Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γερμανικά γυμνάσια πριν τις εκλογές!

Για να υπάρξουν διαπραγματεύσεις αναφορικά με το χρέος δεν θα πρέπει να το θέλει μόνο η Ελλάδα. Αν οι πιστωτές δεν θέλουν να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι δεν θα υπάρξει διαπραγμάτευση. Ο κ. Σόιμπλε φρόντισε εμμέσως αλλά σαφώς να μας το υπενθυμίσει.

Ο γερμανός υπουργός οικονομικών κ. Σόιμπλε και ο πρόεδρος της ΕΚΤ κ. Ντράγκι είναι τα δυο πρόσωπα με το μεγαλύτερο ειδικό βάρος στο ελληνικό ζήτημα.

Ο κ. Ντράγκι θα μπορούσε να κλείσει την στρόφιγγα της ρευστότητας και να στραγγαλίσει την ελληνική οικονομία όπως υπογράμμισε ο υπουργός οικονομικών κ. Χαρδούβελης.

Όμως, μια τέτοια απόφαση είναι κατ' εξοχήν πολιτική.

Επιπλέον κανένας κεντρικός τραπεζίτης δεν θέλει να του μένει μια χώρα στα χέρια.

Επομένως, δεν τίθεται θέμα κλεισίματος της στρόφιγγας κατά την άποψή μας.

Αύξηση του κόστους της ρευστότητας προς το τραπεζικό σύστημα ίσως. Όχι όμως κλείσιμο.

Όμως, η όποια απόφαση θα είναι πολιτική και επομένως καθοριστικό ρόλο θα παίξει ο ξένος αρχιτέκτονας του ελληνικού πολιτικού θρίλερ κ. Σόιμπλε.

Όπως έχουμε υπογραμμίσει στο παρελθόν, επικαλούμενοι τα λεχθέντα στη συνάντηση του πρωθυπουργού κ. Σαμαρά με την καγκελάριο κ. Μέρκελ στο Βερολίνο τον περασμένο Οκτώβριο, ο κ. Σόιμπλε ήταν ουσιαστικά εκείνος που «κράτησε» το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Η αδυναμίας/απροθυμίας της συγκυβέρνησης να υλοποιήσει το σύνολο των συμφωνηθέντων και να ολοκληρώσει την αξιολόγηση από την μια πλευρά και η στάση του ΔΝΤ με την έμμεση ενθάρρυνση του κ. Σόιμπλε επιτάχυναν και κατ' άλλους καθόρισαν τις πολιτικές εξελίξεις.

Ο οπαδός της πολιτικής της λιτότητας θα μπορούσε ίσως να οδηγήσει τα πράγματα σε ανάλογη εξέλιξη στη Πορτογαλία αν η κ. Μέρκελ ενστερνιζόταν την εμμονή του να παραμείνει η χώρα της Ιβηρικής σε πρόγραμμα.

Σύμφωνα με άλλα άτομα, ο κ. Σόιμπλε ήταν δυσαρεστημένος από την αναβλητικότητα της συγκυβέρνησης να υλοποιήσει αρκετές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις από τον Μάιο και έπειτα.

Γνωρίζοντας τις βασικές παραμέτρους της ελληνικής πολιτικής σκηνής είχε καταλήξει στο συμπέρασμα εδώ και καιρό ότι δεν άξιζε να στηρίξει τον κ. Σαμαρά και την κυβέρνησή του από την στιγμή που δεν προωθούσαν τις μεταρρυθμίσεις σύμφωνα με τους ίδιους.

Γι' αυτόν οι πολιτικές ήταν σημαντικότερες από τα πρόσωπα.

Ο κ. Σόιμπλε κατανοεί ότι οποιαδήποτε ελληνική κυβέρνηση δεν έχει περιθώρια ελιγμών αν στερέψουν τα χρήματα σύμφωνα με τους ίδιους.

Ο ίδιος δεν θα προτιμούσε να υπάρξουν αναταράξεις στην Ελλάδα το επόμενο διάστημα.

Όμως, ο σκοπός αγιάζει τα μέσα.

Αν λοιπόν σε ενδεχόμενες εκλογές επικρατούσε ο αντιμνημονιακός Σύριζα, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, θα του δινόταν μια ευκαιρία να τον απομυθοποιήσει αφού χωρίς λεφτά δεν μπορεί να κινηθεί η οικονομία.

Η συνολική διαπραγμάτευση που επιζητά το κόμμα της αξιωματική αντιπολίτευση θα κατέληγε σ' ένα απλό τελεσίγραφο.

Υλοποιείστε αυτά (μνημόνιο) για τα οποία έχετε δεσμευθεί και μετά θα συζητήσουμε τα υπόλοιπα.

Ουσιαστικά, ο κ. Σόιμπλε δεν δέχεται την διαπραγμάτευση, έτσι όπως την εννοεί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε κατά πόσο οι ανωτέρω απόψεις που μας μεταφέρουν οι συγκεκριμένοι άνθρωποι αντικατοπτρίζουν εκείνες του κ. Σόιμπλε.

Όμως, διαβάζοντας την συνέντευξη του κ. Σόιμπλε στη γερμανική Bild, διαπιστώσαμε μια συνέπεια και γι΄ αυτό τις παραθέσαμε.

Τι είπε ο κ. Σόιμπλε;

«Οι νέες εκλογές δεν αλλάζουν το ελληνικό χρέος. Κάθε νέα κυβέρνηση πρέπει να σεβαστεί τις συμφωνίες που έχουν συναφθεί από τους προκατόχους της».

Αλλά αν η Ελλάδα «διαλέξει μια άλλη κατεύθυνση θα είναι μια δύσκολη κατάσταση» προειδοποίησε ο ίδιος.

Μερικοί στη χώρα μας ίσως θεωρήσουν ότι πρόκειται για αναμενόμενες δηλώσεις που γίνονται πριν μια μεγάλη διαπραγμάτευση.

Όμως, οι ανωτέρω κύριοι διαφωνούν, τονίζοντας ότι διαπραγμάτευση δεν πρόκειται να υπάρξει αν προηγουμένως δεν γίνει αποδεκτό το τελεσίγραφο του Σόιμπλε.

Προφανώς, κάποιος κάνει λάθος εδώ.

Ελπίζουμε, πάντως, να μην είναι οι πρώτοι.

Dr. Money

 


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v