Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιατί το ΔΝΤ έχει στυλώσει τα πόδια!

Κυβερνητικά στελέχη αποδίδουν τη δυστοκία που παρατηρείται στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης στη στάση του ΔΝΤ. Έχουν δίκιο. Όμως, το ΔΝΤ έχει επίσης τους δικούς του λόγους που στυλώνει τα πόδια.

Ο κ. Μοσκοβισί, ο Ευρωπαίος επίτροπος που είναι υπεύθυνος για τις νομισματικές υποθέσεις, δήλωσε σε συνέντευξή του σε γερμανικό μέσο ότι το ΔΝΤ δεν πρέπει να αποχωρήσει από την Ελλάδα γιατί η παρουσία του βοηθά στην αξιοπιστία των μεταρρυθμίσεων.

Αν κάποιος δεν γνώριζε ότι τη δήλωση την έκανε ο Γάλλος σοσιαλιστής Μοσκοβισί, θα μπορούσε κάλλιστα να υποθέσει ότι την έκανε ο Γερμανός χριστιανοδημοκράτης Β. Σόιμπλε.

Σίγουρα πάντως δεν θα μπορούσε να την κάνει ο Έλληνας πρωθυπουργός ή άλλος υπουργός της κυβέρνησης.

Απ' όλους αυτούς κανείς δεν χρειάζεται πιο πολύ το ΔΝΤ από τον κ. Σόιμπλε.

Κι αυτό γιατί ο ίδιος θεωρεί ότι θα είναι ευκολότερο να περάσει από τη γερμανική Βουλή κάποια νομοσχέδια, αιτούμενος διάφορα πράγματα από την Ελλάδα, π.χ. επέκταση προγράμματος, προληπτική πιστωτική γραμμή, έχοντας το ΔΝΤ σε ρόλο ελεγκτή παρά στην απ' έξω.

Τελικά, ο μόνος ίσως που δεν θα ήθελε να παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα είναι το ίδιο το ΔΝΤ.

Όπως οι Γερμανοί και άλλοι Ευρωπαίοι δεν θέλουν να βάλουν ευρώ τσακιστό παραπάνω στην Ελλάδα, έτσι δεν θέλει και το ΔΝΤ.

Αν όμως ήταν να φύγει από το ελληνικό πρόγραμμα πρόωρα, το Ταμείο θα ήθελε να σιγουρέψει στο μέτρο του δυνατού την επιστροφή των χρημάτων που έχει δανείσει μέχρι τώρα.

Φυσικά μερικοί διαφωνούν με την ανωτέρω συλλογιστική, επικαλούμενοι τον αμερικανικό δάκτυλο.

Ισως έχουν δίκιο.

Όμως, στελέχη του ΔΝΤ έχουν επανειλημμένα δηλώσει σε κατ' ιδίαν συναντήσεις τους τόσο με τον υπογράφοντα όσο και μ' άλλους στο εξωτερικό ότι ήθελαν να φύγουν από το ελληνικό πρόγραμμα.

Η εξήγηση είναι ίδια: το πρόγραμμα δεν βγαίνει.

Τι θέλουν να πουν οι ποιητές;

Η Ελλάδα δεν μπορεί να παραγάγει μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα των 9 δισ. ευρώ ετησίως επί πολλά έτη χωρίς να βάλει σε κίνδυνο την κοινωνική συνοχή και την πολιτική σταθερότητα.

Επομένως το λογικό θα ήταν να χαμήλωνε ο πήχης του πρωτογενούς πλεονάσματος μέσω μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

Κάτι τέτοιο δεν φαίνεται πιθανό αυτή την περίοδο, τουλάχιστον σε αξιοσημείωτο βαθμό, γιατί χώρες της ευρωζώνης όπως η Γερμανία αντιδρούν.

Επιπλέον, χρειάζονται το ΔΝΤ για τους προαναφερθέντες λόγους (κοινοβούλια).

Τι απομένει να γίνει;

Να εμμείνει το Ταμείο στην επίτευξη των υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων ως μοναδική λύση για να μείνει το ελληνικό χρέος διαχειρίσιμο αφού ο κ. Σόιμπλε και οι συν αυτώ δεν θέλουν να το ελαφρύνουν.

Yπό αυτή την έννοια, η Ελλάδα μπορεί να είναι το θύμα, όμως το ΔΝΤ στρέφει τα βέλη του προς Γερμανία μεριά, εμμένοντας στις θέσεις του για το πρωτογενές πλεόνασμα.

Μ' αυτόν τον τρόπο πιέζει έμμεσα για απεμπλοκή από το ελληνικό πρόγραμμα.

Dr. Money


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v