Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιατί θα είναι επιτυχία η έξοδος του ΔΝΤ!

Eπιτυχία και όχι διαζύγιο, ούτε καν βελούδινο, χαρακτήρισε ο κ. Σαμαράς την απεμπλοκή της χώρας από το ΔΝΤ, προσπαθώντας να δώσει ένα θετικό τόνο. Όμως, πίσω από τον πολιτικό λόγο κρύβεται ένας άλλος, πιο σοβαρός.

Η έξοδος του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα αποτελεί στόχο της κυβέρνησης για πάνω από έναν χρόνο, όπως έχουμε αναφέρει επανειλημμένα στο παρελθόν.

Χθες, διατυπώθηκε με τον πιο επίσημο τρόπο δημοσίως μπροστά στην καγκελάριο Α. Μέρκελ από τον πρωθυπουργό Α. Σαμαρά.

Ο πρώτος, καθοριστικός σταθμός σ' αυτήν τη διαδικασία ήταν η περιβόητη έξοδος στις αγορές.

Κι αυτό γιατί η έξοδος του ΔΝΤ δεν θα μπορούσε να υλοποιηθεί αν δεν βρίσκονταν τα λεφτά που θα αντικαθιστούσαν τα δάνειά του.

Ο επόμενος είναι η αποδοχή της ιδέας από τη Γερμανία που έφερε το ΔΝΤ στην Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Αν κρίνουμε από την έκφραση του προσώπου της κ. Μέρκελ όταν μιλούσε ο κ. Σαμαράς γι' αυτό το θέμα, η συγκεκριμένη ιδέα δεν θα πρέπει να την ενθουσιάζει.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα πολιτικά οφέλη για την κυβέρνηση από την εγκατάλειψη των μνημονίων και την αποχώρηση της τρόικας είναι σημαντικά και έχουν παίξει ρόλο στις αποφάσεις της.

Όμως, ο πιο σοβαρός λόγος είναι άλλος.

Στην κυβέρνηση κατανοούν ότι τα πρωτογενή πλεονάσματα ως ποσοστό του ΑΕΠ που απαιτούνται για να καταστεί το ελληνικό χρέος φερέγγυο είναι πολύ υψηλά.

Αν λοιπόν παραμείνουν στο επίπεδο του 4% του ΑΕΠ για πολλά χρόνια, όπως προβλέπεται για το 2016 και μετά, ο ρυθμός ανάπτυξης θα ψαλιδισθεί και μπορεί να χρειασθούν μέτρα λιτότητας για να επιτευχθούν οι στόχοι.

Αντιλαμβάνονται ότι τα απαιτούμενα πρωτογενή πλεονάσματα θα πρέπει να αναπροσαρμοσθούν σε χαμηλότερα επίπεδα και να χαλαρώσει η λιτότητα.

Τα συζητούμενα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους θα μπορούσαν να συμβάλουν σ' αυτήν την κατεύθυνση.

Όμως, η ανάλυση για τη βιωσιμότητα του χρέους (debt sustainability analysis) που απαιτεί το ΔΝΤ δεν οδηγεί σε σημαντική μείωση των απαιτούμενων πρωτογενών πλεονασμάτων.

Από την άλλη πλευρά, αρκετοί κοινοτικοί αξιωματούχοι αναγνωρίζουν ότι από τη στιγμή που το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού χρέους βρίσκεται στα χέρια του EFSF και των χωρών της ευρωζώνης, ο κίνδυνος νέας ελληνικής χρεοκοπίας είναι σχετικά μικρός.

Αν λοιπόν η προσκόλληση στους στόχους για το πρωτογενές πλεόνασμα που βγάζει η ανάλυση για τη βιωσιμότητα του χρέους δεν είναι ούτε απαραίτητη, ούτε χρήσιμη για την οικονομία, πιθανή έξοδος του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα θα είχε μεγάλο όφελος.

Θα μπορούσε να οδηγήσει σε σιωπηρή εγκατάλειψη των υψηλών στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα με τη σύμφωνη γνώμη των κοινοτικών εταίρων και σε χαλάρωση της δημοσιονομικής πειθαρχίας, ενισχύοντας τον ρυθμό ανάπτυξης.

Αυτός είναι ο σημαντικότερος λόγος που η έξοδος του ΔΝΤ από την Ελλάδα θα συνιστούσε επιτυχία.

Dr. Money


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v