Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ισορροπία τρόμου και στο βάθος συμφωνία!

Η παράταση του προγράμματος συνιστά μια σημαντική υπαναχώρηση της ελληνικής πλευράς προς τους δανειστές. Όμως, η συμφωνία στη λίστα των μεταρρυθμίσεων αποκαλύπτει επίσης κάτι ακόμη: τη στρατηγική των δανειστών.

O αειθαλής Μανώλης Γλέζος είπε την αλήθεια όταν δήλωνε ότι πάμε να βαφτίσουμε το κρέας ψάρι στην Ελλάδα.

Έχουμε λοιπόν και λέμε.

Η Αθήνα και οι εταίροι κατέληξαν σε μια καταρχήν συμφωνία στο Eurogroup της Παρασκευής για επέκταση της δανειακής σύμβασης και των όρων που τη συνοδεύουν, δηλαδή του μνημονίου, για τέσσερις μήνες.

Η διατύπωση της συμφωνίας έχει γίνει κατά τέτοιο τρόπο που αφήνει περιθώρια «δημιουργικής ασάφειας» όπως πολύ πετυχημένα το τοποθέτησε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στα «κατάλληλα πρωτογενή πλεονάσματα».

Η συμφωνία τελεί υπό την αίρεση της κατάρτισης λίστας μεταρρυθμίσεων από την ελληνική πλευρά, που θα πρέπει να γίνει αποδεκτή από την Κομισιόν, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ σε πρώτη φάση και το Eurogroup σε δεύτερη.

Κοινώς, τα αφεντικά της τρόικας ή των θεσμών όπως αποκαλούνται πλέον θα την αξιολογήσουν και θα αποφανθούν.

Τέλος, η συμφωνία θα πρέπει να εγκριθεί από τα κοινοβούλια μερικών χωρών της ευρωζώνης, συμπεριλαμβανομένης και της Γερμανίας.

Η συμφωνία αφορά την παράταση του υφιστάμενου προγράμματος και γι' αυτό ψηφίζουν λίγα κοινοβούλια.

Οποιοδήποτε νέο πρόγραμμα-γέφυρα ή οτιδήποτε άλλο θα έπρεπε να τύχει της έγκρισης όλων των κοινοβουλίων των χωρών-μελών της ευρωζώνης.

Αυτά για να μην παίζουμε με τις λέξεις.

Επί του πρακτέου.

Με βάση την εικόνα που έχουμε, θα μας προκαλούσε έκπληξη αν οι δύο πλευρές δεν τα έβρισκαν σήμερα.

Κι αυτό γιατί το κείμενο των μεταρρυθμίσεων που γνωρίζουμε δεν είναι κοστολογημένο για να προκαλέσει τριβές.

Είναι περισσότερο ένα γενικό κείμενο που μπορεί να τύχει επεξεργασίας ως προς τη διατύπωση.

Επομένως, δεν θα τα χαλάσουν με τους δανειστές γι 'αυτό τον λόγο κατά την ταπεινή μας άποψη.

Ήδη όταν ακούει κανείς να μιλάει η ελληνική πλευρά περί ηθικού κινδύνου στη ρύθμιση για τις 100 δόσεις καταλαβαίνει ότι το σχετικό νομοσχέδιο θα αναμορφωθεί εισάγοντας εισοδηματικά και άλλα κριτήρια.

Η πλευρά των δανειστών θέλει μεν να δείξει ότι είναι σκληρή, αλλά δεν επιθυμεί να οδηγήσει την Ελλάδα εκτός ευρωζώνης.

Ούτε η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί κάτι τέτοιο και προσπαθεί να χειρισθεί επικοινωνιακά τις επιπτώσεις.

Τα νέα για τις εκροές καταθέσεων από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα που ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μ. Ντράγκι κατέστησε σαφή σε όλους τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης την Παρασκευή φαίνεται ότι έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση μιας συναντίληψης.

Ο υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας δεν θα μπορούσε να είναι πιο ξεκάθαρος όταν μιλούσε για «παράδοση πνεύματος» των ελληνικών τραπεζών την Τετάρτη.

Βλέπετε η αναπλήρωση των χαμένων καταθέσεων από τον μηχανισμό έκτακτης ρευστότητας (ELA) της Τράπεζας της Ελλάδος δεν είναι απλή υπόθεση.

Τα δάνεια του ELA αντικρίζονται από άλλα χρήματα στο ευρωσύστημα μέσω του συστήματος πληρωμών Target 2.

Οσο αυξάνονται οι εκροές καταθέσεων, τόσο μεγαλώνει ο λογαριασμός.

Εν πάση περιπτώσει, και παρά τα λάθη που έγιναν, είναι θετικό ότι βαδίζουμε προς μια συμφωνία που υποδηλώνει τη βούληση των δύο πλευρών να τα βρουν.

Αν την Παρασκευή μάθαμε τα όρια της ελληνικής διαπραγματευτικής θέσης, σήμερα θα πληροφορηθούμε τις προθέσεις της άλλης πλευράς.

Dr. Money

 


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v