Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

To χρέος και το τζακ ποτ των «πετροδολαρίων»

Όσοι πιστεύουν ότι θα μπορέσουν να πείσουν τους διεθνείς πιστωτές και εταίρους να δείξουν αλληλεγγύη προς την Ελλάδα, συμφωνώντας στο «κούρεμα» του δημοσίου χρέους, θα ήταν καλύτερα να το ξανασκεφθούν. Υπάρχει κι άλλος σκόπελος.

Ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς ανέφερε σε επίσκεψή του στο ΥΠΕΚΑ τον περασμένο Φεβρουάριο ότι υπήρχαν ισχυρές ενδείξεις ύπαρξης κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στη Δυτική Ελλάδα, στην Ήπειρο και στη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου.

Η αξιοποίησή τους θα μπορούσε να αποφέρει έσοδα ύψους 150 δισ. ευρώ για το ελληνικό δημόσιο σε βάθος 25 - 30 ετών, σύμφωνα με τον ίδιο.

Αυτές τις μέρες, ο υπουργός ΥΠΕΚΑ κ. Μανιάτης επισκέπτεται τις ΗΠΑ ανταποκρινόμενος στο ενδιαφέρον που επέδειξαν Αμερικανοί για τις έρευνες υδρογονανθράκων στη χώρα μας, σύμφωνα με το ρεπορτάζ.

Πριν από λίγες μέρες, μιλώντας σε εκδήλωση της περιφέρειας στην Πάτρα, ο κ. Μανιάτης φέρεται να δήλωσε ότι οι έρευνες στον Πατραϊκό Κόλπο θα ξεκινήσουν το 2015, ενώ το κοίτασμα των υδρογονανθράκων (στη Δυτική Ελλάδα φανταζόμαστε ότι εννοούσε) αποτιμάται στα 14 δισ. ευρώ.

Δεν γνωρίζουμε αν αυτά τα νούμερα είναι σωστά.

Σύμφωνα με τους ειδήμονες, είναι πολύ νωρίς για να εξαχθούν συμπεράσματα.

Παρ' όλα αυτά, η προοπτική των υδρογονανθράκων δημιουργεί προσδοκίες αφού ακόμη κι αν τα μισά από τα 150 δισ. ευρώ εισπραχθούν θα πρόκειται για σημαντικά έσοδα που κανένας δεν θα μπορούσε να αγνοήσει.

Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τους πιστωτές της Ελλάδας και κυρίως για τις χώρες της ευρωζώνης και της Ε.Ε. που κατέχουν το 80% περίπου του ελληνικού χρέους.

Ελάτε λοιπόν στη θέση τους.

Πώς θα σας φαινόταν αν είχατε δώσει ένα δάνειο σε κάποιον που είχε μια πολλά υποσχόμενη έκταση από την οποία θα μπορούσε να βγάλει πετρέλαιο σε μερικά χρόνια και ερχόταν να σας ζητήσει να «κουρέψετε» το κεφάλαιο σήμερα;

Προφανώς, δεν θα το βλέπατε με καλό μάτι.

Πολύ περισσότερο όταν το «κούρεμα» του δικού του χρέους θα έπρεπε να το επωμισθείτε εσείς.

Κάπως έτσι έχει η κατάσταση με το ελληνικό δημόσιο χρέος.

Πέρα λοιπόν από το εμπόδιο των εθνικών κοινοβουλίων, στα οποία συμπεριλαμβάνονται κράτη που είναι φτωχότερα από την Ελλάδα ή έχουν υψηλό χρέος ως προς το ΑΕΠ, των συνταγματικών δικαστηρίων και του ηθικού διλήμματος, υπάρχει πλέον ένας ακόμα λόγος για να αρνηθούν την πρόταση περί «κουρέματος».

Οι προοπτικές που ανοίγονται από την πιθανή εύρεση και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων σε ελληνικά θαλάσσια και χερσαία οικόπεδα στο μέλλον.

Υπό αυτές τις συνθήκες, δεν νομίζουμε ότι είναι λογικό να ελπίζει κανείς ότι η κ. Μέρκελ, ο κ. Σόιμπλε και άλλοι ηγέτες από άλλες χώρες της Ε.Ε. και της ευρωζώνης θα αποδέχονταν «κούρεμα» στο ονομαστικό ποσό του ελληνικού χρέους

Είναι ίσως ειρωνικό, αλλά ένα θετικό γεγονός για την ελληνική οικονομία, όπως είναι η εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, συνιστά ένα επιπλέον επιχείρημα εναντίον του «κουρέματος» του δημοσίου χρέους.

Με άλλα λόγια, τα πιθανά «πετροδολάρια» δυσκολεύουν τις διαπραγματεύσεις για την ελάφρυνση του χρέους.

Dr. Money


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v