Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βάζουμε το κάρο μπροστά από το άλογο!

Η κωλυσιεργία της ελληνικής πλευράς στο θέμα της τρέχουσας αξιολόγησης την έφερε σε δύσκολη θέση στο χθεσινό Eurogroup. Δεν θα έπρεπε. Αυτά όμως παθαίνει κανείς όταν βάζει το κάρο μπροστά από το άλογο.

Οι δανειστές ισχυρίζονται σε κατ' ιδίαν συνομιλίες τους ότι η αξιολόγηση και το πρόγραμμα της μετά μνημονίου εποχής πάνε μαζί.

Δεν μπορεί το πρόγραμμα της μετά μνημονίου εποχής να συμφωνηθεί αν δεν έχει τελειώσει η τρέχουσα αξιολόγηση.

Ομοίως, δεν μπορεί η αξιολόγηση να τελειώσει και να μην υπάρχει συμφωνία για το νέο πρόγραμμα από το 2015 και μετά.

Το ένα μπορεί να μετατεθεί χρονικά λίγο πιο μπροστά ή πιο πίσω από το άλλο. Όμως, κανένα από τα δύο δεν μπορεί να αποκοπεί τελείως από το άλλο.

Η τοποθέτηση μοιάζει και είναι λογική.

Όμως, η κυβέρνηση φαίνεται ότι είχε ρίξει όλο το βάρος της στο πρόγραμμα και στην προληπτική πιστωτική γραμμή της επόμενης μέρας, με αποτέλεσμα να μη σημειωθεί μεγάλη πρόοδος, για να το τοποθετήσουμε κομψά, στο θέμα της αξιολόγησης.

Η χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup επιβεβαίωσε του λόγου το αληθές. Ο κ. Ντάισελμπλουμ, πρόεδρος του Eurogroup, δήλωσε ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης είναι προϋπόθεση για τα επόμενα βήματα.

Ήταν επόμενο αλλά και ανεξήγητο, λοιπόν, γιατί η ελληνική πλευρά κωλυσιεργούσε το προηγούμενο διάστημα και δεν έστελνε τις προτάσεις της στην τρόικα για να ξεκινήσει ο διάλογος. Σε τέτοιες περιπτώσεις είθισται ο πιο αδύναμος, δηλαδή εμείς, να κάνει κάποια κίνηση για να ακολουθήσει ο άλλος, και με τον καιρό να προσεγγίσουν οι θέσεις του ενός τη θέση του άλλου και να υπάρξει συμφωνία στο τέλος.

Το αποτέλεσμα είναι αυτήν τη στιγμή να υπάρχουν αρκετά ανοικτά θέματα, π.χ. προϋπολογισμός του 2015, ασφαλιστικό, εργασιακά, μισθολόγιο στο Δημόσιο κ.τλ., και ο χρόνος να πιέζει.

Για την ακρίβεια, η απόσταση που χωρίζει τις δυο πλευρές είναι σημαντική, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορεί να καλυφθεί με αμοιβαίες υποχωρήσεις.

Ούτε έπρεπε να φθάσουμε στο Eurogroup για να διαπιστωθεί ότι ακόμη δεν είχαν αντιληφθεί πως χάρες δεν γίνονται.

Το άσχημο είναι ότι τέτοιες συμπεριφορές θεωρούνται παράξενες στο εξωτερικό, αλλά δυστυχώς χαρακτηρίζουν την ελληνική πλευρά. Ο χρόνος που απομένει μέχρι το Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου και τη συνάντηση Κορυφής της 18ης του επομένου μήνα δεν είναι πολύς.

Μια συμφωνία στα περισσότερα εκκρεμή ζητήματα της αξιολόγησης θα μπορούσε να υπάρξει, ανοίγοντας τον δρόμο για μετάθεση άλλων στο μεταμνημονιακό πρόγραμμα. Για να συμβεί αυτό, όμως, θα πρέπει να πεισθεί η τρόικα να έλθει στην Αθήνα.

Άλλωστε, η Ιστορία διδάσκει ότι μόνο τότε υπάρχει αξιόλογη πρόοδος στις διαπραγματεύσεις.

Εν τω μεταξύ, η Ελλάδα συνεχίζει να αποτελεί εξαίρεση στην ευρωπεριφέρεια με τη συμπεριφορά της.

Όμως, όλα έχουν κάποιο κόστος.

Dr. Money


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v