Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πως μας βλέπουν ΔΝΤ και Σόιμπλε!

Στην Ελλάδα έχουμε την συνήθεια να αξιολογούμε καταστάσεις και να χαράσσουμε στρατηγική χωρίς να λαμβάνουμε υπόψη την εικόνα των άλλων για μας. Όμως, θα ήμασταν πιθανόν σε καλύτερη μοίρα αν δεν ενεργούσαμε σαν να ήμασταν αποκομμένοι από τον διεθνή περίγυρο.

Όταν ακούει κανείς ειδήσεις στη τηλεόραση ή στο ραδιόφωνο για τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα έχει την εντύπωση πολλές φορές ότι παίζει η ίδια κασέτα.

Από την μια πλευρά έχουμε τους εκπροσώπους των δανειστών που εγείρουν συνεχώς νέα ζητήματα και προβάλλουν καινούργιες αξιώσεις που δεν έχουν λογική.

Από την άλλη πλευρά, έχουμε την κυβέρνηση που εμφανίζεται να μάχεται για το συμφέρον του τόπου και να σώσει μισθούς, συντάξεις και να αποσείσει νέους φόρους που ζητάνε οι τροϊκανοί.

Συνήθως, όλα αυτά συνοδεύονται από μια ακόμη πανθομολογούμενη διαπίστωση.

Η Ελλάδα έχει κάνει πολλά στο δημοσιονομικό μέτωπο και τις μεταρρυθμίσεις και θα έπρεπε οι δανειστές να το αναγνωρίσουν αντί να της ζητάνε να κάνει κι άλλα πράγματα, δοκιμάζοντας την ζωή του λαού.

Όλα αυτά είναι σωστά και άγια τονίζουν ξένοι παρατηρητές, όμως χάνεται η μεγάλη εικόνα.

Η Ελλάδα βρίσκεται σε πρόγραμμα και δεν έχει σχέση με τις άλλες χώρες της ευρωζώνης.

Μπορεί όντως να έχει κάνει αρκετά, κυρίως στα δημοσιονομικά, όμως τα περισσότερα γίνονταν ασθμαίνοντας και συνήθως υπό την πίεση των δανειστών.

«Οι έλληνες κάνουν ένα σημαντικό λάθος. Νομίζουν ότι κάνοντας κάποια πράγματα, ίσως περισσότερα από την Πορτογαλία, είναι αρκετό. Όμως, δεν είναι. Η Ελλάδα κρίνεται με βάση την υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει στο πρόγραμμα,» τόνισε ένας εξ' αυτών.

Στα μάτια του ΔΝΤ και άλλων ευρωπαίων αξιωματούχων όπως ο κ. Σόιμπλε, η Ελλάδα δεν εφαρμόζει το πρόγραμμα όπως θα έπρεπε.

Δεν είναι τυχαία η επισήμανση ότι μερικά πράγματα από την προηγούμενη αξιολόγηση μετατέθηκαν στη τωρινή λόγω των ευρωεκλογών αλλά δεν έχουν υλοποιηθεί.

Οι ίδιοι αναφέρουν π.χ. ότι οι αλλαγές στο ασφαλιστικό εκκρεμούν από το 2010.

Υπάρχουν επίσης επιμέρους ενέργειες της Ελλάδας που εξόργισαν π..χ το ΔΝΤ.

Η απομάκρυνση του κ. Θεοχάρη από την θέση του επικεφαλή της Γ.Γ. Εσόδων ήταν μια απ' αυτές και νευρίασε τόσο το ΔΝΤ όσο και τις Βρυξέλλες.

Ένα άλλο σημείο που κάνει την εμφάνισή του όταν υπάρχει δυστοκία είναι η παλαιότερη άποψη που είχε ο κ. Σόιμπλε για τον κ. Σαμαρά σύμφωνα με τους ίδιους.

Οι γερμανοί δεν ξεχνούν και φαίνεται ότι δεν έχουν συγχωρέσει τον πρωθυπουργό για την στάση του στο 1ο μνημόνιο.

Από το καλοκαίρι του 2012 μέχρι πριν έξη μήνες περίπου που τα περισσότερα πήγαιναν καλά, η εικόνα του κ. Σαμαρά είχε αλλάξει προς το καλύτερο στα μάτια των γερμανών.

Όμως, η καχυποψία απέναντι στον κ. Σαμαρά παρέμενε και ξαναφούντωσε λόγω της στάσης και των θέσεων της συγκυβέρνησης ενόψει του τέλους του προγράμματος.

Η Κομισιόν είναι πιο φιλική απέναντι στην ελληνική κυβέρνηση σε σχέση με το ΔΝΤ αλλά κι αυτή δεν έχει αυτονομηθεί τόσο πολύ.

Αυτά είναι μερικά από τα θέματα που απασχολούν τόσο το ΔΝΤ όσο και τον κ. Σόιμπλε. Όμως, το μοντέλο παραμένει το ίδιο.

Καλό θα ήταν λοιπόν να λαμβάνουμε υπόψη πως μας βλέπουν οι ξένοι δανειστές όταν χαράσσουμε πορεία.

Dr. Money


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v