Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Να μην πάει το καράβι στη ξέρα!

Όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο συμπέρασμα ότι η Γερμανία έχει λάβει τις αποφάσεις της σχετικά με την Ελλάδα. Το επόμενο διάστημα θα είναι κρίσιμο γιατί θα μπορούσε να φέρει την λύτρωση αλλά και την μεγάλη οδύνη.

Όποιος είχε την παραμικρή αμφιβολία για την έκβαση της συνάντησης των κ.κ. Σόιμπλε-Βαρουφάκη και την στάση της γερμανικής κυβέρνησης γενικότερα έναντι του αιτήματος της ελληνικής κυβέρνησης για συμφωνία-γέφυρα μέχρι τον Μάιο δεν θα πρέπει να έχει πλέον καμία.

Μετά τους FT που μιλούσαν για βάθεμα στο ρήγμα μεταξύ των δυο πλευρών μετά την μεσημεριανή συνάντηση της Πέμπτης ήλθαν οι δηλώσεις του κ. Σόιμπλε στο κανάλι ARD για να τις επιβεβαιώσουν.

«Βοήθεια χωρίς όρους δεν υπάρχει,» πρόσθεσε ο κ.Σόιμπλε. «Το ελληνικό πρόγραμμα πρέπει να ολοκληρωθεί προτού εκταμιευθούν οι επόμενες δόσεις προς την Αθήνα.»

Στο ίδιο μήκος κύματος ο σοσιαλδημοκράτης αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ:

«Οι πολίτες κάθε χώρας έχουν δικαίωμα να εκλέξουν δημοκρατικά νέα κυβέρνηση και αυτή με τη σειρά της έχει το δικαίωμα να προσδιορίσει εκ νέου την πολιτική της αλλά υπάρχει ένα πράγμα που πρέπει πάντα να είναι σαφές: Οι οικονομικές συνέπειες ενός επαναπροσδιορισμού της ελληνικής πολιτικής, δεν μπορούν να μεταφέρονται σε άλλες χώρες και να πληρώνονται εκεί από τους φορολογούμενους».

Είναι σαφές ότι η γερμανική κυβέρνηση δεν συναινεί στην αύξηση του ορίου για τα έντοκα γραμμάτια που επιθυμεί η ελληνική για να χρηματοδοτήσει κοινωνικές δαπάνες.

Αντίθετα, έχει αποφασίσει να σκληρύνει την στάση της, επιταχύνοντας τις εξελίξεις.

Οι δηλώσεις του ιταλού πρωθυπουργού κ. Ρέντσι υπέρ της απόφασης της ΕΚΤ για τα ελληνικά χρεόγραφα δείχνουν επίσης ότι ίσως έχουν δίκιο οι απαισιόδοξοι.

Οι τελευταίοι ισχυρίζονται ότι η Ελλάδα θα ξεμείνει πιθανώς από συμμάχους στη σύνοδο κορυφής της 12ης Φεβρουαρίου.

Καθοριστικό ρόλο θα παίξουν οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης.

Κι αυτό γιατί θα δείξουν αν υπάρχουν ελπίδες προσέγγισης με τους δανειστές για την επίτευξη ενός ντιλ.

Αν διαφανεί ότι κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό τότε οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες με την ΕΚΤ να αναλαμβάνει εκ νέου δράση μετά την πρώτη, προχθεσινή προειδοποιητική βολή, ισχυρίζονται ξένοι παρατηρητές.

Η χθεσινή συνάντηση Στουρνάρα-Δραγασάκη ίσως θα πρέπει να ειδωθεί υπό αυτό το πρίσμα.

Σ' αυτή την απευκταία περίπτωση, η επανεξέταση του μηχανισμού έκτακτης ρευστότητας (ELA) την 18η-19η Φεβρουαρίου στην οποία αναφερθήκαμε χθες δεν θα έχει τόση σημασία.

Θα έχουν προηγηθεί άλλα.

Αρκετοί ελπίζουν πως η παρέμβαση του αμερικανικού παράγοντα θα είναι καίρια, αποσοβώντας τα χειρότερα.

Όμως, αυτό θα πρέπει να το δούμε στη πράξη.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι οποιοδήποτε ντιλ με τους δανειστές θα περιλαμβάνει μεγάλες υποχωρήσεις από την νέα κυβέρνηση, γεγονός που κάνει πολλούς να αμφιβάλλουν.

Όμως, το ζητούμενο θα πρέπει να είναι άλλο.

Να μην χτυπήσει το ελληνικό καράβι ξέρα.

Dr. Money

 


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v