Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

To swap και πως απομακρύνει το 3ο μνημόνιο!

Η αναγγελθείσα ανταλλαγή των εντόκων με τα ομόλογα βάζει άλλο ένα καρφί στο φέρετρο του νέου μνημονίου, δίνοντας παράλληλα μεγαλύτερα περιθώρια κινήσεων στην άσκηση της οικονομικής πολιτικής. Πως συμβαίνει αυτό.

Η προσφορά του δημοσίου προς τους κατόχους εντόκων γραμματίων για ανταλλαγή των τελευταίων με 3ετή ή 5ετή ομόλογα έγινε τελικά χτες και απομένει να δούμε σήμερα πόσο ισχυρό θα είναι το ενδιαφέρον.

Ολες οι ενδείξεις δείχνουν ότι οι ελληνικές τράπεζες θα είναι εκείνες που θα σπεύσουν να συμμετάσχουν στην ανταλλαγή με τις αρχικές εκτιμήσεις να ανεβάζουν το ποσό στο 1 δισ. ευρώ.

Το ποσό είναι πολύ μικρό για να κάνει την διαφορά στη μέση ληκτικότητα του ελληνικού χρέους.

Όμως, χρησιμεύει πολύ περισσότερο στις προσπάθειες που καταβάλλονται για κλείσιμο του χρηματοδοτικού κενού της περιόδου 2015-2016.

Ως γνωστόν το ΔΝΤ εκτιμά ότι οι ανάγκες της Ελλάδας μείον τα προβλεπόμενα έσοδα θα ανέλθουν σε 12,5 δισ. ευρώ περίπου από τον Μάιο του 2015 και μετά.

Μέχρι τότε το ελληνικό πρόγραμμα χρηματοδοτείται κανονικά.

Οι υπολογισμοί του ΔΝΤ είχαν γίνει πριν η χώρα δανεισθεί 1,5 δισ. ευρώ, πουλώντας 3χρονα ομόλογα και επομένως το χρηματοδοτικό κενό περιορίζεται στα 11 δισ. ευρώ όπως αναφέραμε χθες.

Όμως, η ανταλλαγή των εντόκων γραμματίων με ομόλογα οδηγεί σε περιορισμό του στοκ των ελληνικών εντόκων κατά το μέγεθος της συναλλαγής.

Αν είναι 1 δισ. ευρώ τότε το στόκ των εντόκων θα υποχωρήσει στα 14 δισ. ευρώ περίπου. Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα θα μπορεί να δανεισθεί άλλο 1 δισ. ευρώ από πωλήσεις εντόκων, μειώνοντας ισόποσα το χρηματοδοτικό κενό, π.χ. στα 10 δισ. ευρώ.

Αν μάλιστα τυχόν νέες εκδόσεις εντόκων αγορασθούν από ξένους επενδυτές κ.τ.λ. και η συμμετοχή των τελευταίων αυξηθεί ακόμη περισσότερο είναι πιθανό να προκύψει κάτι ακόμη.

Να πεισθεί η ΕΚΤ να άρει το πλαφόν του 15 δισ. ευρώ στις πωλήσεις εντόκων γραμματίων ή τουλάχιστον να το ανεβάσει, δίνοντας την ευκαιρία στην Ελλάδα να δανεισθεί περισσότερα λεφτά, μειώνοντας ισόποσα, ακόμη περισσότερο το χρηματοδοτικό κενό.

Στο ποσό του δανεισμού δεν περιλαμβάνεται η πιθανή, έξτρα βοήθεια από την σχεδιαζόμενη πώληση του 18μηνου έντοκου γραμματίου.

Η ΕΚΤ δεν θα έπρεπε λογικά να έχει αντίρρηση από την στιγμή που μόνο ένα μέρος των εντόκων, ακόμη και σήμερα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ενέχυρο για την άντληση φθηνής ρευστότητας.

Να θυμίσουμε ότι η ΕΚΤ «κουρεύει» την ονομαστική αξία των εντόκων και γραμματίων στη περίπτωση της Ελλάδας επειδή η τελευταία έχει πολύ χαμηλό βαθμό πιστοληπτικής διαβάθμσης.

Μ' αυτά και μ' αυτά, η Ελλάδα έχει την δυνατότητα να συρρικνώσει το χρηματοδοτικό κενό του 2015 μέχρι τα 7 δισ. ευρώ, δανειζόμενη από τις αγορές.

Dr. Money


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v