Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ή με τις αγορές ή με τους δανειστές!

Οι συνομιλίες της κυβέρνησης με την τρόικα για την τελευταία αξιολόγηση του προγράμματος βρίσκονται σε κρίσιμη καμπή. Ασχέτως αποτελέσματος, το πολιτικό σύστημα θα πρέπει να επιλέξει με ποια πλευρά θέλει να είναι.

Αβέβαιο θεωρείτο χθες το βράδυ το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων μεταξύ της κυβέρνησης και της τρόικας για το δημοσιονομικό κενό του 2015 και τις μεταρρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στην τελευταία φάση του προγράμματος προσαρμογής.

Ως γνωστόν, οι δανειστές-εταίροι ζητάνε να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση για να δοθεί η προληπτική γραμμή πίστωσης από τον ESM στην Ελλάδα, ενώ η κυβέρνηση δυσκολεύεται να αποδεχθεί ή να υλοποιήσει κάποια από αυτά τα μέτρα σε αυτήν τη φάση.

Το αποτέλεσμα των διαβουλεύσεων θα μπορούσε να αυξήσει ή να μειώσει τις πιθανότητες εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας και επομένως των πρόωρων εθνικών εκλογών.

Όμως, ό,τι κι αν συμβεί στην τωρινή διαπραγμάτευση, η σημερινή ή οποιαδήποτε άλλη κυβέρνηση θα πρέπει να κάνει κάποιες επιλογές οσονούπω ή στο κοντινό μέλλον.

Οι επιλογές θα κρίνουν αν η χώρα θα χρηματοδοτείται από τις αγορές ή θα χρειασθεί νέα δάνεια ή προληπτική γραμμή από τον ESM και ίσως από το ΔΝΤ, αφού τα πρωτογενή πλεονάσματα δεν φτάνουν.

Στα μάτια πολλών, η απρόσκοπτη πρόσβαση στις αγορές περνά από την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, την πιστωτική προληπτική γραμμή και τα μέτρα για το χρέος.

Όλοι αυτοί πιστεύουν ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης και το δίχτυ ασφαλείας από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό σταθερότητας (ESM) θα οδηγήσουν τους οργανισμούς πιστοληπτικής βαθμολόγησης σε αναβάθμιση της Ελλάδας αν υπάρχει σταθερή κυβέρνηση.

Οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων θα μειωθύν πολύ και η χώρα θα βγει στις αγορές να δανεισθεί με λογικά επιτόκια για τα ποσά που χρειάζεται.

Πρόκειται για μια υπόθεση εργασίας που θα μπορούσε να αποδειχθεί σωστή.

Όμως, δεν θα πρέπει να θεωρείται σίγουρο ότι τα πράγματα θα κυλήσουν με αυτόν τον τρόπο.

Τα επιτόκια ίσως δεν υποχωρήσουν πολύ και η Ελλάδα ενδεχομένως να συνεχίσει να έχει ανάγκη τη χρηματοδότηση των επίσημων πιστωτών.

Αυτό θα συμβεί αν οι αγορές αντιληφθούν ότι π.χ. η κυβέρνηση κωλυσιεργεί στις μεταρρυθμίσεις και προχωρά σε παροχές.

Δεν είναι λοιπόν απόλυτο ότι η εφαρμογή του μνημονίου και η προληπτική πιστωτική γραμμή θα οδηγήσουν σε ασφαλή έξοδο στις αγορές.

Μάλιστα, θα μπορούσε κάλλιστα η εφαρμογή να θέσει εμπόδια στην πρόσβαση στις αγορές αν τα περιοριστικά δημοσιονομικά μέτρα που ζητά η τρόικα για το 2015 μείωναν τον ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης.

Από την άλλη πλευρά, αν η ελληνική πλευρά δεν έφτανε σε συμφωνία με την τρόικα για τα ανοικτά θέματα, δεν θα μπορούσε να ελπίζει σε έξοδο στις αγορές.

Επομένως, η καλή σχέση και συμφωνία με τους δανειστές βοηθά μεν, αλλά δεν εξασφαλίζει απολύτως τη χρηματοδότηση της Ελλάδας από τις αγορές.

Εναλλακτικά, η Ελλάδα θα μπορούσε να καταστήσει πρώτη προτεραιότητα την πρόσβαση στις αγορές χωρίς πατερίτσες.

Σε μια τέτοια περίπτωση, η όποια κυβέρνηση θα έπρεπε να προωθήσει ένα μεταρρυθμιστικό σχέδιο που θα εξέπληττε ευχάριστα τις αγορές, ανεξαρτήτως των συνομιλιών και της συμφωνίας ή μη με την τρόικα.

Οι στρατηγικές επιλογές της κυβέρνησης θα έχουν αντίκτυπο στην οικονομία σε βάθος χρόνου. Απαιτείται λοιπόν προσεκτική επισκόπηση των γεγονότων και των αποφάσεων πριν από οτιδήποτε.

Dr. Money


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v