Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το «μυστήριο» με το πρωτογενές πλεόνασμα!

Οι διαρροές υποστηρίζουν πως η κυβέρνηση θα θέσει τον στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα στο 2,3% του ΑΕΠ στο προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2015. Αν αυτό αληθεύει, τότε ίσως έχουμε θέμα.

Στο σενάριο των πρόωρων εκλογών που η κυβέρνηση ξορκίζει, η τελευταία φέρεται να τα σπάει με την τρόικα στις διαπραγματεύσεις για την 6η αξιολόγηση του προγράμματος.

Οι αφορμές μπορεί να είναι πολλές. Από τις διαφωνίες για τα δημοσιονομικά, μέχρι τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Δεν πιστεύουμε ότι είναι το πιο πιθανό σενάριο.

Άλλωστε κανένα κόμμα εξουσίας δεν επιδιώκει εκλογές όταν είναι αρκετές μονάδες πίσω και ταυτόχρονα προσδοκά οφέλη από την ανάκαμψη της οικονομίας.

Όμως, δεν μπορούμε να το αποκλείσουμε, κιόλας!

Πολύ περισσότερο όταν κυκλοφορούν σενάρια «περί αριστεράς παρένθεσης» και η κυβερνητική πλειοψηφία αδυνατεί να περάσει κάποιες μεταρρυθμίσεις του μνημονίου για τις οποίες έχει δεσμευθεί.

Αναμφισβήτητα, η διαρροή που υποστηρίζει πως η κυβέρνηση θα θέσει ως στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα το 2,3% του ΑΕΠ έναντι 3% που προβλέπει το μνημόνιο προβληματίζει.

Κι αυτό γιατί θα είναι η πρώτη φορά που η τωρινή κυβέρνηση θα διαφοροποιηθεί ως προς το δημοσιονομικό στόχο και όχι απλά ως προς τα μέσα για να τον πετύχει όπως στο παρελθόν.

Στο μέτρο φυσικά που η διαρροή αποδειχθεί σωστή.

Από την άλλη πλευρά, η απομόνωση του δημοσιονομικού σκέλους από τις μεταρρυθμίσεις δείχνει την επιθυμία της ελληνικής πλευράς να υπάρξει μια πρώτη συμφωνία στο πλαίσιο της τωρινής αξιολόγησης με την τρόικα. Κι αυτό γιατί είναι ευκολότερο να συμφωνήσει μαζί της στα δημοσιονομικά παρά στις μεταρρυθμίσεις.

Όμως, πώς θα μπορούσε να εξηγηθεί, να δικαιολογηθεί στην τρόικα η διαφαινόμενη αλλαγή του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2015;

Προφανώς, τα πολιτικά επιχειρήματα δεν πρόκειται να γίνουν αποδεκτά.

Μια «αισιόδοξη» σκέψη θα ήταν ο νέος στόχος για το πλεόνασμα να προεξοφλεί και να ενσωματώνει τη μελλοντική συμφωνία της Ελλάδας με την Ε.Ε. για την ελάφρυνση του χρέους.

Αν όμως δεν υπάρξει συμφωνία για το χρέος τι γίνεται;

Είναι λοιπόν κάπως παρατραβηγμένο και σίγουρα ασυνήθιστο να βάζει κάποιος χαμηλότερα τον πήχη για το πλεόνασμα, επικαλούμενος τη μελλοντική συμφωνία για το χρέος.

Επομένως, κάτι άλλο θα υπάρχει.

Στην πρόσφατη συνάντηση με την κ. Μέρκελ, ένα από τα θέματα που φέρεται να έθιξε ο κ. Σαμαράς ήταν η επιθυμία της ελληνικής κυβέρνησης να χαμηλώσει ο πήχης για το πρωτογενές πλεόνασμα για να τονωθεί η αναπτυξιακή διαδικασία.

Αν ο πρωθυπουργός εξασφάλιζε κάποιου είδους υποχώρηση της Γερμανίας σ' αυτό το ζήτημα, τότε είναι λογικό να θέλει στο προσχέδιο του προϋπολογισμού να ενσωματώσει τον νέο, χαμηλότερο στόχο.

Σ' αυτήν την περίπτωση, η κίνηση για πλεόνασμα-στόχο 2,3% του ΑΕΠ δεν συνιστά μονομερή πράξη της Ελλάδας.

Ούτε τίθεται θέμα εξοστρακισμού εκείνων που υποστήριξαν τις μεταρρυθμίσεις.

Κατόπιν τούτου η μείωση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα ίσως είναι τελικά απόρροια της κατανόησης της γερμανικής πλευράς.

Ο χρόνος θα δείξει.

Dr. Money


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v