Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Mειώνεται η ανεργία με δικαστική απόφαση;

Ποιος καθορίζει την δημοσιονομική πολιτική στην Ελλάδα. Η εκάστοτε εκλεγμένη κυβέρνηση και το υπουργείο οικονομικών ή τα δικαστήρια; Ο κ. Χαρδούβελης είχε απαντήσει πριν λίγο καιρό η κυβέρνηση. Όμως, ίσως δεν είναι ακριβώς έτσι.

Η Ελλάδα έχει λίγο κάτω από 1,3 εκατ. ανέργους σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Εθνικής Στατιστικής Αρχής.

Έχει επίσης μερικές εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα που πληρώνονται με καθυστέρηση λίγων ή πολλών μηνών.

Έχει επίσης εκατοντάδες χιλιάδες εργαζομένους που υποαπασχολούνται, δουλεύοντας part-time.

Όλοι αυτοί είναι έλληνες πολίτες και έχουν ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις με βάση το Σύνταγμα.

Όμως, οι άνεργοι-η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων προέρχεται από τον ιδιωτικό τομέα- δεν μπορούν να ελπίζουν ότι θα βρεθεί ανώτατο δικαστήριο που θα αποφασίσει την απασχόλησή τους.

Όπως, το μισθοδικείο-το οποίο απαρτίζεται δικαστές, δικηγόρους κ.τ.λ.- αποφάσισε στα τέλη του 2013 την αποκατάσταση των μισθών των δικαστικών από τις μνημονιακές περικοπές.

Οι δικαστικοί διεκδικούν επίσης ίδια μεταχείριση με τους βουλευτές στη φορολόγηση των εισοδημάτων τους.

Λίγο αργότερα ήλθε η απόφαση για τους ένστολους, τους απόστρατους που συγκροτούν τον «πυρήνα του κράτους».

Και τώρα πλέον με απόφαση του ελεγκτικού συνεδρίου γίνεται το ίδιο με άλλες κατηγορίες, π.χ. πανεπιστημιακών, διευθυντών ιατρών του ΕΣΥ κ.τ.λ., που ανήκουν στα επονομαζόμενα ειδικά μισθολόγια του δημοσίου.

Οι αποφάσεις έχουν δημοσιονομικό κόστος.

Η μερική καταβολή των αναδρομικών και η αποκατάσταση των μισθών των ενστόλων και των συντάξεων των απόστρατων εκτιμάται ότι θα κοστίσει κάπου 500 εκατ. ευρώ στο προϋπολογισμό του 2015.

Αν σ' αυτό το ποσό προστεθούν τα λεφτά των δικαστικών, το συνολικό ποσό ίσως φθάνει ή υπερβαίνει τα 600 εκατ. ευρώ.

Από αυτά κάπου 350 με 400 εκατ. ευρώ εκτιμάται ότι είναι η μόνιμη ετήσια επιβάρυνση των κρατικών δαπανών από το 2015 και μετά.

Είναι λογικό το ανωτέρω ποσό να αυξηθεί περαιτέρω μετά την απόφαση του ελεγκτικού συνεδρίου για τις συντάξεις ομάδων που ανήκουν στα ειδικά μισθολόγια.

Επιπλέον, δεν μπορεί να αποκλεισθεί το ενδεχόμενο να ακολουθήσουν κι άλλες ανάλογες δικαστικές αποφάσεις.

Η τρόικα έχει επισημάνει ότι οδηγούν σε αύξηση του δημοσιονομικού κενού το 2015.

Γι' αυτό φέρεται να έχει ζητήσει από την κυβέρνηση μέτρα για μόνιμη αύξηση εσόδων ώστε να αντισταθμισθεί η μόνιμη αύξηση των δαπανών που προκαλούν οι δικαστικές αποφάσεις.

Η αύξηση του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία και άλλα μέτρα που προτείνει η κυβέρνηση υπαγορεύονται πιθανόν απ' αυτή την εξέλιξη.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που εντός κι εκτός Ελλάδος θέτουν το ερώτημα στο οποίο είχε αναφερθεί ο υπουργός οικονομικών κ. Χαρδούβελης πριν κάποιο καιρό:

Ποιος ασκεί πραγματικά την δημοσιονομική πολιτική σ' αυτή την χώρα;

Η εκλεγμένη κυβέρνηση ή τα ανώτατα δικαστήρια;

Ίσως και οι δυο να είναι η σωστή απάντηση.

Οι μόνοι πάντως που δεν φαίνεται ότι πρέπει να περιμένουν τίποτα είναι οι πιο οικονομικά αδύνατοι.

Βλέπετε η μείωση της ανεργίας δεν διατάζεται, ούτε καθορίζεται στέλνοντας την σχετική δικαστική απόφαση στο Γενικό Λογιστήριο όπως το ρεπορτάζ αναφέρει ότι έκανε το Ελεγκτικό Συνέδριο με τις συντάξεις ομάδων που ανήκουν στα ειδικά μισθολόγια.

Dr. Money


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v