΤ δεν έχει τίποτα να πει για το θέμα της μείωσης του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα φέτος χωρίς αναδιάρθρωση που αποδέχονται οι Ευρωπαίοι ηγέτες.

Τι μπορεί να σημαίνει;

Ασφαλώς, μόνο εικασίες, έστω εμπλουτισμένες με κάποια πληροφόρηση, μπορούμε να κάνουμε.

Σύμφωνα με την πρώτη άποψη, που θεωρούμε λογική, το ΔΝΤ θα τοποθετηθεί για το θέμα αφού έχει αξιολογήσει όλο το πλέγμα των μεταρρυθμίσεων και την υλοποίησή τους.

Σύμφωνα με τη δεύτερη άποψη, το ΔΝΤ είχε εκνευρισθεί από τη δημοσίως διακηρυχθείσα πρόθεση της προηγούμενης κυβέρνησης να το διώξει από το πρόγραμμα, αποποιούμενη το υπόλοιπο των δανείων που θα κατέβαλλε στην Ελλάδα.

Εξέφρασε λοιπόν τη δυσφορία του, επιμένοντας στη λήψη μέτρων για την επίτευξη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα ίσο με 3% του ΑΕΠ το 2105.

Αν και έχει κάποια δόση αλήθειας, δεν θα δίναμε τις περισσότερες πιθανότητες ότι είναι σωστή.

Η τρίτη άποψη είναι κάπως συνωμοσιολογική και δεν την ασπαζόμαστε.

Σύμφωνα με αυτήν, το ΔΝΤ επηρεάζεται από τις ΗΠΑ και η στάση του εναρμονίζεται σε μεγάλο βαθμό στα γεωπολιτικά συμφέροντα της υπερδύναμης.

Οι ΗΠΑ, υποτίθεται, είχαν φθάσει στο συμπέρασμα ότι η προηγούμενη ελληνική κυβέρνηση δεν εξυπηρετούσε τα συμφέροντά τους.

Αποφάσισαν λοιπόν να την υπονομεύσουν μέσω του ΔΝΤ, που απαιτούσε και άλλα μέτρα λιτότητας και μεταρρυθμίσεις υψηλού πολιτικού κόστους όπως στο ασφαλιστικό.

Οποια κι αν είναι η σωστή απάντηση, το ερώτημα παραμένει.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι το ΔΝΤ πρέπει να έχει σοβαρό λόγο για να μην παίρνει θέση στη μείωση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα χωρίς αναδιάρθρωση του χρέους και κυρίως «κουρέματός» του.

Dr. Money

 


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v