Tα Βαλκάνια σώζουν την παρτίδα!

Οι περισσότεροι επενδυτές έχουν στραμμένη την προσοχή τους στα επιχειρηματικά ντιλ που δίνουν τον τόνο στις αγορές το τελευταίο διάστημα. Την ίδια στιγμή ένας άλλος παράγοντας που έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην αύξηση των κερδών των ελληνικών επιχειρήσεων σταδιακά αποδυναμώνεται. Ευτυχώς όμως υπάρχουν τα Βαλκάνια.

Tα Βαλκάνια σώζουν την παρτίδα!
Τα ντιλ έχουν την τιμητική τους εδώ και καιρό, όμως για τις ελληνικές εταιρίες αλλού παίζεται το παιχνίδι.

Τα οικονομικά αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου που ανακοίνωσε η τσιμεντοβιομηχανία Τιτάν ανέδειξαν τα οφέλη της συνειδητής πολιτικής γεωγραφικής διαφοροποίησης των δραστηριοτήτων του ομίλου.

Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) στην αμερικανική αγορά μειώθηκαν κατά 52% στα 18 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό.

Όμως, οι απώλειες υπεραντισταθμίστηκαν από τη μεγάλη αύξηση των κερδών (ΕBITDA) σε άλλες περιοχές, όπως η Ελλάδα που αυξήθηκε κατά 46% και οι άλλες χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης που η αύξηση έφτασε το 448%.

Αν η γεωγραφική διαφοροποίηση βοήθησε την Τιτάν να αντισταθμίσει απώλειες, η επέκταση στο εξωτερικό, κυρίως στα Βαλκάνια, βοηθά άλλες εταιρίες να αβγατίσουν τα κέρδη τους.

Η Τράπεζα Πειραιώς ανακοίνωσε χθες ότι η συνεισφορά των διεθνών δραστηριοτήτων, χωρίς να υπολογίζονται τα έσοδα από την πώληση των μετοχών της Τράπεζας Κύπρου στη Marfin Popular Bank, ανήλθαν στο 10% του συνόλου το πρώτο τρίμηνο του 2007 με τα λειτουργικά έσοδα να αυξάνονται κατά 50%.

Ασφαλώς η Τράπεζα Πειραιώς δεν είναι η μόνη που ενισχύει ταχύτατα την παρουσία της στο εξωτερικό.

Η Alpha Bank έχει γνωστοποιήσει ότι στοχεύει το 25% των ενοποιημένων κερδών προς φόρων να προέρχεται από τη νοτιοανατολική Ευρώπη το 2010 έναντι 10% στα τέλη του 2010. Η ίδια τράπεζα έχει βάλει στόχο τα 875 καταστήματα σ’ αυτή την περιοχή μέχρι τα τέλη του 2010.

Ευτυχώς γιατί τα αρνητικά επιτόκια, δηλαδή ονομαστικό επιτόκιο μείον πληθωρισμός, που στήριξαν την καταναλωτική δαπάνη και την ανάπτυξη της χώρας τα προηγούμενα χρόνια, αποτελούν ήδη παρελθόν.

Αναμφισβήτητα, τα πραγματικά επιτόκια παραμένουν προς το παρόν σε χαμηλά επίπεδα κι αυτό βοηθά στην απορρόφηση των κραδασμών που δημιουργούνται από το πέρασμα στη νέα εποχή.

Όμως, η τανάλια θα σφίξει ακόμη περισσότερο τους επόμενους μήνες μετά τη νέα αναμενόμενη αύξηση του βασικού επιτοκίου της ΕΚΤ (Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας) στο 4% τον Ιούνιο και πολύ περισσότερο μετά την επόμενη αύξηση που πιθανόν θα ακολουθήσει στο 4,25% μέχρι τα τέλη του 2007.

Το τέλος της πολύ χαλαρής νομισματικής πολιτικής θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομική δραστηριότητα και ασφαλώς στις πωλήσεις και γενικότερα στα έσοδα από την ελληνική αγορά που θα γίνονται ολοένα και πιο αισθητές όσο περνά ο καιρός.

Υπό αυτή την έννοια, η επέκταση των τραπεζών και των άλλων ελληνικών επιχειρήσεων στα Βαλκάνια και σε άλλες χώρες που υπόσχονται υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης θα τις βοηθήσει να ξεπεράσουν τον σκόπελο της σταδιακής επιβράδυνσης του ρυθμού αύξησης της ζήτησης στην Ελλάδα.

Dr. Money

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v