Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Θα μας χορέψουν στο ταψί!

Οι μετοχές και τα ομόλογα μετράνε τις πληγές τους μετά το ξεπούλημα των τελευταίων ημερών. Οι κινήσεις στήριξης από την Κομισιόν και την ΕΚΤ δεν σταμάτησαν την απαξίωση. Σε ποιους περνάει το μπαλάκι και τι θα πρέπει να αναμένουμε το επόμενο διάστημα.

Γράφαμε πριν από δύο μέρες, όταν η απόδοση του 10ετούς ομολόγου ήταν ακόμη κάτω από το 7%, ότι το σχέδιο της κυβέρνησης για καθαρή έξοδο από το μνημόνιο ναυάγησε.

Όποιος είχε τότε την παραμικρή αμφιβολία δεν θα πρέπει να έχει πλέον καμία. Αυξημένη μεταβλητότητα των τιμών μπορεί να υπάρξει το επόμενο διάστημα. Όμως, επαναφορά των τιμών στα επίπεδα που ήταν την περασμένη εβδομάδα θα πάρει χρόνο.

Πολύ χρόνο.

Εκτός των άλλων δεν βοηθάει ότι πλησιάζουμε στο τέλος του έτους. Κι αυτό γιατί είναι ασυνήθιστο για διαχειριστές θεσμικών χαρτοφυλακίων να πάρουν το ρίσκο και να φορτωθούν ελληνικά χαρτιά τους τελευταίους μήνες, διακινδυνεύοντας τα μπόνους μια χρονιάς.

Ούτε ασφαλώς οι σημαντικές απώλειες που κατέγραψαν εγχώριοι ιδιώτες επενδυτές.

Όμως, το ερώτημα παραμένει: τι θα πρέπει να περιμένουμε το επόμενο διάστημα, π.χ. μέχρι το τέλος του χρόνου;

Το μόνο σίγουρο που θα πρέπει να αναμένουμε είναι η σκλήρυνση της στάσης της τρόικας στο θέμα των μεταρρυθμίσεων μετά τα τελευταία γεγονότα. Οι γραφειοκράτες των Βρυξελλών δεν είναι ειδήμονες στις αγορές, όμως θέλουν να έχουν το κεφάλι τους ήσυχο.

Από τη στιγμή που υπάρχει αναταραχή στις αγορές και εφαρμόζεται το πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής στην Ελλάδα, οι μεταρρυθμίσεις, για τις οποίες όλοι μιλάνε, είναι ο ευκολότερος μονόδρομος.

Το ενδιαφέρον θα είναι άλλο: ποια στάση θα κρατήσει η ελληνική πλευρά στα καυτά ζητήματα.

Θα προχωρήσει σε πιστή τήρηση του προγράμματος, όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς ή ο υπουργός Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελης; Ή μήπως θα υιοθετήσει εκείνη του προηγούμενου διαστήματος όταν οι Έλληνες διαπραγματευτές επικαλούνταν πολιτικούς λόγους και επιχειρήματα για να μη συζητήσουν καν κάποια από τα εκκρεμή θέματα;

Η ένταση στις συζητήσεις με τους πιστωτές στο Παρίσι οφειλόταν κυρίως σε αυτόν τον λόγο, με βάση τους επαΐοντες. Αυτήν τη στιγμή φαίνεται ότι είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί συμφωνία με την τρόικα σε καίρια θέματα όπως τα προβληματικά δάνεια

Ακόμη κι αν υποθέσουμε ότι ο κ. Σαμαράς συμφωνεί με τον νέο πρόεδρο της Κομισιόν Ζ. Κλ. Γιούνκερ, για μετάθεση ενός ακανθώδους ζητήματος, όπως το ασφαλιστικό, στο μέλλον. Ορισμένα άλλα από τα εναπομείναντα ζητήματα θα παραμείνουν ανοικτά.

Κι αν οι κυβερνώντες δεν έκλειναν τα ζητήματα τόσο καιρό, τι μας κάνει να πιστέψουμε ότι θα το κάνουν τώρα με το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών;

Ίσως λοιπόν αυτό το φθινόπωρο να κρύβει εκπλήξεις. Πάντως, οι Ευρωπαίοι και το ΔΝΤ φαίνεται ότι τα βρήκαν.

Dr. Money


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v