Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τρεις λαλούν και δυο χορεύουν!

Οι σχέσεις της Αθήνας με τους δανειστές δοκιμάζονται ακόμα μία φορά με εκατέρωθεν δηλώσεις, ενώ οι δύο πλευρές εκλαμβάνουν διαφορετικά τη συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου. Όλοι εξορκίζουν το Grexit, όμως πριν από αυτό υπάρχει κάτι άλλο.

Έπρεπε να φθάσουμε στα μέσα Μαρτίου για να αντιληφθούν ή καλύτερα για να παραδεχθούν η κυβέρνηση και οι δανειστές ότι ερμηνεύουν τη συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου στο Εurogroup με διαφορετικό τρόπο.

Η κυβέρνηση θεωρεί ότι με αυτήν τη συμφωνία πέτυχε επέκταση της δανειακής σύμβασης για τέσσερις μήνες, θάβοντας το μνημόνιο που αντικαταστάθηκε από κάποιες γενικές δεσμεύσεις.

Μάλιστα, τουλάχιστον μία, εκείνη για το πρωτογενές πλεόνασμα, χαρακτηρίζεται από δημιουργική ασάφεια για να χρησιμοποιήσουμε τη φράση του σταρ υπουργού της κυβέρνησης Γ. Βαρουφάκη.

Εξ ου και οι αλλαγές στην ονοματολογία, με την τρόικα να βαφτίζεται «θεσμοί» κ.τ.λ.

Πρόκειται περί παρανόησης.

Ο πρόεδρος του Εurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ, ο κ. Σόιμπλε και άλλοι υπουργοί Οικονομικών χωρών της ευρωζώνης έχουν επανειλημμένα μιλήσει για το πρόγραμμα.

Είναι ξεκάθαρο ότι μιλώντας για πρόγραμμα εννοούν το μνημόνιο που συνόδευε τη δανειακή σύμβαση.

Γι' αυτούς η 5η αξιολόγηση που ξεκίνησε, αλλά δεν ολοκλήρωσε η προηγούμενη κυβέρνηση με την τρόικα θα πρέπει να τελειώσει για να εκταμιευθεί η δόση των 7,2 δισ. ευρώ.

Στο πλαίσιο του μνημονίου θα ήταν διατεθειμένοι να επιδείξουν κάποια ευελιξία, π.χ. βάζοντας χαμηλότερο στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα το 2015. Σύμφωνα με τον κ. Ντάισελμπλουμ, η πλευρά των δανειστών θα μπορούσε να αποδεχθεί την αντικατάσταση του 30% των μεταρρυθμίσεων του μνημονίου με ισοδύναμα μέτρα.

Υπενθυμίζουμε ότι ο κ. Βαρουφάκης είχε ταχθεί υπέρ του 70% των μεταρρυθμίσεων αλλά και της αντικατάστασης του 30% από άλλες.

Προφανώς, οι δύο πλευρές εκλαμβάνουν διαφορετικά τη συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου. Αυτό εξηγεί γιατί ο πρωθυπουργός Α. Τσίπρας αναφέρει ότι η Ελλάδα έχει εκπληρώσει το καθήκον της και περιμένει από τους εταίρους-δανειστές και κυρίως την ΕΚΤ να κάνουν το ίδιο.

Όμως, οι δανειστές δεν βλέπουν τα πράγματα με το ίδιο μάτι. Από τη δική τους σκοπιά, η Ελλάδα δεν έχει εκπληρώσει κανέναν όρο από την 5η και τελευταία αξιολόγηση του μνημονίου.

Αντίθετα, ζητά νέα δάνεια από το ευρωσύστημα μέσω του μηχανισμού έκτακτης ρευστότητας ELA υπό τη μορφή έντοκων γραμματίων που αυξάνουν την έκθεση της ευρωζώνης στη χώρα.

Και μάλιστα συνοδεύει τις νέες απαιτήσεις με επιθετικές δηλώσεις εναντίον της Γερμανίας, του κ. Σόιμπλε κ.ά.

Σε όλα αυτά έρχονται να προστεθούν τα μη καλά νέα από τα τεχνικά κλιμάκια που αφίχθηκαν στην Αθήνα το τελευταίο διάστημα.

Είναι προφανές ότι οι δύο πλευρές δεν μπορούν να συνεχίσουν έτσι. Το θετικό είναι ότι καμία από αυτές δεν επιθυμεί έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Όμως, είναι επίσης σαφές ότι το πάνω χέρι το έχουν οι δανειστές αφού έχουν τη ρευστότητα.

Υπό αυτήν την έννοια, ένα μήνυμα προς την κυβέρνηση και προς ένα μεγάλο μέρος του λαού δεν θα πρέπει να αποκλεισθεί αν πιστέψουμε το πρόσφατο δημοσίευμα του ενημερωτικού site Euroinsight του γερμανικού χρηματιστηρίου.

Τις επόμενες εβδομάδες θα ξέρουμε περισσότερα. Ιδίως μετά τη συνάντηση Τσίπρα - Μέρκελ.

Dr. Money


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v