Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μπλοφάρει η κ. Μέρκελ με τον ΣΥΡΙΖΑ;

Η διαρροή προς το Spiegel που υποστήριζε ότι η γερμανική κυβέρνηση θεωρεί αντιμετωπίσιμη μια έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ δεν ήταν τυχαία. Ήταν μήνυμα προς τον ΣΥΡΙΖΑ και τους Έλληνες ψηφοφόρους. Είναι όμως μπλόφα ή πραγματική απειλή;

Είναι προφανές ότι η διαρροή προς το Der Spiegel σύμφωνα με την οποία η γερμανική κυβέρνηση έχει αλλάξει γραμμή, θεωρώντας πλέον αντιμετωπίσιμη ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, είχε συγκεκριμένους αποδέκτες.

Τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Α. Τσίπρα και τους Έλληνες ψηφοφόρους. Και προερχόταν από την κυβέρνηση - ίσως από το περιβάλλον της κ. Μέρκελ, ίσως από το περιβάλλον του κ. Σόιμπλε.

Στο παρελθόν, κάποιες διαρροές προέρχονταν από το υπουργείο Οικονομικών.

Η απάντηση του εκπροσώπου της γερμανικής κυβέρνησης που κλήθηκε να τοποθετηθεί ήταν επίσης σαφής όταν μιλούσε για εκπλήρωση των υποχρεώσεων της Ελλάδας.

Ηταν σαν να έλεγε στον ΣΥΡΙΖΑ ή θα κάνετε κολοτούμπα ή θα δείτε την πόρτα της εξόδου κατά την ταπεινή μας άποψη.

Η διαφοροποίηση στελεχών της κυβέρνησης που προέρχονται από τους κόλπους των σοσιαλδημοκρατών δείχνει ότι η διαρροή προήλθε από την ηγεσία των χριστιανοδημοκρατών, αλλά έχει μικρή σημασία.

Κι αυτό γιατί η γερμανική κυβέρνηση θα εμφανισθεί με ενιαία θέση όταν έλθει η ώρα.

Ας μην ξεχνάμε ότι ο σοσιαλδημοκράτης κ. Άσμουσεν, τότε υψηλόβαθμο στέλεχος της ΕΚΤ, συνόδευε τον χριστιανοδημοκράτη Β.  Σόιμπλε όταν εκείνος πρότεινε στον κ. Βενιζέλο «φιλική έξοδο» της Ελλάδας από το ευρώ τον Σεπτέμβριο του 2011 στο υπόγειο-μπαρ στη Βαρσοβία.

Είχε προηγηθεί η απόφαση της τότε κυβέρνησης να διώξει την τρόικα από την Αθήνα, επιθυμώντας να πάει σε πολιτική διαπραγμάτευση γιατί δεν ήθελε να προχωρήσει σε περικοπές στο Δημόσιο.

Το ερώτημα είναι αν πρόκειται για πράξη τακτικής, για μπλόφα, ή για πραγματική απειλή.

Δεν είμαστε σίγουροι.

Υπέρ της μπλόφας συνηγορούν διάφορα δεδομένα.

Για ιστορικούς και για λόγους υστεροφημίας, η κ. Μέρκελ δεν θα ήθελε να είναι η καγκελάριος επί των ημερών της οποίας διασπάσθηκε η ευρωζώνη.

Για τον κ. Σόιμπλε δεν ισχύει το ίδιο.

Τυχόν έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα είχε άμεσο κόστος για τη Γερμανία, αλλά διαχειρίσιμο.

Όμως, θα είχε άγνωστες συνέπειες για άλλες ευάλωτες χώρες αφού οι αγορές ίσως έβαζαν στο στόχαστρο την επόμενη χώρα-στόχο.

Ενας ακόμη λόγος υπέρ της μπλόφας είναι η θέση του ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν επιθυμεί την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.

Αυτό αποδυναμώνει τη θέση του σε ενδεχόμενη διαπραγμάτευση, παρέχοντας την ευχέρεια στη γερμανική πλευρά που έχει ήδη το πάνω χέρι να μην υποχωρήσει.

Υπέρ της πραγματικής απειλής για αποπομπή της Ελλάδας από την ευρωζώνη συνηγορούν κάποια άλλα γεγονότα.

Η κ. Μέρκελ δεν μπλόφαρε το καλοκαίρι του 2012 όταν απειλούσε με έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.

Χωρίς την παρέμβαση των Κινέζων και άλλων ίσως είχε κάνει την απειλή πραγματικότητα.

Επομένως, υπάρχει προηγούμενο.

Ακόμη, τυχόν έξωση της Ελλάδας από το ευρώ μέσω εξαναγκασμού, π.χ. στέρηση ρευστότητας από την ΕΚΤ προς τις ελληνικές τράπεζες, θα έστελνε μήνυμα προς άλλες πολιτικές δυνάμεις σε άλλες χώρες, π.χ. Podemos, να παραδειγματισθούν.

Επίσης, θα λειτουργούσε κατευναστικά για αντιευρωπαϊκές δυνάμεις στη Γερμανία που επιθυμούν την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.

Ίσως, ο πιο σημαντικός λόγος είναι η ύπαρξη μηχανισμών και θεσμών που περιορίζουν σημαντικά τυχόν διάχυση της κρίσης από την Ελλάδα σε άλλα κράτη της ευρωπεριφέρειας.

Ο καθένας μπορεί να έχει την άποψή του για το κατά πόσον η γερμανική κυβέρνηση μπλοφάρει ή όχι.

Σε μεγάλο βαθμό αυτό ίσως εξαρτηθεί από τη στάση της ελληνικής πλευράς.

Αν εκλεγεί ο ΣΥΡΙΖΑ και πάει να διαπραγματευθεί με τις γνωστές απόλυτες θέσεις, η γερμανική πλευρά ίσως αποφασίσει να τραβήξει το σχοινί στα άκρα.

Αντίθετα, ίσως είναι διαλλακτική αν ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανισθεί με πιο μετριοπαθείς θέσεις.

Επομένως, πολλά θα εξαρτηθούν από τη στάση της ελληνικής πλευράς και την ετοιμότητά της να τηρήσει την υφιστάμενη συμφωνία ή να αποδεχθεί η γερμανική μια νέα συμφωνία-πακέτο για το χρέος με ταυτόχρονο κλείσιμο της αξιολόγησης.

Σε κάθε περίπτωση, θεωρούμε ότι επί της αρχής η κ. Μέρκελ δεν θέλει την Ελλάδα εκτός ευρώ.

Θα πρέπει λοιπόν να επιδείξει έλλειψη συνεργασίας η ελληνική πλευρά για να φθάσει η κατάσταση στα άκρα.

Dr. Money


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v