Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η αντεπίθεση της Γερμανίας και η 18η Φεβρουαρίου!

H διαρροή του γερμανικού εγγράφου προς το Euro Working Group και η ενέργεια της ΕΚΤ να μην αποδέχεται τα ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρα δείχνουν ότι η Γερμανία περνά στην αντεπίθεση. Η διαδρομή προς την κρίσιμη 18η Φεβρουαρίου.

Δεν είναι μυστικό ότι την περασμένη Παρασκευή το βράδυ μετά το ατυχές τέλος της συνάντησης του υπουργού οικονομικών κ. Βαρουφάκη με τον πρόεδρο του eurogroup κ. Ντάισελμπλουμ υπήρχε έντονη ανησυχία στα υψηλότερα κλιμάκια της κυβέρνησης.

Ανησυχία για τις πιθανές επιπτώσεις που θα είχαν οι αρνητικές εντυπώσεις στον κόσμο την Δευτέρα το πρωί που άνοιγαν οι τράπεζες.

Τα τηλεφωνήματα του πρωθυπουργού κ. Τσίπρα προς τον διοικητή της ΕΚΤ κ. Ντράγκι και άλλους αρχηγούς κρατών και η δήλωση που έσπευσε να κάνει στο Bloomberg την επομένη έγιναν για τον κατευνασμό των ανησυχούντων.

Εκ του αποτελέσματος κρίνοντας, οι ανωτέρω πρωτοβουλίες στέφθηκαν με επιτυχία.

Καταλυτικό ρόλο έπαιξε ασφαλώς η παρέμβαση του προέδρου Ομπάμα το Σαββατοκύριακο.

Η μεγάλη πλειοψηφία ερμήνευσε τις δηλώσεις Ομπάμα ως δείγμα συμπαράστασης στην Ελλάδα και την νεοεκλεγείσα κυβέρνηση της.

Όμως, οι πιο υποψιασμένοι- μερικοί μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ- έδωσαν μια διαφορετική ερμηνεία.

Οι αμερικανοί είχαν πληροφορηθεί τα σχέδια του Βερολίνου για την Ελλάδα και προσπάθησαν με την παρέμβασή του προέδρου Ομπάμα να τα αποσοβήσουν.

Κρίνοντας εκ των υστέρων, η ανωτέρω ερμηνεία δείχνει να δικαιώνεται.

Αμερικανική πηγή με την οποία επικοινωνήσαμε τόνισε ότι δεν υπήρχε συντονισμός μεταξύ των ΗΠΑ και της Γερμανίας για το τάιμινγκ και τις δηλώσεις Ομπάμα.

Όμως, παραδέχθηκε ότι υπάρχει πληροφόρηση από την Γερμανία και οι δηλώσεις Ομπάμα θα μπορούσαν να ήταν απόρροια των συγκεκριμένων και άλλων πληροφοριών.

Είναι μια στάση που ταιριάζει με τα γεωπολιτικά συμφέροντα της υπερδύναμης ισχυρίζονται οι ειδικοί.

Βραχυπρόθεσμα, οι ΗΠΑ δεν επιθυμούν αναταράξεις στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα και μετακίνηση της Ελλάδας προς την μεριά της Ρωσίας.

Μάλιστα, ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες θέλουν τον κ. Ομπάμα να έχει διαμηνύσει στον κ. Τσίπρα ότι στα θέματα της τρομοκρατίας και της Ρωσίας, η Ελλάδα θα πρέπει να είναι είτε μαζί τους, είτε απέναντι. Δεν μπορεί να είναι ανάμεσα, φέρεται να του είπε.

Μακροπρόθεσμα, οι ΗΠΑ θέλουν την Ελλάδα στην ευρωζώνη επειδή η παρουσία της προβληματικής Ελλάδας στην ευρωζώνη θα δημιουργούσε προβλήματα στην ευρωζώνη.

