Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Θέλετε εθνική κυριαρχία στην οικονομία; Απόδειξη

Ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς επιδιώκει καθαρή έξοδο από το μνημόνιο και απομάκρυνση της τρόικας και του ΔΝΤ, ποντάροντας στο δανεισμό από τις αγορές. Όμως, η ανάκτηση της εθνικής κυριαρχίας θέλει κάτι παραπάνω από προθέσεις. Θέλει έργα.

Η Ελληνική Στατιστική Αρχή αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα το αναθεωρημένο ΑΕΠ της χώρας (Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν).

Αν οι επαΐοντες έχουν δίκιο, η αναθεώρηση θα δείξει αύξησή του, βελτιώνοντας το κλάσμα του δημοσιονομικού ελλείμματος και του χρέους προς το ΑΕΠ, αλλά προσαρμόζοντας χαμηλότερα το πρωτογενές πλεόνασμα ως προς αυτό.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον Τύπο, η κυβέρνηση προσέβλεπε στην ανοδική αναθεώρηση του ΑΕΠ γιατί το θεωρούσε καλό νέο.

Όμως, η ανοδική αναθεώρηση, ακόμη κι αν επιβεβαιωθεί στην πράξη και είναι αξιόλογη και όχι οριακή, θα είναι απόρροια λογιστικής πράξης.

Ως εκ τούτου, το πιθανότερο είναι να μην της δώσουν τόση σημασία οι αγορές.

Οι αγορές είναι σημαντικές γιατί σε εκείνες ποντάρουν ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς και η συγκυβέρνηση για να τελειώνουν με το μνημόνιο, την τρόικα και το ΔΝΤ.

Προφανώς, η συγκυβέρνηση προσμετρά επίσης τα πολιτικά οφέλη.

Αναμφισβήτητα, η επιβεβαίωση της επίτευξης του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα στο 1,5% του ΑΕΠ και πολύ περισσότερο τυχόν υπέρβασή του συνιστούν καλό νέο.

Το ίδιο θα συμβεί αν η αρχική εκτίμηση της ΕΛΣΤΑΤ δείξει ότι η οικονομία αναπτύχθηκε το 3ο τρίμηνο για πρώτη φορά από το 2ο τρίμηνο του 2008.

Η υποχώρηση της ανεργίας τον Ιούλιο είναι επίσης καλό νέο.

Όμως, αυτά τα νέα είναι λίγο-πολύ αναμενόμενα από τις αγορές και απλώς επιβεβαιώνουν ότι η δημοσιονομική εξυγίανση προχωρά και η οικονομία αρχίζει να ανακάμπτει.

Για να συνεχίσουν να δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στη χώρα, στις τράπεζές της και στις επιχειρήσεις της με τα λεφτά τους, οι αγορές χρειάζονται επιπλέον αποδείξεις.

Δεν είναι κουτές να μην αντιλαμβάνονται τους περιορισμούς που θέτει η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας στις κυβερνητικές επιλογές.

Δεν φαίνεται να ζητάνε λοιπόν την υλοποίηση όλων των μεταρρυθμίσεων εδώ και τώρα.

Όμως, ζητάνε την υλοποίηση κάποιων από αυτές το επόμενο διάστημα για να βεβαιωθούν ότι κάποιες δεσμεύσεις τηρούνται και το πρόγραμμα προσαρμογής θα εκτελεσθεί στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό.

Όπως σωστά επισημαίνουν στελέχη της αγοράς, σημασία δεν έχουν τα πρόσωπα, αλλά τα έργα.

Κάποιοι στην κυβέρνηση δεν φαίνεται να το έχουν αντιληφθεί και έχουν επικεντρωθεί στις πολιτικές και μη διαπραγματεύσεις για την αξιολόγηση και το τέλος του μνημονίου.

Καλό θα είναι να αλλάξουν τροπάρι και γρήγορα, προχωρώντας σε μια-δυο κινήσεις που θα πείσουν τις αγορές ότι το ελληνικό στόρι της ανάκαμψης με δημοσιονομική πειθαρχία και ελάφρυνση του χρέους παραμένει ακέραιο.

Τίποτε δεν φαντάζει πιο απλό και σύντομο από την προώθηση κάποιων από τις ιδιωτικοποιήσεις που καθυστερούν και το ξεμπλοκάρισμα κάποιων άλλων που εκκρεμούν.

Η ιδιωτικοποίηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων που καθυστερεί από το καλοκαίρι θα μπορούσε να είναι ένα από αυτά, μαζί με το ξεμπλοκάρισμα της πώλησης του Αστέρα Βουλιαγμένης.

Κι αυτό γιατί η ανωτέρω ιδιωτικοποίηση-παραχώρηση των περιφερειακών αεροδρομίων δείχνει πρόθεση, ενώ συνοδεύεται από επενδύσεις ύψους 300 εκατ. ευρώ τα επόμενα χρόνια για την ανάπτυξή τους, συμβάλλοντας στην ενίσχυση του τουριστικού κύματος.

Η επιτάχυνση των διαδικασιών πώλησης υπερχρεωμένων ξενοδοχείων που κατέχουν οι τράπεζες σε ξένες αλυσίδες μετά τη γνωστοποίηση των στρες τεστ της ΕΚΤ θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει το κλίμα.

Σε κάθε περίπτωση, η συγκυβέρνηση θα πρέπει να δώσει έμπρακτο δείγμα γραφής σε αυτούς στους οποίους ποντάρει για να ανακτήσει η χώρα την εθνική της κυριαρχία στη χάραξη οικονομικής πολιτικής.

Από την άλλη πλευρά, είναι μια προοπτική που προβληματίζει άλλους εντός κι εκτός συνόρων, όπως φάνηκε από τις χθεσινές δηλώσεις της κ. Λαγκάρντ.

Dr. Money


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v