Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιατί οι ταύροι βγήκαν παγανιά!

Παρά το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα για το κλείσιμο της αξιολόγησης και την επόμενη μέρα, οι αγορές δείχνουν μια θετική προδιάθεση για την Ελλάδα. Ο κυριότερος λόγος δεν είναι το πολιτικό ρίσκο.

Οι αγορές απώλεσαν την εμπιστοσύνη τους στην Ελλάδα τους προηγούμενους μήνες, αλλά αυτό δεν οφείλεται στις οικονομικές επιδόσεις της χώρας.

Με βάση τα επίσημα στοιχεία, η οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 0,6% περίπου στο 9μηνο και είναι πιθανό να ενισχυθεί στο 0,7% ή στο 0,8% για ολόκληρη τη χρονιά όταν τα στοιχεία του 4ου τριμήνου γίνουν διαθέσιμα.

Επίσης, η ανεργία εμφανίζει μικρή κάμψη, αλλά παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Επιπλέον, οι εκτιμήσεις θέλουν το πρωτογενές πλεόνασμα να υπερβαίνει το 1,5% του ΑΕΠ που ήταν ο στόχος και να κατευθύνεται προς το 1,8% με 2%.

Κι όμως, το ίδιο περίπου διάστημα, η απόδοση των 10ετών ομολόγων αυξήθηκε στο 8,4% προς τα τέλη Νοεμβρίου από 5,56% στις αρχές Σεπτεμβρίου, ενώ του 5ετούς ομολόγου στο 7,5% από 3,8% στις 5 Σεπτεμβρίου.

Όλοι σχεδόν απέδωσαν την κατακόρυφη άνοδο των αποδόσεων στο πολιτικό ρίσκο και στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών με πιθανή επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Όμως, κάτι παράδοξο, εκ πρώτης όψεως, έχει συμβεί από τις 27 Νοεμβρίου μέχρι σήμερα.

Παρά το γεγονός ότι οι συνομιλίες της κυβέρνησης με την τρόικα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης δεν είχαν θετική έκβαση και η αβεβαιότητα για το αποτέλεσμα της προεδρικής εκλογής και επομένως των πρόωρων εκλογών συνεχίζει να υπάρχει, οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων συμπιέσθηκαν αρκετά.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου βρέθηκε στο 7,18% την Παρασκευή και του 5ετούς στο 6,44%.

Αρκετοί έσπευσαν να εξηγήσουν τη μεγάλη πτώση επικαλούμενοι τη μείωση του πολιτικού ρίσκου με το επιχείρημα ότι η αγορά προεξοφλεί την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Δεν είμαστε καθόλου σίγουροι ότι η συγκεκριμένη ερμηνεία είναι σωστή.

Κατ' αρχάς δεν είναι ξεκάθαρο αν θα βρεθούν οι 180 βουλευτές παρά την αισιοδοξία που εκφράζουν ορισμένοι.

Οι πιθανότητες είναι μοιρασμένες αυτή τη στιγμή κατά την άποψή μας.

Κάλλιστα οι ισορροπίες θα μπορούσαν να αλλάξουν αν οι φημολογούμενες αποκαλύψεις για αντιπολιτευόμενο πολιτικό αρχηγό έχουν βάση.

Όμως, ακόμη κι αν βγει Πρόεδρος από την παρούσα Βουλή και αποφευχθούν πρόωρες εκλογές, δεν θα αλλάξουν πολλά σε περίπτωση που η συγκυβέρνηση δεν προχωρήσει σε μερικές, τουλάχιστον, ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις και ιδιωτικοποιήσεις.

Είναι προφανές ότι κάτι τέτοιο είναι δύσκολο έως αδύνατο να γίνει όσο το ΠΑΣΟΚ δεν τις αποδέχεται για τους δικούς του λόγους.

Θεωρούμε ότι κάποιοι από τους δανειστές μας, π.χ. στη Γερμανία, συμμερίζονται αυτή την άποψη.

Μας είναι δύσκολο να πιστέψουμε ότι δεν το βλέπουν άλλοι στην αγορά.

Επομένως, ο βασικός λόγος που πέφτουν τα spreads και οι αποδόσεις πρέπει να είναι διαφορετικός.

Η προοπτική της παράτασης του μνημονίου μοιάζει πιο λογική εξήγηση για την πτώση των αποδόσεων γιατί παρέχει κάποιο «ασφαλές περιβάλλον» για την Ελλάδα.

Όμως, ο πραγματικός λόγος πίσω από τη συμπίεση των αποδόσεων και των ελληνικών spreads ίσως είναι άλλος.

Ο κ. Ντράγκι.

Οι προσδοκίες για ποσοτική χαλάρωση (QE) από την ΕΚΤ έχουν πιέσει τις αποδόσεις και τα spreads των χωρών της ευρωπεριφέρειας και όχι μόνο.

Αυτό έχει καταστήσει πιο ελκυστικό το προφίλ απόδοσης-ρίσκου των ελληνικών ομολόγων και είναι επόμενο να βγαίνουν αγοραστές αφού δεν μπορούν να βρουν κάτι καλύτερο αλλού.

Η βουτιά των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων επιδέχεται πολλές ερμηνείες. Όμως, η πιο σημαντική είναι εκείνη που η Γερμανία θέλει να αποφύγει.

Dr. Money


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v