Η διαρροή του γερμανικού εγγράφου προς το EuroWorking Group, παραμονή της επίσκεψης του κ. Βαρουφάκη στο Βερολίνο για να δεί τον κ. Σόιμπλε και άλλους έδειξε ότι οι αμερικανοί κάτι παραπάνω ήξεραν.

Το ίδιο κι ο βρετανός υπουργός οικονομικών κ. Οζμπορν.

Ρεπόρτερ μας ανέφερε χθες βράδυ από το Λονδίνο πως όταν ρωτήθηκε σχετικά με την αντίδραση των γερμανών στα ελληνικά αιτήματα, ο κ. Οζμπορν απάντησε πως περίμενε να τους πουν να χαθούνε (η ακριβής μετάφραση είναι άλλη).

Η χθεσινοβραδυνή απόφαση της ΕΚΤ που μπαίνει σε εφαρμογή από την 11η Φεβρουαρίου ήλθε να δέσει το γλυκό.

Η ΕΚΤ δεν αποδέχεται τα ελληνικά ομόλογα ή εκείνα που είναι εγγυημένα από το δημόσιο ως ενέχυρο για την άντληση φθηνής ρευστότητας από τους μηχανισμούς της λόγω μη ολοκλήρωσης της τελευταίας αξιολόγησης του προγράμματος.

Με άλλα λόγια, η ΕΚΤ σφίγγει την στρόφιγγα της ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες και οικονομία, εφαρμόζοντας τους κανόνες του παιχνιδιού.

Πίσω απ' όλα αυτά κρύβεται η επιθυμία της Γερμανίας να επιβάλλει την πολιτική της στην ευρωζώνη και να παραδειγματίσει μέσω του ΣΥΡΙΖΑ άλλες πολιτικές δυνάμεις με ριζοσπαστικές ιδέες στην Ισπανία, κυρίως, κι αλλού.

«Τρόμαξα όταν είδα ελληνικές σημαίες στη διαδήλωση των Podemos στην Ισπανία,» μας ανέφερε στέλεχος της αγοράς που πρόσκειται στο ΣΥΡΙΖΑ. «Ηταν ότι το χειρότερο θα μπορούσε να συμβεί γιατί θα κινητοποιούσε τα αντανακλαστικά της Γερμανίας.»

Φυσικά, από τώρα μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου που λήγει η επέκταση του προγράμματος πολλά μπορεί να συμβούν.

Αλλωστε, έχουμε πιθανόν έκτακτο eurogroup την επόμενη εβδομάδα, την συνάντηση κορυφής της ΕΕ στις 12 Φεβρουαρίου και την κανονική συνάντηση του eurogroup στις 16 Φεβρουαρίου.

Με όλες τις ελληνικές τράπεζες στον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας (ELA) απο τις 11 Φεβρουαρίου, τυχόν αποτυχία επίτευξης συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και των εταίρων της θα μπορούσε να θέσει σε δοκιμασία τον ELA στις 18-19 Φεβρουαρίου.

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΚΤ αξιολογεί τον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας κάθε δυο εβδομάδες.

Ακόμη κι αν η ΕΚΤ δεν σταματούσε τον ELA- απόφαση με την οποία θα έπρεπε να συμφωνήσουν τα 2/3 του διοικητικού συμβουλίου- θα μπορούσε να ζητήσει από τις ελληνικές τράπεζες να δανείζονται ακόμη λιγότερα απ' αυτόν.

Εξυπακούεται ότι αυτό θα οδηγούσε σε ακόμη μεγαλύτερο περιορισμό της ρευστότητας. Όμως, ίσως έχουμε εξελίξεις ακόμη πιο νωρίς αν δεν επικρατήσει ψυχραιμία στην Ελλάδα.

Είναι ηλίου φαεινότερο ότι η Γερμανία αντεπιτίθεται με σχέδιο. Επομένως, οι αυτοσχεδιασμοί δεν χωράνε.

Dr. Money


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v