Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

To δίλημμα των ξένων για Χ.Α. και ομόλογα!

H νέα βουτιά του Χρηματιστηρίου Αθηνών και η άνοδος των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων δεν είναι τυχαία αλλά απόρροια της εντύπωσης που έχουν οι ξένοι για τα μελλούμενα στην Ελλάδα. Το δίλημμα που αντιμετωπίζουν.

Δεν πάνε παρά λίγες μέρες από τότε που γράφαμε για το σήμα SOS που εξέπεμπαν οι αγορές προς την κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα γενικότερα.

Στο διάστημα που μεσολάβησε δεν άλλαξε κάτι σημαντικό.

Η κυβέρνηση ξεκίνησε τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα για την ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης του προγράμματος προσαρμογής.

Επίσης, παρουσίασε ένα φιλόδοξο προσχέδιο προϋπολογισμού για το 2015 που θα μπορούσε να υλοποιηθεί αν δεν υπήρχαν πολιτικές αναταράξεις.

Από την πλευρά της, η μείζων αντιπολίτευση συνέχισε την ίδια ρητορική με στόχο να μη βγει Πρόεδρος της Δημοκρατίας και να προκληθούν πρόωρες εκλογές.

Δεν θα έπρεπε να εκπλήσσει λοιπόν που οι αγορές συνέχισαν να πιέζουν τις ελληνικές αξίες.

Το Χρηματιστήριο Αθηνών προσέγγισε χθες το όριο των 1.000 μονάδων στον απόηχο των διεθνών ανησυχιών για τον ρυθμό ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας το 2015 και τα αυξημένα γεωπολιτικά ρίσκα.

Ακόμη, η απόδοση του 5ετούς ομολόγου πλησίασε εκ νέου κοντά στο 5%, ενώ η απόδοση του 10ετούς ενισχύθηκε πάνω από 6,7%.

Αν οι πωλήσεις ενός μεγάλου ξένου fund έδωσαν αρχικά το έναυσμα για την απότομη πτώση των τιμών και τη συνακόλουθη άνοδο των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων σε μια ρηχή αγορά, η μετέπειτα αδυναμία των χρεογράφων θα πρέπει να αποδοθεί σε άλλους λόγους.

Όμως, το ζητούμενο είναι ποια στάση θα κρατήσουν οι ξένοι συμμετέχοντες στην αγορά από εδώ και πέρα.

Οι γνώμες διίστανται.

Μια άποψη και εν δυνάμει στρατηγική είναι να παρακολουθήσουν τις πράξεις της συγκυβέρνησης.

Αν κρίνουν ότι δεν έχει καθόλου μεταρρυθμιστικό οίστρο και εν όψει της εκλογής νέου Προέδρου της Δημοκρατίας που ενέχει ρίσκο οι ξένοι μπορεί να ξεφορτωθούν αρκετές ελληνικές μετοχές και ομόλογα.

Σ' αυτήν την περίπτωση, οι μετοχές και τα ομόλογα θα βρεθούν σε αρκετά χαμηλότερα επίπεδα κι οι υψηλές αποδόσεις των χρεογράφων θα αποτελέσουν εμπόδιο για πλήρη πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές.

Κάτι τέτοιο θα ακύρωνε στην πράξη το σχέδιο Σαμαρά για έξοδο από το μνημόνιο, απομάκρυνση της τρόικας και αποπομπή του ΔΝΤ, με την αναδιάρθρωση του χρέους να ακολουθεί.

Επομένως, θα σηματοδοτούσε είτε την επέκταση του υφιστάμενου μνημονίου, είτε τη σύναψη κάποιου άλλου.

Η άλλη άποψη υποστηρίζει πως οι ξένοι ή τουλάχιστον η πλειονότητα των hedge funds θα τηρήσει στάση αναμονής μέχρι την προεδρική εκλογή, ψαλιδίζοντας τις θέσεις της σε ελληνικές μετοχές και ομόλογα.

Επομένως, το Χ.Α. και τα ομόλογα θα κινούνται μεν πτωτικά το επόμενο διάστημα, αλλά δεν θα υπάρξει μαζικό ξεπούλημα.

Τουναντίον, κάποιοι άλλοι ξένοι παραδοσιακοί θεσμικοί επενδυτές θα βγαίνουν περιστασιακά αγοραστές σε χαμηλότερα επίπεδα τιμών.

Οι εντολές αγοράς θα είναι πιθανόν μικρότερες από τις πωλήσεις σε αυτήν την περίπτωση, βάζοντας φρένο στην ανεξέλεγκτη πτώση.

Είναι κάτι που παρατηρήθηκε χθες στο Χ.Α.

Προς αυτήν την κατεύθυνση συνέβαλε επίσης η ρευστοποίηση θέσεων από τους πιο ανυπόμονους ξένους πιο παλιά.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η επιτυχία του σχεδίου Σαμαρά για απεμπλοκή από τους δανειστές νωρίτερα απ΄ ό,τι προβλεπόταν θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό από τις πολιτικές εξελίξεις.

Δεν γνωρίζουμε ποια από τις δύο απόψεις είναι σωστή.

Eκείνο που γνωρίζουμε είναι ότι η ανάρρωση του Έλληνα ασθενή θα πάρει κάποιο χρόνο ακόμη.

Dr. Money

 


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v