Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

O ουρανός μας πέφτει στο κεφάλι!

H νέα βουτιά του χρηματιστηρίου και των ομολόγων σε συνδυασμό με τα ανησυχητικά μηνύματα από άλλους κλάδους της οικονομίας δεν μπορεί να αγνοηθεί. Ακόμη κι αν αρκετοί στο εξωτερικό βλέπουν ότι θα βρεθούν τελικά οι 180.

Όταν ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης χάνει 21% σε τρεις συνεχόμενες συνεδριάσεις και τα ομόλογα υποχωρούν αρκετά με αποτέλεσμα οι αποδόσεις τους να ξεπεράσουν το 9% και το 10%, δικαιολογείται οποιοσδήποτε να μιλά για μίνι κραχ.

Τα ομόλογα και οι μετοχές έχουν βρεθεί ακόμη μία φορά στη δίνη που δημιουργούν οι πολιτικές εξελίξεις, αλλά οι συνέπειες αγγίζουν την πραγματική οικονομία.

Από μια πρώτη ανάγνωση, η βουτιά συνδέεται με τις εκτιμήσεις ότι δεν θα εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας και επομένως η χώρα θα πάει σε πρόωρες εκλογές με φαβορί τον ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτή είναι η κυρίαρχη άποψη στο εσωτερικό, αλλά δεν είμαστε καθόλου σίγουροι ότι ισχύει το ίδιο στο εξωτερικό.

Κι αυτό γιατί εκεί φαίνεται ότι οι απόψεις διίστανται.

Η επικρατούσα άποψη στα μεσαία στελέχη της ΕΚΤ υποστηρίζει πως η χώρα θα εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας, σύμφωνα με ξένο οικονομολόγο ασιατικής τράπεζας με έδρα το Λονδίνο.

Παρόμοια θέση φαίνεται να είχαν μέχρι προχθές τουλάχιστον τα στελέχη μερικών από τους μεγαλύτερους επενδυτές στην Ελλάδα, π.χ. funds με πάνω από 300 εκατ. ευρώ σε μετοχές και ομόλογα.

Αν όμως κάνουν λάθος και δεν βρεθούν οι 180, τότε όλοι αυτοί θα βρεθούν μπροστά σε δίλημμα:
να ξεφορτωθούν ό,τι ελληνικό έχουν απότομα ή σε βάθος χρόνου και να αποχωρήσουν ή να περιμένουν να δουν πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα.

Μερικοί ίσως ισχυρισθούν ότι δεν θα πρέπει να δίνουμε μεγάλη σημασία στις μετοχές και στα ομόλογα.
Πρώτον, το χρηματιστήριο αφορά μερικές χιλιάδες κόσμου στην Ελλάδα και δεν επηρεάζει την κατανάλωση ή τον πλούτο των νοικοκυριών.

Το 80% των τραπεζικών μετοχών που είναι σε ελεύθερη διαπραγμάτευση εκτιμάται ότι ανήκει σε ξένους.
Μάλιστα, οι πιο δραστήριοι Έλληνες συμπεριφέρονται ως traders που αγοράζουν ή και πουλάνε σε βραχυχρόνια διαστήματα και όχι ως επενδυτές με μεσοπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα, ισχυρίζονται οι επαΐοντες.

Δεύτερον, η αγορά ομολόγων είναι ρηχή και οι τιμές δεν είναι τόσο αξιόπιστες.
Η παρατήρηση είναι σωστή, αλλά δεν σημαίνει ότι οι τιμές και οι αποδόσεις των ομολόγων δεν προεξοφλούν τις μελλοντικές εξελίξεις.

Καλώς ή κακώς, το χρηματιστήριο και η αγορά ομολόγων συμβάλλουν στη δημιουργία κλίματος στην οικονομία και επηρεάζουν έμμεσα ή άμεσα την καταναλωτική και επιχειρηματική εμπιστοσύνη.
Επομένως, επηρεάζουν έμμεσα την ιδιωτική κατανάλωση, τις επενδύσεις, άρα και τον ρυθμό ανάπτυξης και τις θέσεις εργασίας.

Είναι λοιπόν ανόητο να σφυρίζει κάποιος αδιάφορα τη στιγμή που το τρένο έρχεται με μεγάλη ταχύτητα καταπάνω του.

Πολύ περισσότερο όταν τα μηνύματα από την πιο δυναμική βιομηχανία της χώρας, τον τουρισμό, δεν είναι ενθαρρυντικά.

Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ κ. Ανδρεάδης μίλησε χθες για προβλήματα με τις ακυρώσεις αφίξεων κ.λπ., ζητώντας συνεννόηση των πολιτικών κομμάτων.

Είναι λοιπόν προφανές ότι η σημασία της βουτιάς των μετοχών και των ομολόγων λόγω των πολιτικών εξελίξεων δεν πρέπει να υποτιμηθεί, αλλά να αξιολογηθεί γι' αυτό που είναι.

Αν αυτό δεν γίνει και οι πολιτικές εξελίξεις οδηγήσουν σε αυξημένη αβεβαιότητα, ο τίτλος της ομώνυμης ταινίας του πράκτορα 007 "Skyfall" θα περιγράφει την κατάσταση στην ελληνική οικονομία.

Dr. Money

 


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v