Νέο χρήμα: Από τη Ρωσία (και αλλού) με αγάπη!

Τα επιχειρηματικά ντιλ έχουν παίξει σημαντικό ρόλο στον ανοδικό κύκλο των τελευταίων χρόνων που σε ολοένα και μεγαλύτερο βαθμό χρηματοδοτείται από νέο χρήμα. Ακόμη και στη Σοφοκλέους, η προσέλκυση αυτού του νέου χρήματος θα παίξει ρόλο στη διατήρηση της ανοδικής τάσης.

Νέο χρήμα:  Από τη Ρωσία (και αλλού) με αγάπη!
Οι εξαγορές και συγχωνεύσεις επιχειρήσεων έχουν πάρει ξανά φωτιά τις τελευταίες εβδομάδες και όλα δείχνουν ότι θα επαληθευτούν εκείνοι που προέβλεπαν πριν ακόμη ξεκινήσει η νέα χρονιά ότι η αξία των ντιλ στην Ευρώπη το 2007 θα ξεπεράσει εκείνη του 2006.

Ίσως όμως αποδειχτεί ότι ήταν πολύ μετριοπαθείς στις προβλέψεις τους.

Δεν αποκλείεται το 2007 να αποδειχτεί ακόμη καλύτερη χρονιά και να διεκδικήσει την πρωτοκαθεδρία από το 2000 που παραμένει το έτος-ρεκόρ για ντιλ όλων των εποχών.

Η αξία όλων των ντιλ που έχουν είτε ολοκληρωθεί είτε εκκρεμούν στη Γηραιά Ήπειρο μέχρι στιγμής ξεπερνούν το ποσό των 300 δισ. ευρώ έναντι 510 δισ. ευρώ περίπου που ολοκληρώθηκαν το 2000.

Οι παραδοσιακοί αγοραστές επιχειρήσεων των τελευταίων χρόνων δεν θα μπορούσαν να σηκώσουν το βάρος όλων αυτών των ντιλ από μόνοι τους όσο ρευστό ή πρόσβαση σε δανεισμό κι αν έχουν.

Οι μοχλευμένες εξαγορές επιχειρήσεων από private equity εκτιμάται ότι αντιπροσωπεύουν το 15% με 20% του συνόλου. Ακόμη και σήμερα, το κόστος δανεισμού παραμένει ελκυστικό για τη χρηματοδότηση τέτοιου είδους ντιλ.

Πολλές επιχειρήσεις έχουν επίσης ισχυρούς ισολογισμούς που χαρακτηρίζονται από πολύ ρευστό και χαμηλό δανεισμό. Οι εταιρίες εκτός χρηματοοικονομικού κλάδου που απαρτίζουν τον πανευρωπαϊκό δείκτη DJ Stoxx 600 θα μπορούσαν να δανειστούν 270 δισ. ευρώ επιπλέον χωρίς να επηρεαστεί η πιστοληπτική τους ικανότητα, εκτιμούν στη Citigroup.

H δύναμη πυρός των επιχειρήσεων και των private equity είναι ήδη πολύ μεγάλη.

Έχει γίνει όμως ακόμη ισχυρότερη από την είσοδο του νέου χρήματος που δεν ήταν παραδοσιακοί αγοραστές ευρωπαϊκών επιχειρήσεων.

Πρόκειται για επενδυτές που διαθέτουν μεγάλη ρευστότητα και προέρχονται κυρίως από τις αναδυόμενες αγορές.

Σ’ αυτή την κατηγορία μπορεί να εντάξει κανείς επενδυτές ή εταιρίες από τη Ρωσία, τη Μέση Ανατολή και τελευταία την Κίνα.

Η άνοδος των τιμών του πετρελαίου, των μετάλλων και άλλων πρώτων υλών έχει δημιουργήσει πλεονάσματα στα ισοζύγια τρεχουσών συναλλαγών των χωρών τους και ένα μέρος τους επαναδιοχετεύεται στην Ευρώπη.

Το συνολικό πλεόνασμα των πετρελαιοπαραγωγών χωρών και άλλων αναπτυσσόμενων χωρών αναμένεται να ξεπεράσει τα 500 δισ. ευρώ φέτος έναντι 100 δισ. το 2003 που ξεκίνησε το τωρινό χρηματιστηριακό ράλι σύμφωνα με το ΔΝΤ (Διεθνές Νομισματικό Ταμείο).

Αν και παραδοσιακά ένα μεγάλο μέρος αυτής της ρευστότητας διοχετεύεται στα ομόλογα, τα στοιχεία δείχνουν ότι κατευθύνεται σε ευρωπαϊκές μετοχές. Αυτή η τάση εκτιμάται ότι θα συνεχιστεί αν δεν αλλάξει κάτι στη διάθεση να παίρνουν ρίσκο.

Η εξαγορά ποσοστού της HSBC από μεσανατολίτικα κεφάλαια, η εξαγορά της Corus από την ινδική βιομηχανία χάλυβα Tata και άλλα παρόμοια ντιλ του αποκαλούμενου νέου χρήματος είναι ενδεικτικά.

Ακόμη και στην Ελλάδα έχουμε δει το έργο. Ο όμιλος της ρωσικής Sistema εξαγόρασε πλειοψηφικό ποσοστό σε θυγατρική της Intracom και έβαλε πόδι στην HOL. Aραβικά κεφάλαια έχουν μπει στο μετοχικό κεφάλαιο της MPB ενώ ο Αιγύπτιος μεγιστάνας Σαουίρις απέκτησε τον έλεγχο της ΤΙΜ Hellas που σε κάποιο σημείο εικάζεται ότι τη θα μετονομάσει σε Wind.

Aυτές είναι οι πιο γνωστές περιπτώσεις, γιατί μπορεί κανείς αν ψάξει να βρει κι άλλα ντιλ μικρότερου βεληνεκούς.

Το νέο χρήμα, είτε προέρχεται από τη Ρωσία είτε από τη Μέση Ανατολή ή αλλού, έχει κατορθώσει να κάνει αισθητή την παρουσία του και αναμένεται να την κάνει ακόμη πιο αισθητή στο μέλλον.



Είναι λοιπόν προφανές ότι το νέο χρήμα θα παίξει μεγαλύτερο ρόλο στη διατήρηση της ανοδικής χρηματιστηριακής τάσης στην Ελλάδα και αλλού.

Dr. Money

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v