Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Tο σχέδιο Γιούνκερ και τα «δίκια» του Βαρουφάκη!

Η αναφορά του κ. Βαρουφάκη στο σχέδιο του προέδρου της ΕΕ κ. Γιούνκερ έγινε αντικείμενο κομματικής αντιπαράθεσης. Αν όμως αφήσουμε έξω τον ατυχή χαρακτηρισμό περί ανοησίας, θα διαπιστώσουμε ότι ο καθηγητής έχει σε κάποιο βαθμό δίκιο.

Μιλώντας στη γαλλική εφημερίδα La Tribune, o υποψήφιος βουλευτής στη Β΄ Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Βαρουφάκης εξέφρασε την άποψη ότι το επενδυτικό πρόγραμμα που εκπόνησε η Κομισιόν υπό την προεδρία του κ. Γιούνκερ είναι καθ' όλα αναποτελεσματικό.

Για την ακρίβεια από οικονομική πλευρά αποτελεί «μια τεράστια ανοησία αντίστοιχη με τις διάφορες ανοησίες της Ε.Ε. που τα τελευταία χρόνια παρουσιάστηκαν ως 'λύση' στην κρίση του ευρώ».

Θεωρούμε ατυχή τον χαρακτηρισμό του κ. Βαρουφάκη για το επενδυτικό σχέδιο που λάνσαρε ο κ. Γιούνκερ.

Όμως, ως οικονομολόγοι, θα πρέπει να παραδεχθούμε ότι υπάρχουν διάφορα ερωτήματα σχετικά με την αποτελεσματικότητά του.

Επομένως, δεν αποκλείεται ο καθηγητής να αποδειχθεί ότι έχει δίκιο.

Εξηγούμαστε γιατί δεν μας αρέσουν οι αφορισμοί.

Το Ευρωπαϊκό Ταμείο για Στρατηγικές Επενδύσεις (EFSI) βρίσκεται στο επίκεντρο του σχεδίου Γιούνκερ.

Το EFSI, το οποίο διαχειρίζεται η ΕΙΒ (European Investment Bank), έχει λάβει προίκα εγγυήσεις ύψους 16 δισ. ευρώ από τον προϋπολογισμό της Ε.Ε. και δεσμεύσεις 5 δισ. από την ΕΙΒ.

Συνολικά, 21 δισ. ευρώ.

Αυτά τα λεφτά σκοπεύει να τα μοχλεύσει έτσι ώστε 1 ευρώ να «γεννά» άλλα 15 ευρώ με σκοπό να επενδύσει 315 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 240 δισ. σε μακροπρόθεσμα πρότζεκτ και τα 75 δισ. σε μικρομεσαίες επενδύσεις.

Πώς; Με την προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων, είναι η ιδέα. 

Με βάση τα ιστορικά στοιχεία από προγράμματα της Ε.Ε. και της ΕΙΒ, ο ανωτέρω πολλαπλασιαστής φαίνεται λογικός. Ο κ. Χόγερ, πρόεδρος της ΕΙΒ, μας είχε πει τον Δεκέμβριο ότι η ΕΙΒ είχε εκταμιεύσει δάνεια ύψους 180 δισ. ευρώ με βάση κεφάλαια 10 δισ. το 2012 που μεταφράζεται σε πολλαπλασιαστή 18

Παρ' όλα αυτά κανείς δεν μπορεί να είναι βέβαιος ότι τα 21 δισ. ευρώ θα αβγατίσουν σε 315 δισ. Αρκετοί υποστηρίζουν ότι ακόμη και τα 315 δισ. σε νέες επενδύσεις δεν είναι αρκετά για να τονώσουν την οικονομία της ευρωζώνης αξίας 10 τρισ. ευρώ και άνω.

Επιπλέον, παρατηρούν ότι η συνεισφορά της Ε.Ε. στο EFSI έχει αφαιρεθεί από άλλα προγράμματα της Ένωσης. Επομένως, η καθαρή επίπτωση στις δημόσιες δαπάνες είναι μηδενική.

Οι υποστηρικτές του σχεδίου Γιούνκερ τονίζουν από την άλλη πλευρά ότι το πρόβλημα δεν είναι σήμερα τα κεφάλαια, αλλά η έλλειψη αξιόλογων επενδυτικών πρότζεκτ. Μια task force, η οποία αποτελείται από την Κομισιόν, την ΕΙΒ και τα κράτη-μέλη, έχει σκρινάρει διάφορα πρότζεκτ προκειμένου να καταλήξει στα καλύτερα. Μια ανεξάρτητη επενδυτική επιτροπή θα επιλέξει τα πρότζεκτ που θα χρηματοδοτηθούν.

Από τα ανωτέρω δεν προκύπτει ότι η πρωτοβουλία Γιούνκερ είναι «ανόητη» όπως υποστήριξε ο κ. Βαρουφάκης.

Από την άλλη πλευρά, ούτε το συνολικό ποσό των 315 δισ. ευρώ θεωρείται ικανό να τροφοδοτήσει από μόνο του την ανάκαμψη της οικονομίας της ευρωζώνης.

Dr. Money


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v