Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η υποκρισία, η άγνοια και το αυτονόητο!

Τέσσερα και πλέον χρόνια έχουν περάσει από τότε που η χώρα μπήκε στο Μνημόνιο με το δημόσιο χρέος να γίνεται αντικείμενο καθημερινής συζήτησης. Όμως, υπάρχει πολιτικό προσωπικό που είτε αγνοεί είτε υποκρίνεται ότι δεν γνωρίζει την πραγματικότητα.

Ο εκ Μακεδονίας ορμώμενος βουλευτής της ΝΔ κ. Ιορδάνης Τζαμτζής μπορεί να νομίζει ότι υπηρετεί τα συμφέροντα του νομού Πέλλας στον οποίο εκλέγεται.

Το λέμε αυτό, κρίνοντας από την επίθεση που έκανε στο συνάδελφό του κ. Ψυχάρη με αφορμή τα κόκκινα αγροτικά δάνεια.

«Ο κ. Ψυχάρης εκπροσωπεί την Α! Αθήνας. Έχει την άποψη του, σεβαστή. Από εκεί και πέρα όμως ας αφήσει κάποια θέματα που αφορούν τους αγρότες σε εμάς,» δήλωσε.

Ο συνάδελφός του είχε δηλώσει ότι «τα αγροτικά δάνεια επειδή ήταν πάντα χαμηλότοκα αλλά και δεν αποπληρώνονταν από τους δανειολήπτες αγρότες ούτε τους καλούς καιρούς, θα 'πρεπε για τον λόγο αυτό η κυβέρνηση να μην τα συμπεριλάβει στα κόκκινα δάνεια, όπου προτεραιότητα πρέπει να έχουν τα δάνεια πρώτης κατοικίας ή και οι επιχειρήσεις.»

Ο κ. Τζαμτζής επανήλθε προχθές για να επιτεθεί αυτή την φορά στον υπουργό οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη επειδή ο τελευταίος δήλωσε ότι οι σχέσεις της Ελλάδας με τους δανειστές θα κρατήσουν πολύ καιρό μέχρις ότου αποπληρωθεί το 75% των δανείων.

«Ο υπουργός οικονομικών έχει ένα συγκεκριμένο τομέα. Ο κ. Χαρδούβελης είναι ένα μέλος της κυβέρνησης,» σημείωσε ο κ. Τζαμτζής, τονίζοντας ότι την κυβέρνηση εκπροσωπεί ο πρωθυπουργός.

Αναφερθήκαμε στον κ. Τζαμτζή γιατί είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα του μέσου έλληνα βουλευτή.

Θα μπορούσαμε να είχαμε αναφερθεί επίσης στον υπουργό κ. Χρυσοχοΐδη ο οποίος παραδέχθηκε ειλικρινώς ότι ψήφισε χωρίς να διαβάσει το μνημόνιο, ένα από τα σημαντικότερα κείμενα της μεταπολεμικής Ελλάδας ή κάποιον άλλο.

Όμως, το γεγονός δεν αλλάζει.

Η Ελλάδα έχει το μεγαλύτερο δημόσιο χρέος ως προς το ΑΕΠ στην ευρωζώνη παρά την μεγαλύτερη αναδιάρθρωση χρέους στην ιστορία το 2012.

Εχει επίσης λάβει δάνεια ύψους 200 δισ. ευρώ και άνω από την ΕΕ και το ΔΝΤ από το 2010 μέχρι σήμερα με αποτέλεσμα το 80% περίπου του ελληνικού χρέους να βρίσκεται στα χέρια των θεσμικών δανειστών.

Η φυσική μέση διάρκεια του χρέους είναι ή ξεπερνά τα 16 χρόνια ενώ τα δάνεια από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης EFSF/ESM ύψους 140 δισ. περίπου φθάνουν τα 30 χρόνια.

Θα περίμενε λοιπόν κάποιος, ακόμη κι αν δεν γνώριζε οτιδήποτε άλλο για τους κανόνες της ΕΕ και τους περιορισμούς που θέτει το αποκαλούμενο "six pack" και το σύμφωνο σταθερότητας και ανάπτυξης, να κατανοήσει την εξάρτηση της Ελλάδας από τους πιστωτές της.

Αντί λοιπόν να επικρίνεται ο κ. Χαρδούβελης επειδή είπε το αυτονόητο γι' αυτή την μακροπρόθεσμη σχέση, οι βουλευτές, όπως ο κ. Τζαμτζής, θα έπρεπε να προβληματίζονται για το είδος της δανειακής σχέσης και πως θα την διαχειρισθεί η χώρα.

Δυστυχώς, αυτό δεν συνέβη και δεν θα συμβεί σε πολλές περιπτώσεις στο μέλλον.

Είτε λόγω άγνοιας, είτε λόγω σκοπιμότητας που συνήθως οφείλεται σε μικροκομματικούς υπολογισμούς των βουλευτών και των κομμάτων.

Αν λοιπόν οι εκπρόσωποι του λαού στο κοινοβούλιο δεν γνωρίζουν ή ηθελημένα αντιδρούν στα δανειακή σχέση της Ελλάδας με τους θεσμικούς δανειστές, τι θα πρέπει να περιμένει κανείς ότι θα πράξει ο απλός, μέσος πολίτης;

Προφανώς, λίγα πράγματα.

Ο λαός εκλέγει το πολιτικό προσωπικό που του ταιριάζει.

Dr. Money


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v