Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πίσω έχει η αχλάδα την ουρά για το πλεόνασμα!

Η κυβέρνηση θέλει να μειώσει τον στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα στο 1,5% του ΑΕΠ για να μην επιβαρύνει την οικονομία. Όμως, τα νούμερα δύσκολα βγαίνουν χωρίς κούρεμα του χρέους που αποποιηθήκαμε. Η άλλη λύση και ο κ. Σαπέν.

Το πρόγραμμα που λήγει στις 28 Φεβρουαρίου προβλέπει πως το πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι 3% του ΑΕΠ το 2015 και 4,5% του ΑΕΠ το 2016 για να παραμείνει στα επίπεδα του 4% τα επόμενα χρόνια.

Τα νούμερα δεν είναι τυχαία.

Είναι εκείνα που απαιτούνται για να πέσει το χρέος στο 124% του ΑΕΠ το 2020 και πολύ χαμηλότερα το 2022.

Σε συνδυασμό με κάποιες φιλόδοξες υποθέσεις για τον ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης που θα ξεπερνούσε το 3% από το 2016 και μετά.

Αντίθετα, οι υποθέσεις για τα επιτόκια ήταν πιο ρεαλιστικές και σίγουρα απαισιόδοξες συγκρινόμενες με τα σημερινά επίπεδα επιτοκίων.

Αν το πρωτογενές πλεόνασμα γινόταν 1,5% που θέλει ο κ. Βαρουφάκης έναντι 3% και 4%-4,5% του ΑΕΠ που προβλέπει το σημερινό πρόγραμμα, θα έλειπαν πολλά δισ. ευρώ μέχρι το 2022.

Αυτό το χρηματοδοτικό κενό θα έπρεπε να κλείσει με κάποιο τρόπο.

Μια λύση θα ήταν ο νέος δανεισμός.

Όμως, η Ε.Ε. δεν θέλει να δώσει νέα δάνεια. Ακόμη κι αν υποθέσουμε ότι έδινε θα έπρεπε να προστεθούν στο χρέος.

Η αναδιάρθρωση του χρέους του επίσημου τομέα (OSI) θα μπορούσε να δώσει λύση, εξοικονομώντας αρκετά δισ. ευρώ το διάστημα 2015-2022.

Γι' αυτόν τον λόγο θα έπρεπε να περιλαμβάνει κάποιας μορφής «κούρεμα» γιατί διαφορετικά τα νούμερα για πρωτογενή πλεονάσματα 1,5% του ΑΕΠ δεν βγαίνουν.

Όμως, η κυβέρνηση έχει αποσύρει το ζήτημα του «κουρέματος» του χρέους από το τραπέζι των συνομιλιών.

Πριν από λίγο καιρό το ινστιτούτο οικονομικών μελετών Bruegel στις Βρυξέλλες εκτίμησε πως ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα θα μπορούσε να κατέβει στο 3% του ΑΕΠ περίπου και το χρέος να παραμείνει βιώσιμο.

Για να γίνει κάτι τέτοιο θα έπρεπε να συνδυαστεί με μέτρα ελάφρυνσης του χρέους όπως τα χαμηλότερα επιτόκια και η επιμήκυνση της χρονικής διάρκειας των δανείων.

Όμως, το 3% είναι διπλάσιο από τον κυβερνητικό στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα ίσο με 1,5% του ΑΕΠ από φέτος.

Yπάρχει λύση χωρίς «κούρεμα» του χρέους;

Θα μπορούσε, μας είπε πρόσφατα, κάποιος από την πλευρά των δανειστών, να μειωθεί ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα στο 1,5% του ΑΕΠ για κάποιο διάστημα, π.χ. για ένα χρόνο, και να ανέβει ξανά αργότερα.

Με αυτόν τον τρόπο θα υποβοηθείτο η ανάπτυξη εκείνη τη χρονιά και θα ανέβαινε ο πήχης για τον στόχο αφού η οικονομία θα είχε πάρει μπροστά.

Κατά σύμπτωση(;), ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μ. Σαπέν δήλωσε χθες ότι ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα θα μπορούσε να είναι στο 1,5% του ΑΕΠ όσο θα διαρκούσε η παράταση του προγράμματος.

Προφανώς, ο κ. Σαπέν είχε συνεννοηθεί με άλλους ομολόγους του, π.χ. Σόιμπλε, για να κάνει μια τέτοια δήλωση.

Όλα αυτά δείχνουν ότι οι πιστωτές έχουν έτοιμες προτάσεις και μας περιμένουν.

Dr. Money

 


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v