Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Oι αγορές γελάνε... τελευταίες!

Oσοι Έλληνες πρωθυπουργοί είχαν την έμπνευση να πάνε κόντρα ή να αγνοήσουν τις επιθυμίες των αγορών θα πρέπει να το μετάνιωσαν. Το ίδιο θα συμβεί στο μέλλον αν τα λάθη του παρελθόντος δε γίνουν μαθήματα.

«Τι ξέραμε εμείς από αγορές;»:

Η φράση ανήκει σε συνεργάτη του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου και διατυπώθηκε την άνοιξη του 2010 προς δημοσιογράφο μεγάλης έγκριτης εφημερίδας του εξωτερικού.

Ήταν ένα είδος συνθηκολόγησης ή παραδοχή ενός λάθους, αν προτιμάτε.

Το διάστημα που είχε προηγηθεί ο κ. Παπανδρέου είχε αναφερθεί επανειλημμένα στις αγορές με περιφρόνηση, εξαπολύοντας ταυτόχρονα πόλεμο εναντίον των κερδοσκόπων.

Όμως, οι αγορές ήταν εκείνες που πήραν την εκδίκησή τους το 2010, κλείνοντας τις στρόφιγγες του ρευστού προς την Ελλάδα και οδηγώντας τη στο μνημόνιο.

Κάπου τέσσερα χρόνια αργότερα, ένας άλλος πρωθυπουργός εγκαταλείπει τη συνταγή που επέτρεψε στην Ελλάδα να ξαναβγεί στις αγορές κάπου 2 χρόνια μετά τη μεγαλύτερη αναδιάρθρωση κρατικού χρέους στην Ιστορία.

Με αυτόν τον τρόπο, ο κ. Σαμαράς έχασε τον μοναδικό σύμμαχό του έως εκείνη τη στιγμή, τις αγορές.

Οι εξελίξεις που ακολούθησαν είναι γνωστές.

Οι τριβές με την τρόικα συνεχίσθηκαν, η τελευταία αξιολόγηση του προγράμματος δεν ολοκληρώθηκε, ενώ οι αποδόσεις των ομολόγων ανέβηκαν σε απαγορευτικά επίπεδα.

Η ανακοίνωση της επίσπευσης της προεδρικής εκλογής εξέπληξε δυσάρεστα τις αγορές όπως άλλωστε κι η επιλογή του υποψηφίου υπό την έννοια ότι δεν φαίνεται να μπορεί να προσελκύσει βουλευτές από τη ΔΗΜΑΡ και τους ΑΝΕΛ.

Προς το παρόν.

Έξω από τον χορό των επιθέσεων εναντίον των αγορών δεν θα μπορούσε να μείνει ο κ. Τσίπρας.

Όμως, οι αγορές δεν ενδιαφέρονται για τα πρόσωπα, αλλά για τις πολιτικές που θα εφαρμόσουν όταν γίνουν κυβέρνηση.

Η συγκυβέρνηση δεν κατανόησε εγκαίρως αυτήν την πραγματικότητα και τώρα πληρώνει τις συνέπειες.

Το επιχείρημα της Ν.Δ. ότι πολλές μεταρρυθμίσεις δεν προχώρησαν γιατί το ΠΑΣΟΚ δεν τις ψήφιζε ίσως αποδίδει την πραγματικότητα, αλλά είναι πρωτίστως δικαιολογία.

Ως εκ τούτου δεν εκπλήσσει ότι οι αποδόσεις των ομολόγων ανέβηκαν κατακόρυφα, ξεπερνώντας το 8% και το 9%.

Επιπλέον, η αντεστραμμένη καμπύλη απόδοσης υποδηλώνει ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα στάσης πληρωμών.

Φυσικά, η αγορά ομολόγων είναι ρηχή και επομένως τα σήματα που στέλνει μέσω τιμών ίσως είναι αναξιόπιστα.
Όμως, σημαντική πτώση καταγράφει επίσης το ελληνικό χρηματιστήριο, ενώ η απόδοση που ζητάνε τα private equity funds για να ολοκληρώσουν επιχειρηματικά ντιλ είναι διψήφια.

Με άλλα λόγια, οι αγορές τιμωρούν όταν διαπιστώνουν ότι η Ελλάδα κωλυσιεργεί και δεν τηρεί τις μεταρρυθμίσεις και επιπλέον υπάρχει πολιτική αβεβαιότητα.

Δεν έκαναν εξαίρεση στο παρελθόν. Δεν θα κάνουν και τώρα.

 

Dr. Money


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v